en
Wstecz
Aktualności

Spotkanie wigilijne Stowarzyszenia Siemacha

22.12.2013 Spotkanie wigilijne Stowarzyszenia Siemacha

 

22 grudnia tysiąc wychowanków, wychowawców i przyjaciół Stowarzyszenia Siemacha zasiądzie wspólnie do wigilijnego stołu w Starej Zajezdni Kraków by DeSilva.   

Robert Makłowicz będzie snuć gawędę o symbolice wigilijnych potraw a Anna Maria Jopek uświetni wieczór śpiewając najpiękniej jak potrafi polskie kolędy.

Gościć będzie także Jerzy Dudek przedstawiciel Akademii Sportu Progress, Dariusz Lubera z firmy Turon, który przyniesie światełko betlejemskie i Jerzy Mazgaj (Alma Market), który obdaruje wychowanków świątecznymi prezentami.

Wielka licytacja na rzecz Stowarzyszenia Piękne Anioły

18.12.2013 Wielka licytacja na rzecz Stowarzyszenia Piękne Anioły


Od 18 do 19 grudnia trwała licytacja  wina Asolo Prosecco Superiore DOCG Spumante Brut (300 cl), którą podarowali Robert Makłowicz i Wojciech Lutomski partnerzy składu winnego  WIN-KO.
Jest to wspaniałe wino bąbelkowe doskonałe do wzniesienia toastu i przywitania Nowego Roku. Oprócz butli z trunkiem i rzecz jasna autografami, darczyńcy dodali jeszcze coś, zaproszenie zwycięzcy do składu winnego WIN-KO na degustację win w towarzystwie obu panów.
Jednak najważniejszy w całej zabawie był cel licytacji, pieniądze dostanie Stowarzyszenie Piękne Anioły, które daje dzieciom i młodzieży szansę na lepszy rozwój poprzez zmianę ich otoczenia.

Licytacja miała miejsce na oficjalnym profilu Stowarzyszenia na FB, wygrała ją pani Katarzyna, która zaoferowała najwyższą kwotę 1750 zł. Serdecznie gratulujemy!

Autorski monolog Roberta Makłowicza wygłoszony w spektaklu "Krakowiacy"

01.12.2013

 

Tu gdzie mieszkamy, w Małopolsce, królują dziś kebab, pizza i burgery, choć o palmę pierwszeństwa z niemi walczą też zapiekanki, sprytnie skomponowane z buł czerstwych, masy pieczarkowo-maziowej, sera żółtopodobnego i sosu keczap, co go w Polszcze keczupem zowią. To potrawy tylko teoretycznie młode, bo po prawdzie wszystkie mają korzeń arcystary. Kebab na przykład musiał pojawić się w grodzie Kraka już w roku pańskim  966 wraz z Ibrahimem ibn Jakubem, kupcem sefardyjskim i szpiegiem arabskim, przecie Sefardyjczycy i Arabowie do dziś bez kebaba nigdzie poza dom nosa nie wytkną.

Po Bonie Sforzy spadkiem jest pizza i słuszny afekt do niej tutejszych mieszkańców, a że najwięcej pizzerii krakowskich rozlokowało sie w okolicach dworca też nie jest przypadkiem, gdy zważyć na podobieństwo słów Sforza i dworca.

Popularność burgerów w Krakowie nie świadczy wcale o bezkrytycznym naśladownictwie diety mieszkańców Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej. To kolejny przejaw kultu historii, hołd składany tym razem naczelnikowi Kościuszce i jego długim amerykańskim peregrynacjom. Każdy kęs burgera to ponownie przeżywana bitwa pod Saratogą, a zarazem przysięga na krakowskim Rynku, to wciąż ponawiana insurekcja. Jak każe kościuszkowskie przesłanie, burgery trafiły pod strzechy, wraz z innymi stanami zachwycają się nimi bez przeszkód i podkrakowscy włościanie, których tak bardzo naczelnik ukochał.

A zapiekanki? Ich konsumpcja to wcale nie kulinarna katastrofa, jak twierdzi jeden profesor z AGH, lecz celowe działanie. Ów uczony mąż wskazuje na oczywiste związki zapiekanek z buntem wójta Alberta i działalnością króla Łokietka, czyszczącego gród z teutońskich zdrajców. Słynne zdanie: „soczewica, miele ziarno młyn”, miało w rzeczywistości brzmieć: „zapiekanka, topi sery piec”.

Jedno się nie zmieniło: po jedzeniu piją zazwyczaj mężczyźni po małym kieliszku wódki, a kobiety wiernie ich w tem naśladują. 

Premiera sztuki "Krakowiacy"

30.11.2013 Premiera sztuki "Krakowiacy"

 

W sobotę 30.11 ogodz.  20.00 w Małopolskim Ogrodzie Sztuki odbędzie się premiera spektaklu "Krakowiacy" wg S. Udzieli i O. Kolberga w adaptacji T. Kireńczuka. Na scenie wystąpi Robert Makłowicz i wygłosi monolog o dawnej kuchni Małopolski i o tej współczesnej, w której królują zapiekanki i kebaby. "Będę mówił o temacie, z którym się kojarzę i dlatego zgodziłem się na udział, bo przecież teatr to miejsce dla aktorów. "Krakowiacy" nie są sztuką dramatyczną i nie wymaga się ode mnie profesjonalizmu na scenie".

Spektakl - koncert powstał na podstawie prac etnograficznych Szymona Udzieli i Oskara Kolberga oraz innych tekstów i publikacji mówiących o małopolskich tradycjach i legendach. Jednak tworząc spektakl, autorzy chcieli dodać swój głos w dyskusji o współczesnym Krakowie i jego mieszkańcach. "Pracując nad spektaklem, zastanawiamy się, co napisałby Seweryn Udziela, gdyby dzisiaj przygotowywał swoje etnograficzne studium krakowskiej codzienności? Czy uznałbym roznoszący się po korytarzach magistratu zapach cygara za alternatywę dla lokalnego smogu? Czy esencję Krakowa znalazłby w zapijaczonym Pięknym Psie, czy raczej w wiecznie pijącej Charlocie? Jaki miałby stosunek do krakowskiej chaty po zwiedzeniu mrocznych zakamarków Alchemii? I czy w ogóle byłby w stanie spisać wszystkie, przelewające się przez to zawsze pijane miasto opowieści? Czy w ogóle pośród tumanów kurzu, kramów bogatych, wszędobylskich meleksów i kleru można cokolwiek wyczytać o krakowskiej duszy? Idąc śladami Seweryna Udzieli, podejmujemy to wyzwanie" - mówią autorzy.

W przedstawieniu wystąpią także Edward Linde-Lubaszenko, Beata Linde, Piotr Sieklucki, Zespół Pieśni i Tańca Krakowiacy.

Robert Makłowicz gościem specjalnym na foodfilmfest 5.

22.11.2013 Robert Makłowicz gościem specjalnym na foodfilmfest 5.

 

Podczas piątej edycji festiwalu najlepszych filmów kulinarnych, Robert Makłowicz odwiedzi w sobotę Poznań. Będzie gościem specjalnym projekcji filmu „Czerwona Obsesja” i weźmie udział w niezwykłej filmowej kolacji w roli sommeliera. Dobierze do potraw wina ze swojej obszernej kolekcji. Tego wieczora będzie je można zamówić po bardzo przystępnych cenach i porozmawiać z Robertem o doborze win do potraw, zasadzie terroir oraz jego osobistej winiarskiej pasji.
Kolację przygotuje szef Kuchni Restauracji Concordia Taste Tomasz Trąbski.
W menu kolacji znajdą się:
- amuse bouche: tatar z lagustynek / chrupiąca skórka prosięcia
- przystawka: gravlax z łososia szkockiego / buraczkowa remulada / mus z karczocha / ikra z jesiotra / rzodkiewka
- zupa cebulowa w trzech odsłonach / grzanki z chleba z parmezanem
- comber z sarny/ pure z pieczonych kasztanów / karmelizowana szalotka/warzywa sezonowe /chipsy z topinamburu
- ciasto czekoladowe z chilli / mięta / espuma z klementynek
- mini deska serów zagrodowych

Galeria zdjęć

Arcypolskie wynalazki kulinarne - wywiad z Robertem Makłowiczem

19.11.2013 Arcypolskie wynalazki kulinarne - wywiad z Robertem Makłowiczem

 

O smakach z dzieciństwa oraz kondycji kuchni polskiej opowiada portalowi Poland.gov.pl Robert Makłowicz


Monika Kucia, Poland.gov.pl:  Jaki jest Twój ulubiony polski produkt spożywczy?
Robert Makłowicz: Ulubionych jest kilka. Z pewnością należy do nich polska wódka, możemy być z niej dumni. Wódka wydaje się prosta do zrobienia, ale jest tylko kilka krajów, które przygotowują dobrze ten alkohol - Rosja, Ukraina, kraje Skandynawii. Nie można zapominać, że wódka to nasz produkt eksportowy. Lubię też suszone grzyby. Na Zachodzie las nie jest dobrem wspólnym jak w Polsce. Nasze podejście do natury to bardzo rzadko spotykana sytuacja.

Całoy wywiad można przeczytać tutaj:
http://www.poland.gov.pl/Arcypolskie,wynalazki,kulinarne,Kalendarium,5577x4043.html

Benefis Roberta w Lublinie

29.08.2013

 

6 września w Lublinie, podczas Europejskiego Festiwalu Smaku, Robert będzie miał swój pierwszy benefis przygotowany wraz Polską Akademią Smaku na Zamku Lubelskim. Będzie także gościem Salonu Literackiego. W benefisie wezmą udział Hanna Szymanderska, Jean Bos, królewski kucharz z Brukseli i Paweł Loroch (dziennikarz Antyradia) oraz zaproszeni artyści. Część oficjalna z laudacją odbędzie się na Zamku Lubelskim, część artystyczna rozpocznie się o 20.30 na scenie - po koncercie Kal Band. Benefis Roberta Makłowicza poprowadzi Paweł Loroch.

Dania artystyczne i kulinarne dla Roberta przygotuje 6 największych festiwali Smaku w Polsce: Good Food w Warszawie, Europa na Widelcu we Wrocławiu, Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu, Europejski Festiwal Smaku w Lublinie, Festiwalu Smaku w Grucznie i Ogólnopolskiego Festiwalu Pasztetników i Potraw z Gęsi w Ostrzeszowie - pod doświadczonym okiem Jana Babczyszyna, prezesa Polskiej Akademii Smaku.

O godzinie 22.00 zapraszamy na oficjalne afterparty Europejskiego Festiwalu Smaku w klubie Dom Kultury. Dla Roberta i 500 gości zagrają DJ Ya-Neck +.  Będą urodzinowe toasty ormiańskie, polskie i CK Austro-Węgierskie. Przewidywujemy zabawę do białego rana.

Od września premierowe odcinki "Makłowicza w podróży"

28.08.2013 Od września premierowe odcinki "Makłowicza w podróży"

W kolejne niedziele koniec z powtórkami! Co prawda powtórek będzie nadal baaaaaaaaaardzo dużo, ale od 8 września zaczynamy nowe podróże. Na początku zobaczycie podróż Roberta na Korfu. Może skłoni Was do podróży na tę urokliwą wyspę już po sezonie? Następna w kolejności będzie Norwegia. Krajobrazy i przyroda zapierają dech w piersiach. Kulinarnie czeka Was sporo niespodzianek. A na końcu... No właśnie, ogladajcie w Dwójce.

70 miejsce w rankingu magazynu Forbes

23.07.2013 70 miejsce w rankingu magazynu Forbes

 

Już po raz drugi Robert Makłowicz znalazł się na liście "Najcenniejszych gwiazd polskiego show-biznesu" miesięcznika gospodarczego Forbes. W tym roku zajął 70 miejsce i tym samym przemieścił się o 10 oczek do góry w stosunku do zeszłego roku.

Jak na "gwiazdę", która nie dostarcza mediom żadnych skandali, nie pokazuje się na spektakularnych imprezach i nie występuje w kontrowersyjnych programach telewizyjnych, to bardzo wysoka pozycja. Widać reklamodawcy docenili profesjonalizm Roberta i jego jedyną i słuszną linię autopromocji.

"Chorwacja skupia w sobie to, co w Europie najlepsze" - Wywiad dla Polskiego Radia

10.07.2013 "Chorwacja skupia w sobie to, co w Europie najlepsze" - Wywiad dla Polskiego Radia

Od kilku lat Robert dzieli swój czas pomiędzy Polskę a Chorwację. Ten znany podróżnik i krytyk kulinarny ma dom w niewielkiej wiosce w Dalmacji i spędza tam kilka miesięcy w roku.
Zdaniem Roberta Makłowicza Chorwacja skupia w sobie to, co w Europie najlepsze.


- „Mamy Bałkany, czyli fascynujący kocioł. Ale te Bałkany przenikają się zarazem z moją duchową ojczyzną, czyli z Europą Środkową. Do tego mamy jeszcze Morze Śródziemne, które jest przecież kolebką europejskiej cywilizacji. Mamy więc trzy rzeczy w jednym i to eksploduje niezwykłymi efektami - tłumaczył w "Sygnałach dnia".


Jak na krytyka kulinarnego przystało Makłowicz bardzo dobrze poznał chorwacką kuchnię.

- „To niewielki kraj, ale rozległy, o kompletnie różnych klimatach. Gdybyśmy pojechali w region Baranja graniczący z Węgrami, tam jedzenie jest praktycznie identyczne jak na Węgrzech. Dużo papryki, kuchnia pikantna, zupy rybne, gulasze i paprykarze. Ale już z kolei w okolicach Zagrzebia mamy dużo dań mącznych, kiszoną kapustę, podobną do rosołu mięsną zupę z makaronem czy sznycel. Na wybrzeżu jest coś jeszcze zupełnie innego. Ryby, oliwa, czyli dieta śródziemnomorska - wymieniał gość Jedynki”.

Robert podkreślał również, że rany po wojnie domowej w byłej Jugosławii zabliźniają się, choć nie jest to jeszcze proces zakończony. O poprawie sytuacji świadczy jego zdaniem choćby duża liczba samochodów na serbskich rejestracjach, którą można spotkać w Chorwacji.

Posłuchajcie wypowiedzi Roberta na stronach Polskiego Radia:
http://www.polskieradio.pl/7/129/Artykul/856432,Maklowicz-Chorwacja-skupia-w-sobie-to-co-w-Europie-najlepsze

videos

STAMBUŁ. JEDNO MIASTO, WIELE SMAKÓW – SPOTKANIE Z ROBERTEM MAKŁOWICZEM.

Wszystkie
Formula
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS