en
Wstecz
Aktualności

Menu Biesiady Europejskiej 7 czerwca we Wrocławiu

02.06.2014 Menu Biesiady Europejskiej 7 czerwca we Wrocławiu

W tym roku tematem przewodnim szóstej edycji "Europy na widelcu" będzie kuchnia regionalna. Nie jak poprzednio kuchnia konkretnych państw ale regionów, czasem łączących newet trzy kraje zamieszkane przez jedną mniejszość narodową.
Najbardziej oczekiwana impreza podczas kulinarnego festiwalu to niewątpliwie wspólna biesiada na wrocławskim Rynku. W tym roku odbędzie się 7 czerwca, tradycyjnie rozpocznie wielką paradą i przemarszem wrocławskich szefów kuchni, prowadzonych przez Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta. Panowie zaprezentują potrawy z 16 regionów europejskich, które jak zawsze będzie można skosztować podczas biesiady.  Spróbujemy więc m. inn. dań z Transylwanii, Tyrolu, Przydnieprza.

 


A oto całe menu biesiady:

 

Andaluzja (Hiszpania) – OSSKiC
Gazpacho andaluz − zupa z surowych warzyw podawana na zimno
Albóndigas en salsa de tomate – lekko pikantne klopsiki mięsne w sosie pomidorowym

Alentejo (Portugalia) – OSSKiC
Pezinhos de porco de Coentrada − potrawka z wieprzowych nóżek w sosie z zieloną kolendrą
Carne de porco à Alentejana − wieprzowina smażona z małżami

Brandenburgia (Niemcy) – OSSKiC
Spreewälder Mohnpielen − makowy deser à la pudding podawany z sosem owocowym
Kasseler Rippchen − pieczeń wieprzowa z kiszoną kapustą i ziemniakami

Dolny Śląsk (Polska) – HP Park Plaza
Bukiet warzyw ze szparagami w sosie serowo-estragonowym z prażonym słonecznikiem
Pieczona szynka na musie owocowym z ziemniakami i warzywami

Morawy (Czechy) – restauracja Bernard
Pivní polévka − zupa piwna
Nakládaný hermelín s tatarsou omáčkou − marynowany ser z sosem tatarskim podawany z żytnim chlebem

Peloponez (Grecja) – restauracja Akropolis
Φακες (fakes) – zupa z soczewicy z czarnymi oliwkami podawana z chlebkiem pita
πιλάφι με γαρίδες (pilafi me garides) – potrawa z ryżu z krewetkami

Prowansja (Francja) – Good Food
Ratatouille − potrawka z warzyw
Charlotte − szarlotka z nutą tymianku i pomarańczy

Region Przydnieprowski (Ukraina) – restauracja Kozacka Chatka
Холодни́к (chłodnik) − zupa na bazie maślanki z ogórkami i zieleniną podawana na zimno z jajkiem
Пиріжки із зеленим луком і яйцями (pierożki z zieloną cebulką i jajkami) − smażone pierożki z ciasta drożdżowego podawane ze śmietaną
Млинці з м'ясом (naleśniki z mięsem) − naleśniki z mąki pszenno-gryczanej podawane ze śmietaną
Сирники (syrnyky) − kotleciki z białego sera zalane słodkim śmietankowym sosem

Skania (Szwecja) – Quchnia Polska
Rödbetssallad − sałatka śledziowa z burakami
Köttbullar − kulki mięsne z żurawiną

Spisz (Słowacja) – Studio Kulinarne Piotra Kucharskiego oraz Konrad Schönfeld i Tomislav Kožić
Bryndzowé pirohy − pierogi z bryndzą kraszone skwarkami
Spišská fazulova polievka − zupa fasolowa z wędzoną golonką i kwaśną śmietaną

Sycylia (Włochy) – Art Hotel
Arancini di riso − kulki ryżowe nadziewane mozzarellą
Caponata siciliana − potrawka z bakłażanów

Szkocja (Wielka Brytania) – OSSKiC
Toad in the Hole − kiełbaski zapiekane w cieście z ziołami z dodatkiem sosu cebulowego
Bread and Butter Pudding − pudding z chleba zapiekanego w masie mleczno-jajecznej

Transylwania (Rumunia) – OSSKiC
Clatite brasovene cu carne – naleśniki z wieprzowiną
Balmoş – danie na bazie polenty i sera zapiekane w piecu

Tyrol (Austria) – OSSKiC
Brühe mit Leberknödel − rosół z knedlem wątrobianym
Rote-Rüben-Knödel − kluski z czerwonych buraków podawane z sosem

Żmudź (Litwa) – Unilever Food Solutions
Šaltibarščiai (chłodnik) − zupa na bazie jogurtu z botwinką podawana z czarnym chlebem z białym serem
Bulvytė („ziemniaczek”) – deser z miodem, makiem i bakaliami

Żupania Krapińsko-Zagorska (Chorwacja)  – restauracja Kurna Chata
Pečenica Stubica – pieczeń wieprzowa z suszonymi śliwkami i śliwowicą
Zlevanka – ciasto z mąki kukurydzianej i białego sera

 

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS