en
Wstecz
Aktualności

Wigilijne menu Roberta Makłowicza

04.12.2018 Wigilijne menu Roberta Makłowicza


Choć nasz Kościół całkiem niedawno i zupełnie niespodziewanie ogłosił, że w Wigilię nie musimy przestrzegać postu, to dla nikogo, kto interesuje się historią kulinariów, wiadomość ta nie jest żadnym odkryciem. Boże Narodzenie jest najradośniejszym ze świąt, a radość z postem w parze nie idzie. W wielu katolickich krajach w Wigilię jada się ochoczo mięso, a my, odmawiając go sobie, kierujemy się nie tyle prawidłami wiary, co narodową tradycją. Tradycją tak piękną, że zmieniać ją byłoby zbrodnią wobec naszych przodków. Tusząc, że niewielu z Państwa zdecyduje się podawać podczas wigilijnego misterium golonkę w piwie lub Stroganoffa, podaję zestaw mych ulubionych, postnych, lecz zarazem cieszących duszę i ciało dań.

 


Domowy barszcz
Trudno wyobrazić sobie ten wieczór bez barszczu. Ja również nie potrafię sobie go wyobrazić z barszczem kupnym. Zrobienie zakwasu w domu jest zajęciem bajecznie łatwym. Właśnie barszcz postny, a nie wielkanocny, taki zrobiony na wywarze spod szynki czy wędzonki, najpełniej oddaje cudowny buraczany aromat, tak pięknie współgrający z wywarem grzybowy.
U mnie w domu do barszczu podaje się zawsze uszka. Cienkie, choć sprężyste ciasto makaronowe, ortodoksyjnie prawdziwkowe nadzienie. Z tym samym nadzieniem i barszczem doskonale smakują pieczone  pierożki z kruchego ciasta, które jadłem przy innej okazji i coś czuję, że najbliższa wigilia się bez nich nie obędzie.

Grzyby suszone panierowane
Ten nieskomplikowany przepis pochodzi z dawnych wieków, a efekty daje sensacyjne. Tak przygotowane grzyby smakują wprost genialnie, bowiem są mięciutkie i równocześnie chrupiące, a kondensacja grzybowego smaku jest w nich niezwykła. Ważne, by użyć najpiękniejszych, przebranych główek. Nóżki lepiej zostawić do farszu.

Pierogi z kapustą i rakami (przepis z Bristolu)
Kapitalne pierogi z kapustą jadłem kiedyś w warszawskim Bristolu i nie omieszkałem poprosić o przepis. Obecność rakowych szyjek doskonale nawiązuje do gustów dawnych Polaków. Proszę się nie przerażać trudna dostępnością raków – racze szyjki kupić można bez trudu, sprzedawane są w słoiczkach w zalewie.

Karp po żydowsku
Cała sztuka zrobienia porządnego karpia po żydowsku polega na tym, by nie dodawać do wywaru żelatyny, w tym celu trzeba użyć głów, ogonów i płetw ze sztuk, przeznaczonych np. do smażenia. Ważny jest balans smakowy pomiędzy słodkością cebuli wzmocnionej odrobiną cukru i rodzynkami oraz pikantnością pieprzu.

Sandacz z wody z jajkiem
Dzisiejsza dominacja karpia to wynik niedostatków peerelowskiego handlu i braku innych ryb. Dawniej jadano w Wigilię również szczupaki, sumy i liny, a sandacze pochłaniano z wyjątkową ochotą. Gotowana ryba z jajkiem i roztopionym masłem to jedna ze specjalności polskiej kuchni.
Nasza kuchnia zna dziesiątki przepisów na karpia, niestety nader rzadko obecnie wykorzystywanych. Te trzy pochodzą sprzed lat i myślę, że w trosce o dobro wspólne warto je odkurzyć: karp po polsku, karp gotowany w piwie, karp w czarnym sosie.

Potica orzechowa
Uwielbiam makowce i orzechowce z drożdżowego ciasta. W Słowenii i Północnych Włoszech odkryłem przepis, niezwykle do naszego zbliżony, dający produkt bardzo wilgotny i aromatyczny, w smaku podobny do naszych tradycyjnych w tym względzie wypieków, a jednak lepszy. Już od paru lat jemy poticę w Boże Narodzenie i cieszymy się z tego niezwyle.

Kutia
Człowiek mający korzenie we Wschodniej Galicji bez kutii świąt sobie nie wyobraża. To przesłodka słodycz, mnie osobiście smakuje wersja najskromniejsza, kanoniczna, choć niektóre przepisy wydziwiają z dodawaniem do kutii brandy lub skórki pomarańczowej. Orzechy, miód, pszenica i mak to składniki magiczne, ich spożywanie ma znaczenie rytualne, z pogańskich czasów się biorące. A pogańscy Słowianie brandy i pomarańczy z pewnością nie znali.  

Kompot z suszu
Normalnie nie piję kompotu z suszu i nikt u mnie w domu tego nie czyni. W Wigilię też bywam samotnym amatorem kompotu, jednak smak polskich śliwek, suszonych w piecach do wędzenia, przydymiony i głęboki, wzrusza mnie bardzo w ten wieczór. Proszę pamiętać, by nie używać do produkcji kompotu z suszu śliwek kalifornijskich, bo są w smaku całkowicie jałowe.

Strudel z jabłkami
To pewne odstępstwo od powszechnie znanych potraw wigilijnych. Strudel jedzony chętniej w dawnej Galicji, niż innych częściach Polski.
 

Robert Makłowicz

Przepisy na wszystkie wymienione wyżej potrawy znajdziecie tutaj:
http://www.maklowicz.pl/pl/przepisy/wigilia

 

Europa na widelcu 2018

22.05.2018 Europa na widelcu 2018

Tegoroczna, 10. edycja wrocławskiego festiwalu kulinarnego Europa na widelcu odbędzie się w dniach od 30 maja  do 1 czerwca 2018 r. Tradycyjnie już twarzą imprzey będzie Robert Makłowicz, niestety w tym roku zabrakło współtwórcy i ambasadora festiwalu - Piotra Bikonta. 

Jak co roku w programie znajdzie się wiele interesujących imprez dostępnych dla wszyskich i prowadzonych przez Roberta.
Szczegółowy program festiwału znajdziecie tutaj:
http://smakiwroclawia.pl/europa-widelcu-2018-program-wydarzen-festiwalowych/

Oficjalne menu festiwalowe można zobaczyć tutaj:
http://enw.smakiwroclawia.pl/europa-na-widelcu-2018/

 

Galeria zdjęć

Świąteczne Życzenia Roberta Makłowicza

31.03.2018 Świąteczne Życzenia Roberta Makłowicza

 

Choć północny bożek zimna odziany w nauszniki, norweski sweter i bajowe gacie nie opuścił nas jeszcze ostatecznie, to przecież zbliża się szybko ostateczny koniec jego prawie półrocznego panowania. Fakt ten, oraz nadchodząca Wielkanoc niechaj napełnią Wasze serca i umysły nadzieją. Bądźcie w te dni pogodni, niczym niebo nad Lazurowym Wybrzeżem, syci od bab pachnących drożdżami i bakaliami, jaj w postaciach przeróżnych, lecz najlepiej tych od kur z wolnego wybiegu, a w każdym razie nie z chowu klatkowego, mięsiw pieczonych i gotowanych (to nie obligatoryjnie, lecz tylko dla tych, którzy mięsiwa jedzą), napojeni trunkami najlepszymi wedle własnego uznania i nade wszystko szczęśliwi. Alleluja!

 

Nowy sezon "Makłowicza w drodze"

22.02.2018 Nowy sezon "Makłowicza w drodze"


Nareszcie wszyscy wierni telewidzowie podrózy Roberta Makłowicza maja powód do radości. Po długiej przerwie wracają na antenę telewizyjną premierowe odcinki autorskiego programu Roberta. Przypomnijmy, że  "Makłowicz w drodze" emitowany jest na kanale Food Network. Stali widzowie ucieszą się, że nadal niedzielne dopołudnie będzie można spędzić z Robertem bowiem emisja każdego premierowego odcinka będzie właśnie w niedzielę o godzinei 11.15.
W pierwszą podróż zabierze nas Robert już 25 lutego, zacznie od pięknej i mało uczęszczanej przez polskich turystów krainie - ukraińskim Zakarpaciu. Następnie wybierzemy się w bardziej orientalne rejiny świata oraz te całkiem bliskie. Jednym słowem każdy znajdzie coś dla siebie. Tradycyjnie w programie znajdzie się dużo praktycznych informacji w tym o miejscach gdie można naprawdę dobrze zjeść.

Zapraszamy w niedzielę o godz. 11.15 na pierwszy odcinek cyklu pt. "Za Karpatami". 

Robert Makłowicz na kanapie u Kuby Wojewódzkiego

20.02.2018 Robert Makłowicz na kanapie u Kuby Wojewódzkiego


We wtorek 20 lutego Robert był gościem Kuby Wojewódzkiego, poprzedni raz rozmawiał z Kubą w jego autorskim show 12 lat temu. Jak uzgodnili Panowie po krotkich utarczkach słownych "było to jeszcze w <tamtej> telewizji" czyli w Polsacie:-) Całą wizytę mozna obejrzeć tutaj:

https://player.pl/programy-online/kuba-wojewodzki-odcinki,455/odcinek-1,S24E01,95142

 

ROBERT MAKŁOWICZ NA TARGACH KSIĄŻEK W KRAKOWIE

29.10.2017 ROBERT MAKŁOWICZ NA TARGACH KSIĄŻEK W KRAKOWIE


W tym roku Robert Makłowicz będzie gościł u swojego wydawcy 29 października w niedzielę, w godzinach od 11.00 do 13.00 na stoisku B43. Niewątpliwie jest to szansa na osobiste otrzymanie autografu, zrobienie sobie wspólnego zdjęcia, kupienia książki oraz rozmowę z autorem.

A tak było, zobacz galerię zdjęć.

Galeria zdjęć

Robert Makłowicz w Międzynarodowym Centrum Kultury

26.09.2017 Robert Makłowicz w Międzynarodowym Centrum Kultury

 

W ramach programu towarzyszącego wystawie "Adriatycka epopeja. Ivan Mestrović" Robert Makłowicz spotka się z Państwem 1 października (w niedzielę) o godz. 17.00 w siedzibie Międzynarodowego Centrum Kultury w Krakowie (Rynek Główny 25).

Dalmacja to nie tylko słoneczne krajobrazy i piękne rzeźby Ivana Meštrovicia. To również dalmatyńska kuchnia, będąca jednym z ważniejszych magnesów, ściągających każdego roku w tamte strony miliony przybyszów z całego świata.
Kto jak nie Robert Makłowicz który, spędzając każdego roku kilka miesięcy nad Adriatykiem, własnoręcznie i po wielekroć ugotował niemal każdy dalmatyński kulinarny klasyk opowie o tym najlepiej?

Jak czytamy na stronie MCK „Ivan Meštrović (1883–1962) jest największym chorwackim artystą XX wieku, jeden z najważniejszych artystów środkowoeuropejskich. Dzieło chorwackiego rzeźbiarza przeniknęło do kultury Zachodu, i zapłodniło ją, zachowując jednocześnie ślady własnego pochodzenia. Świadczy o tym recepcja jego sztuki, przede wszystkim w krajach europejskich i w Stanach Zjednoczonych (był pierwszym żyjącym artystą, któremu zorganizowano wystawę retrospektywną w Metropolitan Museum w Nowym Jorku). W wyjątkowy sposób łączył rzeźbę z architekturą i urbanistyką, dziedzictwo antyczne i bizantyńskie z modernizmem, Słowiańszczyznę i Bałkany z cywilizacją śródziemnomorską. W jego biografii sztuka splata się z polityką i odzwierciedla wiele dramatycznych wyzwań, jakim stawić musieli czoła artyści środkowoeuropejscy w XX wieku”.
Wystawa potrwa od 25.07.2017 do 05.11.2017r.

Więcej informacji o wystawie i artyście znajdziecie tutaj:
http://mck.krakow.pl/wystawy/adriatycka-epopeja-ivan-mestrovic


 

Spotkanie z Robertem w Kunie Pelješkiej

20.07.2017 Spotkanie z Robertem w Kunie Pelješkiej

19 lipca odbyło się spotkanie z Robertem Makłowiczem w miejscowości Kuna Pelješka na Półwyspie Pelješac, w winiarni Špaleta. Spotkanie udało się nad wyraz a w Kunie chyba jeszcze nigdy nie było tylu Polaków w tym samym czasie.
Robert tak napisał o swoich wrażeniach na swoim profilu FB: "Wczorajsze spotkanie było cudowne doprawdy, serdecznie dziękuję za przybycie, przepraszam, że zabrakło książek. Cieszcie się Państwo życiem i słońcem!".
I w kolejnym wpisie:
 "Jeszcze raz dziękuję Państwu za tak niespodziewanie liczne przybycie. To był dla mnie jeden z najprzyjemniejszych momentów w życiu, gdyż zawsze miło się przekonać, że to, co się robi ma choćby odrobinę sensu. Ukłony niskie dla wszystkich!" 

Galeria zdjęć

Europa na widelcu 2017

02.06.2017 Europa na widelcu 2017

To już 9. raz zapraszamy serdecznie do Wrocławia na wielkie kulinarne święto - festiwaluEuropa na Widelcu. Tradycyjnie odbędzie się w pierwszy weekend czerwca a dokładnie potrwa od 31 maja do 4 czerwca.
Ambasadorami tego wydarzenia są Piotr Bikont i Robert Makłowicz, którzy poprowadzą największe imprezy ogólnodostępne dla wszystkich oraz będą uczestniczyć w mniejszych bardziej specjalistycznych.

 

Szczegółowy program festiuwalu znajdziecie tutaj:
http://enw.smakiwroclawia.pl/europa-widelcu-2017-program-festiwalu/​ 

Oficjalne menu festiwalowe można zobaczyć tutaj:
http://enw.smakiwroclawia.pl/europa-widelcu-2017-menu-festiwalowe/

Galeria zdjęć

Wielkanocne życzenia Roberta Makłowicza

14.04.2017 Wielkanocne życzenia Roberta Makłowicza

Niemal wszystko na tym świecie da się podrobić, lecz z pewnością nie atmosferę tych dni, które właśnie nadeszły. Zatem życzę Państwu jak najwięcej owej niepodrabialności, właściwego balansu pomiędzy sacrum i profanum oraz boczkiem i chrzanem oraz wiary, że każde zło, nawet gdy dobrem się mianuje, musi przeminąć. Alleluja!

videos

STAMBUŁ. JEDNO MIASTO, WIELE SMAKÓW – SPOTKANIE Z ROBERTEM MAKŁOWICZEM.

Wszystkie
Formula
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS