Skip to main content

Gribna juszka (zupa grzybowa)

(Ukraina)

Składniki:

  • 100 g suszonych prawdziwków
  • 200 g świeżych prawdziwków
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 łyżki kaszy gryczanej, palonej
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 marchew
  • 100 ml śmietany
  • natka koperku
  • sól
img

Przygotowanie

Suszone grzyby namoczyć, ugotować na nich wywar, który będzie bazą na zupę. Po ugotowaniu wyjąć grzyby, wywar przecedzić aby nie było w nim piasku. Ponownie połączyć przecedzony wywar z grzybami. Dodać całą cebulę, liście laurowe, kaszę gryczaną i posiekane w kostkę ziemniaki. Posolić. Gotować ok. 20 min. Wyjąć z wywaru całą cebulę.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę i marchewkę. Jarzyny dodać do zupy. Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć pokrojone w duże plastry świeże grzyby i dodać do zupy. Zupę zagotować, podawać z kleksem kwaśnej śmietany i posiekaną natką koperku.

Zupy

Gribna juszka (zupa grzybowa)

(Ukraina)

Najnowsze odcinki