en
Wstecz
Aktualności

Hej, na krakowskim Rynku

28.11.2015 Hej, na krakowskim Rynku

 

W rodzinnym mieście Roberta Makłowicza, w Ksiągarni Matras na Rynku Głownym, w sobotę o godz. 13.00 czytelnicy Roberta mogli się z nim spotkać, i posłuchać opowieści o czasach C.k Monarchii. Pretekstem była nowo wydana sztandarowa książka Roberta "C.k. kuchnia".
Miejsce to szczególne, jedna z najstarszych ksiągarnii w Polsce i książka szczególna, zwłaszcza dla krakusów, którzy pielęgnują swoją tradycję, i pogłębiają wiedzę o historii regionu. To pozycja obowiązkowa na półce w każdym domu, w którym je się borówki, a na śniadanie kupuje wekę i flaszkę mleka.

Książkę z autografem można zamówić w naszym sklepie internetowym:
http://maklowicz.pl/sklep/ksiazki/19-ck-kuchnia-z-autografem-autora-roberta-maklowicza-.html

 

Galeria zdjęć

Robert Makłowicz na Targach Książki w Krakowie

14.10.2015 Robert Makłowicz na Targach Książki w Krakowie

Serdecznie zapraszamy wszystkich odwiedzających tegoroczne 19. Międzynarodowe Targi Książki w Krakowie na stoisko Wydawnictwa Wysoki Zamek (B43).

W tym roku Robert Makłowicz będzie goscił u swojego wydawcy 24 października w sobotę, w godzinach od 13.00 do 15.00 oraz 25 października w niedzielę, w godzinach od 12.00 do 14.00.

Niewątpliwie jest to szansa na otrzymanie autografu, zrobienie sobie zdjęcia, kupienia książki oraz rozmowę z autorem "C.k. kuchni".

Targi odbędą się w hali EXPO przy ul. Galicyjskiej 9.

Spotkanie autorskie z Robertem Makłowiczem w Krakowie.

12.09.2015 Spotkanie autorskie z Robertem Makłowiczem w Krakowie.

Serdecznie zapraszamy wszystkich obecnych i przyszłych czytelników Roberta Makłowicza, widzów jego pragramów oraz tych, którzy jeszcze go nie znają na spotkanie autorskie. Głównym jego celem będzie prezentacja książki "C.k. kuchnia", jak zapowiadają organizatorzy pisarz "oprowadzi nas po kuchennych zakamarkach monarchii Franciszka Józefa".

Spotkanie odbędzie się - rzecz jasna w Krakowie, w Domu Kultury "Podgórze", w ramach Podgórskiej Jesieni Kulturalnej 2015.

Zapraszamy 17 września o godzinie 18.00, do sali widowiskowej, przy ul. Sokolskiej 13. Wstęp jest bezpłatny.

Zobacz zdjęcia ze spotkania:
 

Galeria zdjęć

Nowe wydanie najpopularniejszej książki Roberta Makłowicza

10.09.2015 Nowe wydanie najpopularniejszej książki Roberta Makłowicza

 

Nie tylko dla wielbicieli gatunku, nie tylko dla mieszkańców Galicji, nie tylko dla gotujących i amatorów kulinariów, nie tylko dla interesujących się historią ale także dla bibliofili, którzy cieszą swe oczy spoglądając na półki.

Już jest, nowe wydanie najpopularniejszej książki Roberta Makłowicza. Odświeżona „C.k. kuchnia” w wydaniu rzec by można kolekcjonerskim. Twarda oprawa, płócienny grzbiet, wszyta zakładka, piękne akwarele A. Zaręby ilustrujące tekst. 

„C.k. kuchni” nie trzeba przedstawiać ale warto przypomnieć, że to opowieść o czasach panowania Habsburgów na terenie Europy Środkowej i 84 przepisy z tamtych czasów i tamtych ziem, które nadal są reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej.

Bohaterami opowieści są zarówno postacie historyczne jak i fikcyjne, same historie faktycznie miały miejsce bądź są inspirowane lekturą prasy i pamiętników sprzed pierwszej wojny światowej, której autor oddawał się niezwykle sumiennie i z dużą przyjemnością.

Autora i ilustratora książki łączy od lat wspólna pasja, obydwaj z niekłamaną przyjemnością oddają się studiom nad dziejami Europy Środkowej pod panowaniem Habsburgów. Wybór wydawcy również nie był przypadkowy, Wydawnictwo  Wysoki Zamek specjalizuje się w książkach i albumach dotyczących przede wszystkim dziejów dawnej Galicji.

 

Dostępna w  naszym sklepie internetowym:
http://maklowicz.pl/sklep/ksiazki/18-ck-kuchnia-robert-maklowicz.html


 

 

Galeria zdjęć

Ogólnopolski Festiwal Dobrego smaku w Poznaniu

08.08.2015 Ogólnopolski Festiwal Dobrego smaku w Poznaniu

Od 13-16 sierpnia 2015 roku, odbędzie się w Poznaniu IX edycja Festiwalu Dobrego Smaku. Już od kilku lat Robert Makłowicz gości w stolicy Wielkopolski.
Głównym miejscem wydarzeń imprezy jest jak co roku poznański Stary Rynek. Tutaj odbywa się coroczny Wielki Jarmark Dobrego Smaku, na którym będzie można kupić wprost od producentów nie tylko regionalne specjały ale także delicje z innych części Polski i zagranicy.
Na festiwalowej scenie przez cały dzień odbywać będą się pokazy i prezentacje kulinarne a wieczorami zabrzmią dźwięki muzyki jazzowej, gruzińskiego folku i klasyki.
Konkursy kulinarne w tym największy turniej nalewek domowych – Polska Nalewka Roku, laboratoria smaku, warsztaty dla dzieci o dorosłych, spotkania z kulinarnymi osobowościami i tematyczne kolacje to tylko niektóre z atrakcji zaplanowane przez organizatorów.

Jednym z najciekawszych wydarzeń tegorocznej edycji imprezy wydaje się być projekt „Stół Mieszka i Dobrawy”. Składa się na niego szereg interdyscyplinarnych działań mających na celu przybliżenie uczestnikom zwyczajów żywieniowych w czasach pierwszych Piastów oraz wpływu późniejszych wydarzeń historycznych, odkryć geograficznych i zmian w codziennym życiu mieszkańców Polski na kuchnię i kulturę stołu. W ramach projektu odbędzie się między innymi konferencja popularno-naukowa, cykl warsztatów dla dzieci, Kulinarne prezentacje prowadzone przez szefów kuchni i historyków oraz niezwykła kolacja w ramach której najlepsi poznańscy szefowie kuchni przygotują „przyjęcie chrzcielne” Mieszka I używając jedynie produktów dostępnych na terenie wielkopolski w drugiej połowie X w.

Robert Makłowicz – gość specjalny Festiwalu -  prowadził będzie m.in. laboratoria smaku dotyczące win z polskich winnic oraz specjalną kolację z kaczką w roli głównej, przygotowaną wspólnie z Krystianem Szopką – szefem kuchni restauracji Fusion w hotelu Sheraton.

czwartek 13 sierpnia godz. 18.00 - Wina z Polski i Środkowej Europy – Laboratorium smaku poprowadzi Robert Makłowicz, wstęp 40 zł, dziedziniec Muzeum Archeologicznego. Rezerwacje kontakt@ofds.pl

piątek 14 sierpnia godz. 20.30 - Szopka & Makłowicz Prezentują: kolacja degustacyjna z kaczką i winami w roli głównej, bilety 150 zł, Hotel Sheraton Poznań, rezerwacje pod nr tel. 61 655 20 00.

Cały program Festiwalu dostępny jest tutaj: http://www.festiwaldobregosmaku.pl/pl/program

Galeria zdjęć

Odszedł Tomek Morawski

20.07.2015 Odszedł Tomek Morawski

Odszedł Tomek Morawski. Niespodziewanie i nagle, w Polsce, choć większość swego dorosłego życia spędził w Ekwadorze. Był wspaniałym, wesołym i życzliwym człowiekiem, dobrym duchem ekwadorskiej Polonii, nad którą sprawował pieczę jako Honorowy Konsul Rzeczypospolitej w Quito. W Ekwadorze nie ma polskiej ambasady, więc Tomek nie szczędził swego czasu i pieniędzy by działać wszędzie tam, gdzie chodziło o interes kraju. Opiekował się rodakami, odbywającymi wieloletnie kary więzienia za przemyt kokainy, współtworzył program telewizyjny „Cela Nr”, mający odstraszać potencjalnych amatorów łatwego zarobku, pokazując piekło południowoamerykańskich więzień. Raz jeden towarzyszyłem Tomkowi w takiej konsularnej więziennej wizycie i nigdy nie zapomnę Jego troski o faceta, który choć był zwykłym przemytnikiem z Pruszkowa, „to przecież umrze w tym pierdlu bez pomocy” - jak mawiał. Bo też wszystko, co robił, nie było zwykłym wypełnianiem konsularnych obowiązków, lecz chęcią niesienia pomocy każdemu, nawet jeśli zbłądził. Jego domy w Quito i nad Pacyfikiem odwiedziły setki, jeśli nie tysiące gości z Polski, nikomu nie odmawiał gościny i służył wszelaką pomocą w poruszaniu się po niełatwych południowoamerykańskich ścieżkach. Ekwadorskie odcinki „Makłowicza w podróży” to również jego wyłączna zasługa. Niezwykłe koleje swego życia opisał Tomek w książce „Uciekinier” i byłem zaszczycony, gdy poprosił mnie o skreślenie kilku zdań na okładkę. Dziś jeszcze dobitniej powtorzyć mogę jedną frazę, z konieczności zmieniając niestety czas teraźniejszy na przeszły: jestem dumny, że mogłem zaliczać się do grona Jego przyjaciół.

 

Robert Makłowicz

Galeria zdjęć

Rybobranie w Krośnie Odrzańskim

11.06.2015 Rybobranie w Krośnie Odrzańskim

Już w najbliższą sobotę, 13 czerwca zapraszamy na drugą edycję Rybobrania do Krosna Odrzańskiego.

Dzień zacznie się śniadaniowym rejsem wycieczkowym po Odrze pod hasłem „Smaki Odzyskane”. Śniadaniowe menu łączyć będzie smaki dawnych kresów wschodnich i wielkopolski – miejsc, z których na ziemie zachodnie przybyło najwięcej powojennych osadników.
O godzinie 12.00, 15.30 i 18.30 odbędą się pokazy kulinarne Roberta Makłowicza, podczas których przygotuje paprikás z suma, karpia po serbsku i sandacza po Polsku.

Wieczorem zapraszamy na komercyjny rejs – tematem degustacji i rozmowy będą lokalne wina. Na nadodrzańskich wzgórzach okolic Krosna i Zielonego Góry powstają jedne z najlepszych polskich win, wśród nich rarytas na skalę europejską genialny, tworzony metodą szampańską Grempler Sekt.

Więcej Informacji o wydarzeniu i biletach na rejsy dostępne: http://cak-zamek.pl/11068870/
i http://cak-zamek.pl/rybobranie-wraca-w-podwojnej-odslonie/

Menu Biesiady Europejskiej 6 czerwca we Wrocławiu

04.06.2015 Menu Biesiady Europejskiej 6 czerwca we Wrocławiu

W tym roku tradycyjnie na stołach podczas biesiady zagości kuchnia regionalna z całej Europy a dokładniej z  szesnastu państw.

A oto menu tegorocznej biesiady:

Wielka Brytania (Walia)
Cheddar Cheese Soup – kremowa zupa z serem Cheddar
Lamb burger – aromatyczny burger z jagnięciną

Belgia (Walonia)
Boulet a’la Liégeoise – klopsiki mięsne w sosie z owocowym syropem z Liege
Les chicons au gratin – cykoria zapiekana z szynką i serem pod beszamelem
Éclairs au chocolat – eklery z czekoladą wypełnione z kremem waniliowym

Chorwacja (Zagorie i Kvarner)
Rižoto od škampi – risotto z krewetkami na sposób kvarnerski
Pačja prsa sa kašom – pierś kaczki z kaszą jęczmienną
Kroštule – kvarnerskie faworki
Zapečeni štrukli – zawijane ciasto z masą serową

Cypr (Nikozja)
Mezé – wegetariańskie różności podane na zimno z pieczywem typu pita
Limon şerbet – sorbet cytrynowy z polewą z owoców granatu

Czechy (Morawy)
Česnečka – zupa czosnkowa
Svíčková na smietaně – wołowina w sosie śmietanowym
Knedlíky – kluski na parze

Francja (Normandia)
Soupe aux moules – zupa z małży z młodą z marchewką
Flamiche aux poireaux – tarta z porami i serem
Crème brûlée – deser z warstwą karmelu polany calvadosem

Grecja (Kreta)
Καρπούζι σαλάτα (karpoúzi saláta) – sałatka z arbuzem miętą i fetą
Μπακλαβάς (baklavás) – tradycyjny deser z ciasta filo z nadzieniem z orzechów

Gruzja (Imeretia)
ხაჭაპური (chaczapuri) – tradycyjny placek gruziński z serem Sułguni
ხარჩო (charczo) – zupa o konsystencji gulaszu z dodatkiem migdałów i orzechów

Hiszpania (Galicja)
Guiso de pulpo – gulasz z ośmiorniczek, małży i wieprzowiny
Pescado frito – smażony filet rybny z dipem cytrynowo-kaparowym podany z żytnim chlebem

Niemcy (Westfalia)
Westfälische quarkspeise – deser z twarogu i pumpernikla
Sauerbraten mit rotekohl und klöße – marynowana wołowina podana z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą

Polska (Podlasie)
Baba ziemniaczana z mieloną wieprzowiną, zapiekaną cebulą i kwaśną śmietaną
Duszonka warzywna po podlasku polana podsmażonym boczkiem i cebulą

Szwajcaria (Gryzonia)
Fondue – potrawa z topionego sera serwowana z różnorodnym pieczywem
Swiss double choco mouse – deser z czekolady z truskawkami

Szwecja (Smalandia)
Kottbullar – klopsiki szwedzkie podane z ziemniakami puree, sosem i surówką
Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe z polewą i bitą śmietaną

Ukraina (Lwów)
Холодник з раковими шийками (chołodnyk) – zupa na bazie zsiadłego mleka i nowalijek z szyjkami rakowymi
Млинці по львівськи (młynci po ukraińsku) – podsmażone naleśniki nadziewane wołowiną, ziemniakami i cebulką
Гречаники  зі сливкою (hreczanyky) – kotleciki z kaszy gryczanej i mięsa z kaczki duszone w sosie pomidorowym ze śliwką
Шия з капустою (szyja z kapustoju) – kawałki karczku duszone z białą kapustą w sosie pomidorowym

Węgry (Puszta)
Pörkölt galuskával – gulasz węgierski z tradycyjnymi kluseczkami
Lángos – placek smażony na głębokim tłuszczu podany z sosem śmietanowo czosnkowym

Włochy (Sardynia)
Malloreddus – makaron z wołowym ragout z warzywami
Seadas – smażony pierożek z serem owczym serwowany na słodko

EUROPA NA WIDELCU 2015

01.06.2015 EUROPA NA WIDELCU 2015

 

To już siódmy raz na wrocławskim rynku spotkają się wszyscy wielbiciele wielkiej kulinarnej imprezy jaką jest Europa na Widelcu. Tradycyjnie mentorami wydarzenia są Robert Makłowicz i Piotr Bikont. Impreza potrwa w tym roku od 5 do 6 czerwca.
W tym roku idziemy organizatorzy będą namawiać do jedzenia dolnośląskich ryb. Chcą  przekonać, że karp jest pyszny nie tylko w Wigilię. Pokażą również bogactwo innych ryb słodkowodnych z Dolnego Śląska.
Tradycyjnie będzie można spróbować potrawy z różnych krajów Europy oraz kupić regionalne produkty na towarzyszącym jarmarku.

Program imprezy:

Piątek, 5 czerwca - Dzień Dolnośląski

Przygotowywanie produktów regionalnych, szczególnie ryb słodkowodnych ze stawów milickich, ziół, szparagów, rzodkiewek i truskawek. Na stołach znajdą się m.in. pierogi z karpiem. Rzodkiewki będą pochodzić z hodowli Andrzeja Litwińczuka spod Świdnicy, który uprawia to warzywo na powierzchni 250 ha.

 Sobota, 6 czerwca – Europejska biesiada

 Ponad 40 potraw z 16 regionów. Krajem przewodnim jest w tym roku Chorwacja. Z tej okazji na scenie wystąpi Tomislav Goluban i śpiewak Josip Butorac z regionu Kvarner. Muzeum z Zagorje zaprezentuje widowisko „Bitwa o przeżycie”. Początek uczty o godzinie 12.
W programie m.in.:
- parada kucharzy,
- pokazy kulinarne Roberta Makłowicza,
- warsztaty pieczenia chleba,
- zabawy dla dzieci,
- opowieści ichtiologów,
- fotobudka, wróżby i wyznawacz grzeszków kulinarnych,
- konkursy na scenie (do wygrania m.in. bilety do podniebnej restauracji Dinner in the Sky, sprzęt Elektrolux, zaproszenia na kolację do Art Food, wyjazdy agroturystyczne w gminnie Radków),
- rozstrzygnięcie konkursu na potrawę z produktów regionalnych,
- VII Wrocławski Turniej Nalewek.

 W tym roku na festiwalowej scenie zagrają: Breslauer Coctail, Chudoba, Dziubek Band, Dolnośląski Zespół Pieśni i Tańca „Wrocław”, Tęgie chłopy oraz Wroclove Big Band Zbigniewa Czwojdy z Krystyną Prońko.

 

 

Oświadczenie Roberta Makłowicza

28.05.2015 Oświadczenie Roberta Makłowicza

Chciałem obszernie odpowiedzieć na enuncjacje pani Ilony Łepkowskiej, która sugeruje, że osoby promujące turystykę tunezyjską po ostatnim zamachu tamże czynią to z pobudek materialnych, ponieważ "pecunia non olet" - jak zauważa autorka w swym felietonie, pomieszczonym w czasopiśmie "Tele-Tydzień" i cytowanym przez portale internetowe. Wyczerpujący odpór pomówieniom pani Łepkowskiej dał wszakże dyrektor Tunezyjskiego Urzędu Do Spraw Turystyki, którego list do redakcji "Tele-Tygodnia" zamieszczam poniżej. 
Od siebie dodać jeszcze mogę, że zamachy terrorystyczne sprokurowane przez fanatycznych islamistów miały też miejsce w Madrycie, Londynie, Nowym Jorku, Bostonie i Paryżu, czy zatem tam też mamy się nie wybierać? Świat dziś nie jest spokojny ani bezpieczny, możemy jednak go zwiedzać, zdając sobie sprawę z grożących nam niemal wszędzie niebezpieczeństw, albo też zostać w domu, a swą wiedzę o świecie i ludziach czerpać z telewizyjnych seriali. Osobiście wybieram pierwsze rozwiązanie.

Ukłony,
Robert Makłowicz 

 

Pani Agnieszka Trojanowicz
Redaktor Naczelna 
Magazynu « Tele-Tydzień »

Szanowna Pani,

W nawiązaniu do felietonu pani Ilony Łepkowskiej, który został opublikowany w magazynie „Tele-Tydzień” w dn. 25 maja 2015 r., Tunezyjski Urząd ds. Turystyki pragnie się odnieść do opinii wygłoszonych przez autorkę. Wbrew jej noszącej cechy pomówienia opinii, zarówno Pani Joanna Jabłczyńska jak i pan Robert Makłowicz zgodzili się wziąć udział w kampanii promocyjnej Tunezji nieodpłatnie. Ich gest jest wyrazem sympatii do Tunezji, którą obie te osoby znają bardzo dobrze, wielokrotnie odwiedzały zarówno w trakcie swojej pracy, jak i prywatnie. Zgoda na użyczenie swojego wizerunku dla celów kampanii promocyjnej tego kraju wynika z potrzeby wsparcia oraz wyrażenia solidarności z krajem, którego obraz ucierpiał w związku z zamachem terrorystycznym, jaki miał tam miejsce.

Warto pamiętać, że terroryzm nie jest fenomenem, który dotknął tylko Tunezję. Nie może tym samym dziwić walka, jaką podejmują Tunezyjczycy w obronie dobrego imienia swojego kraju i swojej gospodarki, w tym turystyki, poprzez tego typu kampanię nie tyle promocyjną, co społeczną. Turystyka stanowi ważny sektor gospodarki Tunezji i wsparcie tego kraju w przeddzień sezonu wakacyjnego jest wyrazem sympatii oraz zaufania do Tunezji i zmian demokratycznych, jakie mają miejsce w tym kraju od czasu wiosny arabskiej. Zamach w Muzeum Bardo był tragicznym wydarzeniem, o którym Tunezyjczycy nigdy nie zapomną. Był też przede wszystkim próbą destabilizacji państwa poprzez atak na jeden z kluczowych sektorów jego gospodarki. Tunezja przedsięwzięła wiele nadzwyczajnych środków w celu wzmocnienia bezpieczeństwa turystów na swoim terenie, o czym opinia publiczna i media są stale informowane.

Odnosząc się raz jeszcze do wypowiedzi pani Ilony Łepkowskiej, pragniemy poinformować, że kampania Tunezji wychodzi daleko poza ramy plakatów z polskimi gwiazdami. Rzesze zwykłych osób wspierają w podobny sposób Tunezję poprzez oznaczanie swoich zdjęć hasłem #TunezjaJadęTam, co można zobaczyć między innymi na stronie Tunezji na Facebooku „Zapraszamy do Tunezji”. Osoby, które to robią nie są bynajmniej opłacanymi przez Tunezję statystami, tylko robią to w geście solidarności z Tunezją, w momencie, gdy kraj ten tego tak bardzo potrzebuje. Tym samym, słowa zawarte przez autorkę w ww. tekście są krzywdzące i niesprawiedliwe wobec bezinteresownie wspierających ten kraj osób.

Z poważaniem,
Ahmed Meddeb
Dyrektor Tunezyjskiego Urzędu ds. Turystyki

videos

STAMBUŁ. JEDNO MIASTO, WIELE SMAKÓW – SPOTKANIE Z ROBERTEM MAKŁOWICZEM.

Wszystkie
Formula
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS