en
Wstecz
Aktualności

Menu Biesiady Europejskiej 6 czerwca we Wrocławiu

04.06.2015 Menu Biesiady Europejskiej 6 czerwca we Wrocławiu

W tym roku tradycyjnie na stołach podczas biesiady zagości kuchnia regionalna z całej Europy a dokładniej z  szesnastu państw.

A oto menu tegorocznej biesiady:

Wielka Brytania (Walia)
Cheddar Cheese Soup – kremowa zupa z serem Cheddar
Lamb burger – aromatyczny burger z jagnięciną

Belgia (Walonia)
Boulet a’la Liégeoise – klopsiki mięsne w sosie z owocowym syropem z Liege
Les chicons au gratin – cykoria zapiekana z szynką i serem pod beszamelem
Éclairs au chocolat – eklery z czekoladą wypełnione z kremem waniliowym

Chorwacja (Zagorie i Kvarner)
Rižoto od škampi – risotto z krewetkami na sposób kvarnerski
Pačja prsa sa kašom – pierś kaczki z kaszą jęczmienną
Kroštule – kvarnerskie faworki
Zapečeni štrukli – zawijane ciasto z masą serową

Cypr (Nikozja)
Mezé – wegetariańskie różności podane na zimno z pieczywem typu pita
Limon şerbet – sorbet cytrynowy z polewą z owoców granatu

Czechy (Morawy)
Česnečka – zupa czosnkowa
Svíčková na smietaně – wołowina w sosie śmietanowym
Knedlíky – kluski na parze

Francja (Normandia)
Soupe aux moules – zupa z małży z młodą z marchewką
Flamiche aux poireaux – tarta z porami i serem
Crème brûlée – deser z warstwą karmelu polany calvadosem

Grecja (Kreta)
Καρπούζι σαλάτα (karpoúzi saláta) – sałatka z arbuzem miętą i fetą
Μπακλαβάς (baklavás) – tradycyjny deser z ciasta filo z nadzieniem z orzechów

Gruzja (Imeretia)
ხაჭაპური (chaczapuri) – tradycyjny placek gruziński z serem Sułguni
ხარჩო (charczo) – zupa o konsystencji gulaszu z dodatkiem migdałów i orzechów

Hiszpania (Galicja)
Guiso de pulpo – gulasz z ośmiorniczek, małży i wieprzowiny
Pescado frito – smażony filet rybny z dipem cytrynowo-kaparowym podany z żytnim chlebem

Niemcy (Westfalia)
Westfälische quarkspeise – deser z twarogu i pumpernikla
Sauerbraten mit rotekohl und klöße – marynowana wołowina podana z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą

Polska (Podlasie)
Baba ziemniaczana z mieloną wieprzowiną, zapiekaną cebulą i kwaśną śmietaną
Duszonka warzywna po podlasku polana podsmażonym boczkiem i cebulą

Szwajcaria (Gryzonia)
Fondue – potrawa z topionego sera serwowana z różnorodnym pieczywem
Swiss double choco mouse – deser z czekolady z truskawkami

Szwecja (Smalandia)
Kottbullar – klopsiki szwedzkie podane z ziemniakami puree, sosem i surówką
Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe z polewą i bitą śmietaną

Ukraina (Lwów)
Холодник з раковими шийками (chołodnyk) – zupa na bazie zsiadłego mleka i nowalijek z szyjkami rakowymi
Млинці по львівськи (młynci po ukraińsku) – podsmażone naleśniki nadziewane wołowiną, ziemniakami i cebulką
Гречаники  зі сливкою (hreczanyky) – kotleciki z kaszy gryczanej i mięsa z kaczki duszone w sosie pomidorowym ze śliwką
Шия з капустою (szyja z kapustoju) – kawałki karczku duszone z białą kapustą w sosie pomidorowym

Węgry (Puszta)
Pörkölt galuskával – gulasz węgierski z tradycyjnymi kluseczkami
Lángos – placek smażony na głębokim tłuszczu podany z sosem śmietanowo czosnkowym

Włochy (Sardynia)
Malloreddus – makaron z wołowym ragout z warzywami
Seadas – smażony pierożek z serem owczym serwowany na słodko

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS