en
Wstecz
Aktualności

Kurczę pieczone narodowe - rozmowa z Robertem Makłowiczem

07.07.2013 Kurczę pieczone narodowe - rozmowa z Robertem Makłowiczem

"Polak nie musi się odżywiać wyłącznie kaszą gryczaną i mielonym. A narodowa tradycja? Wszystko pięknie, gdyby nie była wytworem PRL-owskich ograniczeń" - twierdzi Robert Makłowicz.
I dalej: "Byłoby to przejawem zarozumiałości, ale... No, nie będę udawał. Gdyby przed laty, gdy zaczynałem te swoje programy, przeprowadził pan sondę uliczną, to 90 proc. Polaków nie wiedziałoby, co to są bakłażany czy pecorino. Teraz jakieś 80 proc. już wie. Zwiększyła się świadomość kulinarna Polaków, udaje się przełamywać szarzyznę polskiej kuchni, która powstała całkowicie sztucznie. Bo przecież dania, które uznaliśmy za nasze, są wyłącznie wynikiem siermięgi PRL-u. Tak więc myślę nieskromnie, że do tej zmiany świadomości przyłożyłem rękę".

Cały tekst przeczytasz tutaj:
http://wyborcza.pl/1,75475,14201343,Kurcze_pieczone_narodowe___rozmowa_z_Robertem_Maklowiczem.html#ixzz2dUiyzdSd

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS