
RADIO OPOLE - "Przy stole z Makłowiczem"
Przez cały lipiec 2016 r. Robert Makłowicz był gościem dziennikarza Kacpra Śniegórskiego, w porannym programie "Kacper smakuje". Odponiedziałku do piątku, Robert dzielił się ze słuchaczami swoimi przemyśleniami na temat kuchni, gastronomi i kultury kulinarnej województwa opolskiego.
KONTYNENTY
W numerze pierwszym z 2014 r. magazynu "Kontynenty" ukazała się tekst autorstwa Roberta Makłowicz pt. "Odrodzenie Emira, czyli efekty pomieszania terroir". Mamy nadzieję, że to dopiero początek współpracy, w wyniku której będziemy mogli cieszyć się świetnymi artykułami Roberta.
ŁOWIEC POLSKI
W maju 2012r. Robert Makłowicz rozpoczął swoją współpracę z miesięcznikiem "Łowiec Polski". Periodyk jest bogato ilustrowany o tematyce łowiecko przyrodniczej. Comiesięczny felieton poświęcony jest dziczyźnie w kuchniach świata. Za każdym razem oprócz felietonu w magazynie znajdziemy przepis.
PULS BIZNESU - WEEKEND
W 2011 roku, Roberta Makłowicza wspólpracował z weekendowym magazynem Pulsu Biznesu. W rubryce "Kwestia smaku" publikował swój cotygodniowy felieton dotyczący kuchni oraz kultury i historii innych narodów. Część z nich zawiera autorskie przepisy.
GAZETA WYBORCZA - KRAKÓW
Robert był najdłuzej wspólpracującym z krakowskim dodatkiem Gazety Wyborczej, recenzentem kulinarnym. Przez ponad dziesięć lat odwiedzał krakowskie lokale gastronomiczne. Nie omijał żadnego przybytku, bywał w tych wiekowych jak i nowo powstałych, wielgachnych i maleńkich, sławnych i polecanych oraz kompletnie nieznanych. W latach 1993 - 2004 powstało kilkaset tekstów. Najlepsze z nich zostały wydane w książce pt. "Czy wierzyć platynowym blondynkom".
MAGAZYN GAZETY WYBORCZEJ
"Magazyn" jaki ukazywał się w piątki, wraz z głównym wydaniem Gazety, przez wiele lat święcił sukcesy, wprowadzając nową jakość w prasie codziennej. Robert był pierwszym, który redagował w "Magazynie" rubrykę pt. "Uczta domowa". Współpraca trwała cały 1996 rok i powstało ponad piędziesiąt felietonów okraszonych sprawdzonymi przepisami.
NEWSWEEK POLSKA
Kiedy w roku 2005 zawitała do Polski wersja poczytnego tygodnika "Newsweek", od początku redakcja pozyskała parę kulinarnych publicystów - Makłowicza i Bikonta, którzy opisując kuchnię, jedzenie i kulinaria, komentowali otaczającą ich rzeczywistość.
WPROST
Poczynając od 2002 roku, przez cztery lata, w tygodniku "Wprost" ukazywały się felietony Roberta. Pisane były w formie listów do przyjaciela, Piotra Bikonta. Piotr odpowiadał swojemu interlokuterowi i w ten sposób powstała spora korespondencja dwóch fachowców od gastronomii i kulinariów. Opublikowane teksty po starannej selekcji zostały zebrane w książkę pt. "Dialogi języka z podniebieniem".