en
Wstecz
Aktualności

"Dziczyzna i Polska Wschodnia – tym oczarujemy świat" - twierdzi Robert Makłowicz

20.06.2016 "Dziczyzna i Polska Wschodnia – tym oczarujemy świat" - twierdzi Robert Makłowicz

 

W kolejnej edycji projektu dziennika "Rzeczypospolita" - "Dobre bo polskie" - Robert Makłowicz dzieli się swoją opinią czym możemy oczarować kulinarnie i krajobrazowo swoich zachodnich sąsiadów. 
Pełny tekst znajdziecie na stronie:
http://www.poradnikbiznesu.info/dobre-bo-polskie/dziczyzna-i-polska-wschodnia-tym-oczarujemy-swiat

 

DOBRE BO POLSKIE Kulinarnie? Gęsina i grzyby, czyli dziczyzna. Krajobrazowo? Supraśl i Puszcza Knyszyńska, czyli Polska Wschodnia. Tym – zdaniem Roberta Makłowicza – możemy oczarować naszych zagranicznych gości.

Ewolucja polskiej kuchni – dostrzega Pan świeże trendy, nowinki, zmiany w tym obszarze życia?

Po pierwsze to powtórzę, że nie jestem zwolennikiem mówienia o kuchniach narodowych. Czymże jest kuchnia polska czy kuchnia francuska? Między kuchnią bretońską a prowansalską jest kolosalna różnica! Jestem więc zwolennikiem pochylania się nad kuchniami regionalnymi, a nie narodowymi.

W Polsce różnice między poszczególnymi regionami są mniejsze, więc faktycznie można nieco uogólnić. Czy w Polsce widać napływ nowych kulinarnych idei? Szczególnie cieszy mnie jeden trend – rosnąca świadomość regionalna. Jeszcze niedawno jadąc na Mazury było się zmuszonym do jedzenia pizzy czy kebabu, a jadąc nad morze jadło się w smażalniach mrożone ryby – te same, co w Warszawie czy Krakowie. Obecnie widzę wyraźny postęp w tym zakresie, w oczy rzuca się zregionalizowanie potraw. Wpływ na to ma m.in. coraz powszechniejsza turystyka kulinarna. Wymagania klientów są coraz większe, więc odpowiednia reakcja restauratorów nastąpić musiała. Liczebnie nadal przeważają punkty gastronomiczne oferujących sieczkę, ale cieszy, że coraz więcej jest też świadomych lokali serwujących wyrafinowane, regionalne smakołyki.

Drugi proces, o którym warto wspomnieć, związany jest z powrotami Polaków z emigracji. W Poznaniu jest znakomita restauracja, której właścicielem jest człowiek, który przed latami wyjechał do Anglii na tzw. zmywak. Wrócił jako absolutnie znamienity kucharz. Polacy często śmieją się z kuchni angielskiej, choć tak naprawdę zupełnie jej nie znają. Tymczasem Londyn to kulinarny Nowy Jork – miks wszystkich globalnych stylów, tradycji, smaków i regionów. Cieszy, że Polacy potrafią z tego wyciągnąć to, co najlepsze, wrócić do Polski i tu raczyć nas tymi samymi smakami.

 

Rybobranie w Krośnie Odrzańskim

18.06.2016 Rybobranie w Krośnie Odrzańskim



W tym roku poraz kolejny Robert Makłowicz będzie gościł w Krośnie Odrzańskim podczas dorocznej imprezy Rybobranie. 
W niedzielę, 19 czerwca o godz. 11.00 w Zamku Piastowskim Robert sptkasię ze swoimi czytelnikami na spotkaniu autorskim w ramach promowania najnowszej książki pt. "Dalmacja. Książka kucharska".
O godzinie 13.00 w porcie rzecznym Robert przeprowadzi pokaz kulinarny a potrawy powstaną z ryb słodkowodnych. Następnie poprowadzi warsztaty kulinarne dla zainteresowanych. Wieczorem opowie o winach "znad rzek".

Wszystkich serdecznie zapraszamy.

Spotkanie autorskie z Robertem Makłowiczem w Rzeszowie

12.06.2016 Spotkanie autorskie z Robertem Makłowiczem w Rzeszowie

 

12 czerwca, o godzinie 14.00 w Kawiarence Literackiej w Galerii Handlowej Millenium Hall przy al. Kopisto 1 w Rzeszowie, odbyło się spotkanie autorskie z Robertem Makłowiczem. Spotkanie zostało zorganizowane w ramach Festiwalu Pięknej Książki, a Robert promował swoją najnowższą książkę "Dalmacja. Książka kucharska".

Książkę mozna kupić w naszym sklepie internetowym z autografem autora: http://maklowicz.pl/sklep/
 

Galeria zdjęć

Europa na widelcu 2016

25.05.2016 Europa na widelcu 2016

Ósmy raz na wrocławskim rynku spotkają się wszyscy wielbiciele wielkiej kulinarnej imprezy jaką jest Europa na Widelcu. Ambasadorami tego kulinarnego święta są jak co roku Robert Makłowicz i Piotr Bikont.

Tradycyjnie festiwal rozpoczniemy jarmarkiem produktów. Od 1 do 5 czerwca będzie można skosztować i kupić produkty regionalne. W tym samym terminie odbędą się również targi książki kulinarnej.

3 czerwca będzie dniem wrocławskim, impreza rozpocznie się o godz. 15:30. W programie zabawy z nagrodami i pokazy gotowania na scenie oraz koncert zespołu Ŝanĝo. Nowością będzie konkurs na najlepszy produkt dolnośląski, a także warsztaty pieczenia specjału dawnego Wrocławia – bułeczek drożdżowych z cynamonową kruszonką.

4 czerwca impreza rozpocznie się  o godz. 12:45 paradą kucharzy. Podczas biesiady na stole pojawi się 36 potraw z 16 Europejskich Stolic Kultury. Ponadto w programie gotowanie na scenie, warsztaty pieczenia chleba, konkursy, koncerty i tort. Na finał zagra dla nas Wrocław Respect Orchestra.

Więcej informacji na temat festiwalu znajdziecie tutaj:
http://smakiwroclawia.pl/

A tutaj menu tegorocznej biesiady europejskiej:
http://enw.smakiwroclawia.pl/europa-na-widelcu-2016-menu-festiwalu/

 

Galeria zdjęć

"Dalmacja. Książka kucharska"

15.05.2016 "Dalmacja. Książka kucharska"

Na rynku wydawniczym ukazała się nowa przez niektórych kromaniaków długo oczekiwana książka Roberta Makłowicza - "Dalmacja. Książka kucharska". To kompendium wiedzy na temat lubianej przez Polaków kuchni znad Adriatyku, bo właśnie kuchnia jest jednym z czynników tak licznie ściągającym naszych rodaków co roku do Chorwacji. Czytelnicy otrzymają dalmatyńskie przepisy oczywiście wypróbowane przez autora, zdjęcia, osobiste refleksje a także słowniczek kulinarny. 
Premiera książki miała miejsce na Warszawskich Targach Ksiązki gdzie autor uczestniczył w spotkaniach autorskich, rozdawał autografy a wszystko przy dźwiękach chorwackiej grupy muzycznej.

Książkę można kupić w naszym sklepie w promocyjnej cenie:
http://maklowicz.pl/sklep/

 

Galeria zdjęć

200 odcinków „Makłowicza w podróży”

30.04.2016 200 odcinków „Makłowicza  w podróży”


W niedzielę 1 maja 2016 r. w Dwójce zostanie wyemitowany 200. Odcinek „Makłowicza w podróży”. Przez ostatnie sześć lat Robert Makłowicz odwiedził pięć kontynentów, trzydzieści pięć państw, wiele ich regionów i krain geograficznych. 

Podróżnik z Krakowa gotował dla swoich widzów w każdym odcinku przynajmniej jeden raz i zawsze wybierał potrawy charakterystyczne dla danego miejsca, ze składników kupionych w najbliższej okolicy, ekologicznych, pochodzących często z gospodarstw, farm, wytwórni, bacówek, sadów, ogrodów, wód i pól, które odwiedził. Miejsca, w których przyrządzał potrawy zawsze były starannie wybrane. Nazywane pieszczotliwie przez ekipę „gotowanie na ekranie” odbyło się m.in. na lodowcu, fiordzie, plaży, gejzerze, wulkanie, molo, łodzi, pustyni, targu, moście, stoku, łące, rynku, targu, dziedzińcu, tarasie widokowym,  nad rzeką, morzem, jeziorem, basenem,  w podziemiach,  winnicy, lesie, sadzie, ogrodzie i zabytkowych wnętrzach. W wyniku tych szalonych gotowana jednopalnikowej kuchence turystycznej powstało ok. trzystu potraw,  prostych i szybkich w wykonaniu a przepisy są ogólnie dostępne na tej stronie internetowej.

Robert Makłowicz degustował i oceniał dla swoich odbiorców różnorakie potrawy i przed niczym się nie cofnął. Próbował jedzenia w barach wszelakiego rodzaju, trattoriach, kawiarniach, gospodach, stołówkach, na ulicznych targach, z foodtracków i w ekskluzywnych restauracjach. Do jedzenia dobierał starannie trunki: wino, destylaty, piwo, soki z egzotycznych owoców czy kwaśne mleko.

Odwiedzał muzea, kościoły, zabytki architektury i przyrody, historyczne miejsca, plany filmowe, ogrody botaniczne i oceanaria. Aby dotrzeć do najciekawszych miejsc jeździł skuterem, meleksem, na nartach, skibobem, wszelakimi kolejkami i pociągami oraz samochodem. Pływał na katamaranie, tratwie, promie, łodzi, jachcie i statku. To wszystko zostało pokazane w odcinkach programu: jak dotrzeć, co zjeść  i co zwiedzić.   
 

 

Galeria zdjęć

Dziecięcy Salonik Filmowy z Robertem Makłowiczem

13.04.2016 Dziecięcy Salonik Filmowy z Robertem Makłowiczem

 

17 kwietnia o godz. 11.00 w gliwickim Kinie Amok odbędzie się kolejna impreza dla najmłodszych w cyklu "Dziecięcy Salonik Filmowy". Tym razem gościem specjalnym będzie Robert Makłowicz.
Najpierw przeczyta małym kinomaniakom fragment wybranej przez siebie bajeczki, którą wybrał - przekonacie się uczestnicząc w wydarzeniu. Następnie odpowie na pytania maluchów a jak wiemy dzieci nie mają problemu z ich zadawaniem.
Pretekstem do spotkania jest pokaz trzech odcinków z serii "Mami Fatale". Animacje stworzone przez Grupę Smacznego oraz Studio Miniatur Filmowych opowiadają o przygodach Mami - "najlepszej kucharki świata" oraz jej zwierząt Psiny i Prosięcia a narratorem wszystkich barwnych i zabawnych historii jest Robert Makłowicz.
Organizatorzy zapraszają dzieci przed spotkaniem, w holu kina, na degustację małych zdrowych pyszności przygotowanych przez najstarszy, gliwicki bar wegetariański Ajntopf (dawniej Złoty Osioł).

Więcej informacji znajdziecie tutaj: http://amok.gliwice.pl/

 

Świąteczne życzenia

26.03.2016 Świąteczne życzenia

 

Szanowni Państwo,

śniegu tym, co na nartach, słońca i ciepła pozostałym, mięs wspaniałych mięsożercom, jarzyn jaroszom, win doskonałych pijącym (a i destylatów dostatku), perlistych wód mineralnych abstynentom, króla monarchistom, prezydenta republikanom, brydża brydżystom, piłki piłkarzom, ryb rybakom, szpitali wykwintnych lekarzom, stadnin raczej koniarzom, a wszystkim bez wyjątku dobroci dla bliźnich, tolerancji i łask wszelakich. Alleluja!!!!

Robert Makłowicz

„Możesz wybrać” apeluje Robert Makłowicz

10.03.2016 „Możesz wybrać” apeluje Robert Makłowicz

 

Robert Makłowicz od lat angażuje się w kampanie społeczne do których ma głębokie przekonanie, był polską twarzą europejskiej kampanii "Fisch Fight" - "Ryba za burtą!" a także  dwukrotnie ambasadorem akcji "Jeszcze żywy KARP". Teraz przyszedł czas na publiczną wypowiedź w sprawie chowu klatkowego w Polsce.
Robert Makłowicz został twarzą kampanii „Jak one to znoszą?”. Kampania Stowarzyszenia Otwarte Klatki ma na celu uświadomienie konsumentom w jakich warunkach żyją kury na fermach przemysłowych. Wstrząsające materiały prezentują skandaliczne warunki hodowlane. Ilość wegetujących tak ptaków jest niewiarygodna, to 30 milionów kur niosek. Szczęśliwa kura Katarzyna drepcząca po podwórku i dziobiąca ziarno to widok idylliczny, w opozycji do milionów więźniów jej los wydaje się irracjonalny.
Robert Makłowicz zostawia nam wolną rękę w podjęciu decyzji: „Jeśli chcecie możecie podpisać deklarację Otwartych Klatek ale przede wszystkim możecie wybrać. Wybierajcie jajka, które nie są oznaczone cyfrą trzy to oznacza chów klatkowy, to oznacza smutny los kur niosek”. Jak zawsze wybór należy do nas.

Deklarację można podpisać na stronie http://jakonetoznosza.pl/.

 

Noworoczne życzenia Roberta Makłowicza

30.12.2015 Noworoczne życzenia Roberta Makłowicza

Moi Drodzy!


Kolejny roczek uciekł nam tak szybciutko, jak zając spłoszony na miedzy. Jaki był dla Was wszystkich, nie wiem, bo i skąd mógłbym taką wszechwiedzę czerpać, mam jednak nadzieję, że przynajmniej nie najgorszy. Wiem natomiast świetnie, czego chcę Wam w tym nadchodzącym życzyć. Tokaji najsłodszych, czekolad najciemniejszych, chili najostrzejszych, szparagów najbielszych, szampanów najrzadszych, ostryg najświeższych, szynek i kiełbas najdojrzalszych (uwaga - to tylko dla tych, co jadają mięso), destylatów najowocowszych, pensji najwyższych, podróży najdalszych, marzeń spełnialnych, kochających bliskich i jeszcze zdrowia, by móc się tym wszystkim cieszyć. Niechaj się spełni!
Robert Makłowicz

videos

STAMBUŁ. JEDNO MIASTO, WIELE SMAKÓW – SPOTKANIE Z ROBERTEM MAKŁOWICZEM.

Wszystkie
Formula
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS