en
Wstecz
Aktualności

"Chorwacja skupia w sobie to, co w Europie najlepsze" - Wywiad dla Polskiego Radia

10.07.2013 "Chorwacja skupia w sobie to, co w Europie najlepsze" - Wywiad dla Polskiego Radia

Od kilku lat Robert dzieli swój czas pomiędzy Polskę a Chorwację. Ten znany podróżnik i krytyk kulinarny ma dom w niewielkiej wiosce w Dalmacji i spędza tam kilka miesięcy w roku.
Zdaniem Roberta Makłowicza Chorwacja skupia w sobie to, co w Europie najlepsze.


- „Mamy Bałkany, czyli fascynujący kocioł. Ale te Bałkany przenikają się zarazem z moją duchową ojczyzną, czyli z Europą Środkową. Do tego mamy jeszcze Morze Śródziemne, które jest przecież kolebką europejskiej cywilizacji. Mamy więc trzy rzeczy w jednym i to eksploduje niezwykłymi efektami - tłumaczył w "Sygnałach dnia".


Jak na krytyka kulinarnego przystało Makłowicz bardzo dobrze poznał chorwacką kuchnię.

- „To niewielki kraj, ale rozległy, o kompletnie różnych klimatach. Gdybyśmy pojechali w region Baranja graniczący z Węgrami, tam jedzenie jest praktycznie identyczne jak na Węgrzech. Dużo papryki, kuchnia pikantna, zupy rybne, gulasze i paprykarze. Ale już z kolei w okolicach Zagrzebia mamy dużo dań mącznych, kiszoną kapustę, podobną do rosołu mięsną zupę z makaronem czy sznycel. Na wybrzeżu jest coś jeszcze zupełnie innego. Ryby, oliwa, czyli dieta śródziemnomorska - wymieniał gość Jedynki”.

Robert podkreślał również, że rany po wojnie domowej w byłej Jugosławii zabliźniają się, choć nie jest to jeszcze proces zakończony. O poprawie sytuacji świadczy jego zdaniem choćby duża liczba samochodów na serbskich rejestracjach, którą można spotkać w Chorwacji.

Posłuchajcie wypowiedzi Roberta na stronach Polskiego Radia:
http://www.polskieradio.pl/7/129/Artykul/856432,Maklowicz-Chorwacja-skupia-w-sobie-to-co-w-Europie-najlepsze

Kurczę pieczone narodowe - rozmowa z Robertem Makłowiczem

07.07.2013 Kurczę pieczone narodowe - rozmowa z Robertem Makłowiczem

"Polak nie musi się odżywiać wyłącznie kaszą gryczaną i mielonym. A narodowa tradycja? Wszystko pięknie, gdyby nie była wytworem PRL-owskich ograniczeń" - twierdzi Robert Makłowicz.
I dalej: "Byłoby to przejawem zarozumiałości, ale... No, nie będę udawał. Gdyby przed laty, gdy zaczynałem te swoje programy, przeprowadził pan sondę uliczną, to 90 proc. Polaków nie wiedziałoby, co to są bakłażany czy pecorino. Teraz jakieś 80 proc. już wie. Zwiększyła się świadomość kulinarna Polaków, udaje się przełamywać szarzyznę polskiej kuchni, która powstała całkowicie sztucznie. Bo przecież dania, które uznaliśmy za nasze, są wyłącznie wynikiem siermięgi PRL-u. Tak więc myślę nieskromnie, że do tej zmiany świadomości przyłożyłem rękę".

Cały tekst przeczytasz tutaj:
http://wyborcza.pl/1,75475,14201343,Kurcze_pieczone_narodowe___rozmowa_z_Robertem_Maklowiczem.html#ixzz2dUiyzdSd

7 czerwca - Święto Szparaga we Wrocławiu

05.06.2013

W ramach festiwalu "Europa na widelcu" w piatek zapraszamy na szparagowe szaleństwo. To warzywo zyskuje coraz większą popularność, a mało kto wie, że uprawiane jest również w okolicy Wrocławia. O 16.00 zainaugurujemy wydarzenia na scenie – w programie wiele atrakcji: porady jak kupować, obierać, przechowywać i gotować szparagi następnie konkursy - obieranie szparagów pod okiem mistrzów i specjalne nagrody dla odważnych.
O 17.15  pojedynek na sos do szparagów – Robert Makłowicz vs. Piotr Kucharski i oczywiście degustacje.


Zobacz rozmowę z Robertem w dzisiejszej "Kawie czy herbacie"
http://www.tvp.pl/styl-zycia/magazyny-sniadaniowe/kawa-czy-herbata/wideo/europa-na-widelcu-do-9-czerwca-we-wroclawiu/11359964

Galeria zdjęć

Menu wielkiej biesiady na wrocławskim rynku 8 czerwca

01.06.2013 Menu wielkiej biesiady na wrocławskim rynku  8 czerwca

Kuchnia Wrocławia

Smak dawnego Wrocławia -
Zupa orkiszowa z drobiowymi klopsikami
Wieprzowina duszona z suszonymi owocami „Śląskie niebo w gębie”
Crème brûlée ze szparagami

Smak współczesnego Wrocławia -
Zupa z milickiego karpia i warzyw
Pierś z indyka faszerowana szpinakiem i orzechami na salsie z buraków i jabłek trzebnickich
Muffinki drożdżowe z regionalnym kozim serem ricotta, żurawiną i słonecznikiem

Austria -
Dampfknödel – kluski na parze z sosem waniliowym i jagodami
Lebergröstl – wątróbka cielęca podawana z pieczonymi ziemniakami

Bułgaria -
Гювеч (gjuwecz) – gulasz
Ба̀ница (banica) – placek zapiekany z serem kaszkawał

Chorwacja -
Riblja juha – zupa rybna
Cevapcici – grillowane szaszłyki podawane z ajvarem i surową czerwoną cebulą krojoną w łódki
Bica – placek kukurydziany z powidłami śliwkowymi

Czechy -
Pivní polévka – zupa piwna Bernarda
Smažený sýr s tatarskou omáčkou – smażony ser z sosem tatarskim

Finlandia -
Kesakeitto – zupa warzywna z dodatkiem krewetek
Sianlihakastike – podsmażane plastry wieprzowiny duszone w sosie pomidorowym z kwaśną śmietaną
Pinaatti lettuja – naleśniki szpinakowe wypełnione twarożkiem z wędzonym łososiem lub szynką wieprzową

Francja -
Pâté de foies de volaille – pasztet z kurzych wątróbek i gruszki
Coco au miel – ciastka kokosowe

Grecja -
Гύρος (gyros ) – mięso wieprzowe opiekane na rożnie podawane z sosem tzatziki
Σαγανάκι (saganaki) – ser feta pieczony w folii z pomidorem, czosnkiem i czerwoną cebulą

Hiszpania -
Sopa de ajo – zupa czosnkowa
Cocido madrileño – jednogarnkowe danie z ciecierzycy, mięsa i warzyw z dodatkiem kiełbasy chorizio
Arroz con leche – mleczny deser z ryżu

Holandia -
Vlaamse frites – holenderskie frytki podawane z dipem orzechowym i majonezowym
Kibbeling snack – dorsz w cieście piwnym podawany z sosem czosnkowym
Oliebollen – pączki holenderskie

Irlandia -
Creamy potato soup – ziemniaczana zupa kremowa z bekonem
Pork stew – gulasz wieprzowy podawany z zasmażaną kapustą
Rum muffins – rumowe muffinki z rodzynkami

Niemcy -
Spargelsuppe – zupa z białych szparagów
Currywurst – kiełbaski w sosie curry serwowane z ziemniaczanymi talarkami
Ingwerkekse – kruche ciasteczka imbirowe

Portugalia -
Canja – rosół z kury
Macarrão com abobrinha – makaron z cukinią posypany serem Serra da Vila
Mousse de morango – mus truskawkowy

Rumunia -
Ciorba de burta – flaki
Ciuperci umplute cu branza – pieczarki faszerowane bryndzą
Turtite de nuci – ciasteczka orzechowe

Rosja -
Restauracja Quchnia Polska
Cалат из сельди (sałatka śledziowa) – tradycyjna sałatka z buraczkami i marynowanymi grzybami
Cолянка рыбная (soljanka, solanka rybna) – gęsta zupa z różnych gatunków ryb

Pierogarnia Stary Młyn
Pierogi z pieca podawane z dipem czosnkowym lub koperkowym:
Вареники с чечевицей (wareniki z soczewicą) – pierogi izbowe
Вареники с жареным мясом (wareniki z mięsem pieczonym) – pierogi rycerskie

Słowacja -
Baraní guláš – gulasz barani serwowany z kluseczkami maślanymi
Lokše – placuszki ziemniaczane na słodko nadziewane powidłami lub makiem

Ukraina -
Чинахи (czanachy) – gęsta zupa z fasolą i mięsem wołowym
М'ясо по гуцульськи (mięso po huculsku) – sznycelki wieprzowo-baranie z bryndzą
Млинці (bliny) – naleśniki drożdżowe serwowane z konfiturą

Węgry -
Csicseriborsó eves gombával – zupa z ciecierzycy z grzybami
Bográcsos csirkepaprikás – paprykarz z kurczaka w bograczu
Turós-kapros lepeny – tzw. szarlotka koprowa, czyli kruche ciasto z twarogiem i koprem

Wielka Brytania -
Cold pea and basil soup – chłodnik z zielonego groszku z dodatkiem świeżej bazylii
i kwaśnej śmietany
Roastbeef sandwich – kanapka z rostbefem, sosem chrzanowym i rukwią wodną
Lemon curd tart – tarta cytrynowa

Włochy -
Caponata Toscana con pasta – pasta warzywna z cukinii, bakłażana i pomidorów serwowana z drobnym makaronem w ziołach
Crema con fragole al pepe – krem jogurtowy z truskawkami, miętą i kruszonym pieprzem

videos

STAMBUŁ. JEDNO MIASTO, WIELE SMAKÓW – SPOTKANIE Z ROBERTEM MAKŁOWICZEM.

Wszystkie
Formula
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS