Skip to main content

Tiramisu

Sylwester

Składniki:

  • 1 szklanka kawy
  • 350g biszkoptów ladyfingers
  • 500g mascarpone
  • 1 pomarańcza
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 kieliszek grappy (ewentualnie likier typu limoncello)
  • 1 laska wanilii lub ekstrakt z wanilii
  • sól do smaku
  • 2 łyżki kakao lub startej czekolady 70%
img

Przygotowanie

Propozycje na noworoczny bądź też świąteczny obiad.

Zaparzyć kawę. Dno wysokiej formy szczelnie wykładamy biszkoptami. Zaparzoną kawę posłodzić 2 czubatymi łyżkami cukru pudru, wymieszać, a następnie zalać kawą wcześniej ułożone biszkopty. Odstawić aż biszkopty wypiją kawę. Do miski dodać mascarpone, zetrzeć skórkę z 1⁄4 pomarańczy, 2 czubate łyżki cukru pudru i kieliszek grappy. Całość zmiksować. Jeśli masa jest zbyt gęsta należy ją rozrzedzić sokiem ze świeżo wyciśniętej pomarańczy. Do kremu dodać sól do smaku. Wymieszany krem wyłożyć na namoczone biszkopty. Rozprowadzić równomiernie. Na powierzchnię tiramisu równomiernie zetrzeć około 1⁄4 skórki pomarańczy i rozprowadzić 2 łyżki kakao. Przykryć całość folią spożywczą i wstawić do lodówki aż całość stężeje. Tiramisu podawać schłodzone

Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: “Pomyślności wszelakiej, również w kuchni!!”