Propozycje na noworoczny bądź też świąteczny obiad.
Zaparzyć kawę. Dno wysokiej formy szczelnie wykładamy biszkoptami. Zaparzoną kawę posłodzić 2 czubatymi łyżkami cukru pudru, wymieszać, a następnie zalać kawą wcześniej ułożone biszkopty. Odstawić aż biszkopty wypiją kawę. Do miski dodać mascarpone, zetrzeć skórkę z 1⁄4 pomarańczy, 2 czubate łyżki cukru pudru i kieliszek grappy. Całość zmiksować. Jeśli masa jest zbyt gęsta należy ją rozrzedzić sokiem ze świeżo wyciśniętej pomarańczy. Do kremu dodać sól do smaku. Wymieszany krem wyłożyć na namoczone biszkopty. Rozprowadzić równomiernie. Na powierzchnię tiramisu równomiernie zetrzeć około 1⁄4 skórki pomarańczy i rozprowadzić 2 łyżki kakao. Przykryć całość folią spożywczą i wstawić do lodówki aż całość stężeje. Tiramisu podawać schłodzone
Przepis pochodzi z odcinka na kanale YouTube: “Pomyślności wszelakiej, również w kuchni!!”