en
Felietony
Wstecz

DIABLOK PIOTRA BIKONTA dla początkujących i średniozaawansowanych cukrzyków (6)

12.05.2014

 

Inauguracja diabetyczno-dietetycznego menu odbyła się hucznie i wesoło, co widać na załączonych zdjęciach. Po czym minął cały miesiąc, kiedy to zaniedbałem DIABLOKA, ale trochę tłumaczy mnie to, że okres miedzy Wielkanocą a Majówką obfitował w rozmaite wydarzenia, jak warsztaty, spektakle, koncerty, projekcje, biesiady i wszystko to poza krakowskim domem, czyli niejako w podróży.

Tymczasem nowe menu w restauracji Horai zrobiło w Krakowie furorę jak Kiepura w Nowym Jorku, i co więcej, każda potrawa z karty znajduje swoich amatorów. Wykształciło się już spore grono dietujących bywalców, w tym pewna pani, która regularnie żywiąc się w tym miejscu pozbyła się w ciągu jednego miesiąca siedem kilogramów wagi. I podobno nie tylko ona.

Jak można się  było spodziewać, największe zainteresowanie wzbudziły makarony shirataki – w końcu to zupełnie cudowne zjawisko w dziedzinie wymienników: całkowicie bezkarne spaghetti. No i mnóstwo zapytań – gdzie można to cudo nabyć? Na otwarciu, miesiąc temu, mówiliśmy zgodnie z prawdą, że nigdzie, nie licząc efemerycznych pojawień się shirataki w  Kuchniach Świata, zresztą w księżycowych cenach. Świat jednak zmienia się w szalonym tempie i oto już po miesiącu są wieści nowe, a mianowicie, że makaron ten można kupić po pierwsze tam skąd wędruje on do Horaia, czyli w sklepie-hurtowni DORADO w Krakowie przy Romanowicza 6 www.doradobb.com.pl. Po drugie zaś, po publikacji poprzedniego wydania DIABLOKA otrzymałem od jednej z moich studentek (Podyplomowe Studium Projektowania Kulinarnego na Akademii Sztuk Pieknych w Łodzi) informację, że od niedawna prowadzą wraz z bratem internetowy sklep pod adresem www.diet-food.pl, gdzie sprzedają wysyłkowo kilka odmian shirataki, które sami sprowadzają z Dalekiego Wschodu. Spróbowałem, polecam!

I przez chwilę przynajmniej możemy poczuć, że świat staje się dla nas coraz bardziej przyjazny.

 

Bikont

Piotr Bikont

Polski reżyser, dziennikarz i publicysta; działacz opozycji w PRL; krytyk kulinarny. Od 1989 do 2001 był dziennikarzem "Gazety Wyborczej".

Z Robertem stworzył duet publicystów kulinarnych, publikujący w tygodniku Wprost, a następnie w Newsweek Polska. Razem z Makłowiczem wydał książki: Listy pieczętowane sosem, czyli gdzie karmią najlepiej w Polsce. Przewodnik  (2001),  Dialogi języka z podniebieniem  (2003), Stół z Niepowyłamywanymi Nogami  (2007), a samodzielnie: Polska na widelcu  (2005), Polska. Nawigator kulinarny  (2007),  Kuchnia żydowska według Balbiny Przepiórko  (2011).

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS