en
Wstecz
Programy TV

Programy TV

Makłowicz w drodze

"Makłowicz w drodze" nieustająco i nieśpiesznie. Robert Makłowicz nieprzerwanie przemierza nowe szlaki, odwiedza miejsca, w których jeszcze nie był, zachwyca się kulturą i kulinariami, korzysta z dobrodziejstw natury i rozrywek zorgnizowanych przez człowieka.

„Makłowicz w drodze” to kolejna, trzecia już odsłona autorskiego, kulinarno-podróżniczego programu Roberta Makłowicza, który jako pierwszy w dziejach telewizji polskiej dwadzieścia lat temu zaproponował widzom zwiedzanie świata poprzez pryzmat kulinariów. Nowy cykl ma przede wszystkim ukazywać związki kuchni z kulturą i historią odwiedzanych regionów, odkrywać lokalne tradycje oraz miejscowe specjały i osadzać je w kontekście historii małych ojczyzn.

 

Zobacz programy

Współtwórcy programu

Agnieszka Makłowicz

Agnieszka Makłowicz

Absolwentka teatrologii na Uniwersytecie Jagiellońskim oraz Organizacji Produkcji Filmowej i Telewizyjnej na  PWSFTViT w Łodzi.  Związana z programami "Podróze kulinarne Robert Makłowicza" i "Makłowicz w podróży" od samego początku. Najpierw jako kierownik produkcji a następnie jako producent wykonawczy. Wcześniej pracowała przy filmach dokumantalnych m in. "Kraków moje miasto",  "Ja robotnik budowlany",  "Pokolenie 89'".

Mimo, że od kilkunastu lat współtworzy jeden z najpopularniejszych polskich programów telewizyjnych, zwiedziła pół świata i bez wątpienia jest szyją całego przedsięwzięcia, za swój największy sukces uważa Mikołaja i Ferdynanda.

Paweł Lesisz

Paweł Lesisz

Na co dzień tłumacz, iberysta, autor przekładów, adaptacji dialogów i scenariuszy filmowych. Wydawałoby się, że na stałe zrośnięty z telewizją, lecz ma jeszcze stronę prywatną, kiedy to wraz z małżonką przytwierdzają trzy kufry do turystycznego motocykla, puszczają sobie MPB (musica popular brasiliera) i jadą odkrywać czy istnieje coś jeszcze poza bacalhau com natas, czy jest jeszcze coś poza Portugalią.

Na dobre związany z programem „Makłowicz w podróży” od pierwszego odcinka, a nawet nieco wcześniej. Reżyser i scenarzysta.

Andrzej Tomczak

Andrzej Tomczak

 Przepiękne zdjęcia ze wszytkich stron świata są dziełem Andrzeja. Jest znakomitym operatorem i montażystą, absolwentem łodzkiej "filmówki". Z Robertem związany od drugiego odcinka "Podróży kulinarnych...." czyli prawie dwanaście lat. Rodowity gdańszczanin świetnie dogaduje się z krakusami. Czasami ciągnie go do fabuły (cała filmografia dostępna np. na filmpolski.pl), ale jego życie to kulinarne podróże. Jak twierdzi dzięki  tej pracy i przyjaźni nauczył się smakować i jeść a nie konsumować. Najbardziej lubi azjatyckie smaki,  a w szczególności tajskie. Nie dotyczy to Tajek bo jest szczęśliwym mężem i ojcem.

Mariusz Dziedzic

Mariusz Dziedzic

Ucho ekipy, słyszy więcej niż powinien ale dzięki temu i widzowie słyszą strzelający tłuszcz czy skwierczący bekon. Muzyk, skomponował charakterystyczny podkład do czołówki programu. W zawodzie od baaaaaaaaaardzo dawna. W teamie od początku "Makłowicza w podróży". Program nie wpłynął na jego kulinarne upodobania, od zawsze preferuje lekką kuchnię śródziemnomorską, którą popija najchętniej czerwonym winem.

Anna Mazur

Anna Mazur

Absolwentka Wydziału Zarządzania i Komunikacji Społecznej UJ.   W ekipie od 2005 roku.  Pełni jakże ważną funkcję kierownika produkcji.   Bez niej nie odbyłoby się żadne gotowanie na planie.  Często zmaga się z niezwykle trudną materią.  Ale trud zostaje sowicie wynagrodzony bo uwielbia degustować przygotowane na wizji dania Roberta.  Najmłodsza w ekipie.  Prywatnie pasjonatka jeżdziectwa.

Paweł Goleniec

Paweł Goleniec

Miłośnik whisky, ostrych przypraw i wyrazistych smaków. Pasjonat historii, a w szczególności...  historii whisky.
Z programem Roberta zaprzyjaźniony od ponad ośmiu lat. Asystent oparatora.

Makłowicz w podróży

"Makłowicz w podróży" to program podróżniczo - kulinarny emitowany na antenie programu 2 TVP od początku 2008 r.

Część programu zawsze poświęcona jest przygotowaniu oraz degustacji i prezentacji  regionalnych potraw.
Resztę odcinka wypełnią istotne z turystycznego i kulturalnego punktu widzenia informacje, szczególnie te, które są pomijane w przewodnikach. Całość uzupełniona jest przez nakreślenie historycznego tła sytuacji związanych z odwiedzanym miejscem, w sposób przystępny i dowcipny, okraszona słynnymi robertowymi bon motami.

Każdy odcinek jest odrębną całością a równocześnie częścią cyklu tematycznego. Cykl może dotyczyć danego regionu a także całego kraju. Przez ostatnie lata, Robert wraz ze swoją ekipą, odwiedził ok. 30 krajów na czterech kontynentach.
Autorzy starają się dotrzeć do mieszkańców, uczestniczyć w sezonowych atrakcjach turystycznych, obchodach świąt i lokalnych wydarzeniach. Często bywają zapraszani do prywatnym domów i mieszkań a także na rodzinne uroczystości.
Gdy tylko nadarzy się okazja Robert spotyka się ze znanymi ludźmi z kręgu kultury i sztuki. Szczególnie miło wspomina spotkanie ze znanym izraelskim pisarzem Etgarem Keretem.

Emisja programu jest w niedzielę o godz. 11.35, wszystkie archiwalne odcinki można zobaczyć na stronie:

http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/maklowicz-w-podrozy/wideo

 

 
Zobacz programy

Współtwórcy programu

Agnieszka Makłowicz

Agnieszka Makłowicz

Absolwentka teatrologii na Uniwersytecie Jagiellońskim oraz Organizacji Produkcji Filmowej i Telewizyjnej na  PWSFTViT w Łodzi.  Związana z programami "Podróze kulinarne Robert Makłowicza" i "Makłowicz w podróży" od samego początku. Najpierw jako kierownik produkcji a następnie jako producent wykonawczy. Wcześniej pracowała przy filmach dokumantalnych m in. "Kraków moje miasto",  "Ja robotnik budowlany",  "Pokolenie 89'".

Mimo, że od kilkunastu lat współtworzy jeden z najpopularniejszych polskich programów telewizyjnych, zwiedziła pół świata i bez wątpienia jest szyją całego przedsięwzięcia, za swój największy sukces uważa Mikołaja i Ferdynanda.

Paweł Lesisz

Paweł Lesisz

Na co dzień tłumacz, iberysta, autor przekładów, adaptacji dialogów i scenariuszy filmowych. Wydawałoby się, że na stałe zrośnięty z telewizją, lecz ma jeszcze stronę prywatną, kiedy to wraz z małżonką przytwierdzają trzy kufry do turystycznego motocykla, puszczają sobie MPB (musica popular brasiliera) i jadą odkrywać czy istnieje coś jeszcze poza bacalhau com natas, czy jest jeszcze coś poza Portugalią.

Na dobre związany z programem „Makłowicz w podróży” od pierwszego odcinka, a nawet nieco wcześniej. Reżyser i scenarzysta.

Andrzej Tomczak

Andrzej Tomczak

 Przepiękne zdjęcia ze wszytkich stron świata są dziełem Andrzeja. Jest znakomitym operatorem i montażystą, absolwentem łodzkiej "filmówki". Z Robertem związany od drugiego odcinka "Podróży kulinarnych...." czyli prawie dwanaście lat. Rodowity gdańszczanin świetnie dogaduje się z krakusami. Czasami ciągnie go do fabuły (cała filmografia dostępna np. na filmpolski.pl), ale jego życie to kulinarne podróże. Jak twierdzi dzięki  tej pracy i przyjaźni nauczył się smakować i jeść a nie konsumować. Najbardziej lubi azjatyckie smaki,  a w szczególności tajskie. Nie dotyczy to Tajek bo jest szczęśliwym mężem i ojcem.   

Mariusz Dziedzic

Mariusz Dziedzic

Ucho ekipy, słyszy więcej niż powinien ale dzięki temu i widzowie słyszą strzelający tłuszcz czy skwierczący bekon. Muzyk, skomponował charakterystyczny podkład do czołówki programu. W zawodzie od baaaaaaaaaardzo dawna. W teamie od początku "Makłowicza w podróży". Program nie wpłynął na jego kulinarne upodobania, od zawsze preferuje lekką kuchnię śródziemnomorską, którą popija najchętniej czerwonym winem.   

Anna Mazur

Anna Mazur

Absolwentka Wydziału Zarządzania i Komunikacji Społecznej UJ.   W ekipie od 2005 roku.  Pełni jakże ważną funkcję kierownika produkcji.   Bez niej nie odbyłoby się żadne gotowanie na planie.  Często zmaga się z niezwykle trudną materią.  Ale trud zostaje sowicie wynagrodzony bo uwielbia degustować przygotowane na wizji dania Roberta.  Najmłodsza w ekipie.  Prywatnie pasjonatka jeżdziectwa.

Paweł Goleniec

Paweł Goleniec

  Miłośnik whisky, ostrych przypraw i wyrazistych smaków. Pasjonat historii, a w szczególności...  historii whisky.
  Z programem Roberta zaprzyjaźniony od ponad ośmiu lat. Asystent oparatora.

Podróże kulinarne Roberta Makłowicza

W 1998 r. na antenie PR 2 TVP rozpoczęła się emisja pierwszego w Polsce programu kulinarno – podróżniczego, który w całości był realizowany w plenerach.  Głównym założeniem była prezentacja tradycji i zwyczajów kulinarnych narodów a także ich mniejszości. Całkowitą nowością było przygotowanie potraw w polowych warunkach, na przenośnym sprzęcie, ustawianym w miejscach pasujących do opowieści Roberta. Program z czasem stał się również przewodnikiem po krajach, polecającym ciekawe miejsca, i nieznane rejony miejsc dobrze znanych. Idealnie wpasował się w okres kiedy Polacy zaczęli podróżować na szerszą niż dotychczas skalę i zwiedzać świat.

Do roku 2008 powstało ponad dwieście odcinków. Wiele z nich było poświęconych polskiej kuchni. Opowieści przyczyniły się do przypomnienia tradycyjnych, często zapomnianych jakże zróżnicowanych smaków polskich. Robert podkreślał różnorodność naszej kuchni spowodowaną historią państwa wielonarodowego a także długoletnią okupacją ziem przez zaborców.

Nowatorstwo w pokazywaniu gotowania a także niezwykła osobowość prowadzącego, wpłynęły na ogromny sukces programu, który w niedzielne dopołudnia gromadził przed telewizorami często kilkumilionową publiczność.

Większość odcinków "Podróży kulinarnych Roberta Makłowicza" została zarchiwizowana na stronie TVP:
http://vod.tvp.pl/audycje/kulinaria/podroze-kulinarne-roberta-maklowicza

 
 
 

Lista odcinków

  • Odc. 1 Smak wawelski?
    • Kawior po żydowsku
    • Ser zgliwiały
    • Maczanka po krakowsku
  • Odc. 2 Dolina pięciu smaków
    • Zupa kwaśnica
    • Moskale - placki pieczone na blasze bez tłuszczu.
    • Udziec jagnięcy marynowany
  • Odc. 3 Słowacji smak
    • Bryndzowe haluszki
    • Medaliony z jelenia w sosie ze śliwowicy
    • Tort kasztanowy
  • Odc. 4 Smak Tokaju i Egeru
    • Zupa rybna z karpia (Pontyhalesze)
    • Tokany z polędwicy wołowej
    • Naleśniki egerskie
  • Odc. 5 Smak Puszty
    • Gulasz węgierski
    • Bogracz Kapusta nadziewana po debreczyńsku
    • Naleśniki Hortobagy
  • Odc. 6 Najjaśniejszy smak
    • Sznycel po wiedeńsku (Wiener schnitzel)
    • Tort Sachera Gulasz segedyński (SZEGEDINER)
    • Deser Pischingera
  • Odc. 7 Staropolskim smakiem
    • Żurek
    • Barszcz
    • Kutia
    • Pasztet z zająca
    • Nadzienie do indyka
  • Odc. 8 Cesarski smak
    • Kaiserschmarren (omlet cesarski)
    • Roster śliwkowy
    • Sandacz z czosnkiem
    • Ziemniaczane kiełbaski styryjskie
  • Odc. 9 Karnawał ze smakiem
    • Pita noworoczna
    • Ciasto nalesnikowe do polania pity
    • Babeczki z kajmakiem i wisienkami
    • Masa kajmakowa
    • Chilli con carne
  • Odc.10 Ojcowski smak
    • Filet z pstrąga w sosie pomidorowym
    • Zupa pavese
    • Knedle wątrobiane
    • Zapiekany mus jabłkowy
  • Odc.11 Krynicki smak
    • Pieczeń huzarska
    • Pierogi z kaszą i grzybami
    • Pierogi z bryndzą ? ruskie
    • Polędwiczki wieprzowe z miodem
  • Odc.12 Kaszubski smak
    • Zupa z raków
    • Węgorz w sosie koperkowym
    • Krem cytrynowy
    • Kaczka z jabłkami
  • Odc.13 Smak morski
    • Wątróbka z łososia
    • Śledź w śmietanie po kaszubsku
    • Zupa z flądry
    • Tatar z łososia
  • Odc.14 Smak Soplicowa
    • Czarnina
    • Bigos staropolski
    • Zrazy bite
    • staropolskie
  • Odc.15 Smak grzybów
    • Zupa ze świeżych grzybów
    • Cielęcina z kurkami lub rydzami
    • Kruchy placek z grzybami
  • Odc.16 Smak małej Litwy
    • Kartacze
    • Bliny
    • Kołduny litewskie
    • Sękacz
  • Odc.17 Tatarski smak
    • Piróg z mięsem
    • Cebulniki
    • Szaszłyk tatarski
  • Odc.18 Knyszyński smak
    • Studzinki czyli zimne nóżki
    • Babka ziemniaczana i kiszka ziemniaczana
    • Kwas chlebowy
  • Odc.19 Koszerny smak
    • Czulent
    • Pipki- duszone gęsie żołądki
    • Materbrajt- maca z jajkiem"
  • Odc. 20 Cygański smak
    • Zupa gulaszowa
    • Churgipen
    • Kura po cygansku
  • Odc. 21 Myśliwski smak
    • Bażant pieczony
    • Marynata do sarniny
    • Marynata do szynki z dzika
    • Sarna z jarzynam
  • Odc. 22 Smak XX wieku
    • Hamburger podstawowy i pikantny
    • Pizza biała
    • Pizza "Cztery pory roku"
    • Tarta ze szpinakiem
  • Odc. 23 Dworski smak
    • Zupa cebulowa
    • Wołowina w piwie
    • Polewka piwna z twarogiem
  • Odc. 24 Smak Ferii
    • Niemieckie fondue, fondue czekoladowe
    • Raclette (roztopiony ser)
    • Sałatka alpejska z kuskusem
    • Grog szwajcarski
  • Odc. 25 Zimowy smak
    • Kociołek tatrzański
    • Kotleciki jagnięce z sosem czosnkowym
    • Pstrąg na niebiesko
  • Odc. 26 Smaki źródeł Wisły
    • Żebroczka
    • Murzin
    • Gałuszki fusate
  • Odc. 27 Cieszyński smak
    • Paprykarz z wątróbki
    • Zupa Kulajda
    • Roladki z królika
  • Odc. 28 Poznański smak
    • Kaczka pieczona
    • Pyzy drożdżowe
    • Pyry z gzikiem
  • Odc. 29 Odświętny smak
    • Chrzan
    • Ćwikła wg Mikołaja Reja
    • Majonez
    • Potrawka z prosięcia
  • Odc. 30 Wielkopolski smak
    • Legumina z ziemniaków
    • Zupa wielkopolska "ślepe ryby"
    • Sałatka ze szparagów
    • Zrazy polskie
  • Odc. 31 Galicyjski smak
    • Barszcz ukraiński
    • Wątróbki drobiowe po żydowsku
    • Sałatka z czeremszy
    • Czeremsza na ciepło
  • Odc. 32 Huculski smak
    • Pierogi z bryndzą
    • Kotlety z grzybami
    • Banusz
    • Barszcz huculski
  • Odc. 33 Podolski smak
    • Kluski gryczane
    • Bakłażany duszone w śmietanie
    • Kebab z sosem jogurtowym
  • Odc. 34 Lwowski smak
    • Parzybroda (zupa ormiańska)
    • Gołąbki
    • Pierogi z makiem (wareniki)
  • Odc. 35 Opolski smak
    • Wodzionka
    • Śląskie niebo
    • Rolada wieprzowa
  • Odc. 36 Śląski smak
    • Karminadle
    • Żur żeniaty
    • Kluski śląskie
    • Schab po sztygarsku
  • Odc. 37 Czeski smak
    • Zupa z flaczków
    • Houskowe knedliky
    • Pieczona golonka
  • Odc. 38 Morawski smak
    • Filety wieprzowe z brzoskwiniami
    • Twarożki ołomuńskie w cieście piwnym
    • Zupa ziemniaczana
  • Odc. 39 Francuski smak
    • Zupa babska
    • Cielęcina z estragonem
    • Omlet francuski
  • Odc. 40 Smak Szampanii
    • Zupa z kapusty i boczku
    • Sałata z boczkiem
    • Raki w szampanie
  • Odc. 41 Smak Burgundii
    • Kogut w winie
    • Pory z sosem vinaigrette
    • Wołowina po burgundzku
  • Odc. 42 Smak Owernii
    • Kapusta nadziewana po owerniańsku
    • Truffade
    • Pounty (pasztet z jarzynami i śliwkami)
  • Odc. 43 Boże narodzenie ze smakiem
    • Kapusta z grochem
    • Fasolka ze śliwkami
    • Gęś na kwaśnicy
    • Knedelki z makiem
  • Odc. 44 Wesela smak
    • Smalec
    • Rosół
    • Gęś nadziewana kaszą krakowską
  • Odc. 45 Wigilijny smak
    • Karp po żydowsku
    • Strudel z jabłkami
    • Ajerkoniak
  • Odc. 46 Smak nowego stulecia
    • Ratatouille
    • Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym
    • Szpinak curry w jogurcie
    • Sałatka owocowa Macedonia
  • Odc. 47 Parmeński smak
    • Makaron penette z prawdziwkami
    • Prosciutto zapiekane (zapiekanka z szynką)
    • Mostek cielęcy nadziewany
  • Odc. 48 Smak Apeninów
    • Filety wołowe z octem balsamicznym
    • Risotto z prawdziwkami
    • Placki crescenta
    • Naleśniki
  • Odc. 49 Smak Bolonii i Ferrary
    • Ciasto makaronowe
    • Ragout po bolońsku
    • Pierożki z dyni
    • Sos pomidorowy
  • Odc. 50 Światowy smak
    • Mutabal (potrawa libańska)
    • Salsa (potrawa teksasko-meksykańska)
    • Fajita drobiowa
    • Ryż do sushi (potrawa japońska)
  • Odc. 51 Smak via Emilia
    • Kluseczki pisarei
    • Tortellini
    • Flaki z Reggio
    • Placki piadina
  • Odc. 52 Warszawski smak
    • Bliny z kawiorem
    • Pyzy z mięsem
    • Solanka rybna
  • Odc. 53 Wielkanocny smak
    • Placek ze szpinakiem
    • Piersi z kaczki w winie musującym
    • Purée fasolowe z kotlecikami jagnięcymi
  • Odc. 54 Grill ze smakiem
    • Sałatka z jarzyn z rusztu
    • Pstrąg z rusztu
    • Żeberka z rusztu
  • Odc. 55 Litewski smak
    • Zupa ziemniaczano-makowa
    • Szczupak gotowany w barszczu
    • Sztuka mięsa w sosie grzybowym
  • Odc. 56 Wileński smak
    • Cepeliny
    • Chłodnik litewski
    • Placki ziemniaczane z makiem
  • Odc. 57 Smak Żmudzi
    • Placki ziemniaczane z serem i majerankiem
    • Schab w maślance
    • Purée' z ziemniaków i zielonego groszku
    • Naleśniki z farszem z wędzonej ryby
  • Odc. 58 Wakacje ze smakiem
    • Paprykarz z ziemniaków i grzybów
    • Fabada - Omlet z jarzynami
  • Odc. 59 Pieniński smak
    • Paprykarz ze szczupaka
    • Kluski - Kotlety schabowe po debreczyńsku - Sałatka szparagowa a la Kundel
  • Odc. 60 Gorlicki smak
    • Sum duszony z kapustą kiszoną
    • Bulion z tokajem
    • Gołąbki saute'
    • Sos do gołąbków
  • Odc. 61 Smak kapusty
    • Purée ziemniaczano-kapuściane z kiełbaskami
    • Żeberka duszone w kapuście
    • Stampot ? zapiekanka z brukselką
    • Surówka z kiszonej kapusty
  • Odc. 62 Smak Andaluzji
    • Chłodnik czosnkowo-migdałowy
    • Piersi z kurczaka w sherry
    • Flan (deser) pomarańczowy
  • Odc. 63 Smak Corridy
    • Omlet ziemniaczany Tortilla
    • Królik po myśliwsku
    • Zupa Gaspacho
  • Odc. 64 Fiesta ze smakiem
    • Tuńczyk z jarzynami
    • Móżdżek wieprzowy w sherry
    • Sałatka z ośmiornic
    • Małże w sosie czosnkowo-winnym
  • Odc. 65 Ratowanie smaku
    • Wschód Słońca w Sydney
    • Zupa Rassolnik
    • Patatas Bravas
    • Makaron z fasolą
  • Odc. 66 Dzieciństwo ze smakiem
    • Spaghetti z sosem pomidorowym
    • Kurczak z frytkami
    • Mus czekoladowy
  • Odc. 67 Narty ze smakiem
    • Kanapka
    • Kotleciki cielęce i omlet z bundzem
    • Zupa ziemnaczana z chrzanem
    • Piwo grzane
  • Odc. 68 Tatrzański smak
    • Jajka w koszulkach z sosem chrzanowym
    • Krupnik na gorąco
    • Polędwiczki wieprzowe Stubica
    • Rydze po katalońsku i sangria
  • Odc. 69 Wykwintny smak
    • Karp po polsku
    • Comber z sarny
    • Zrazy z jelenia
  • Odc. 70 Pszczyński smak
    • Zupa kminkowa
    • Kluseczki grysikowe
    • Knedel w serwecie
    • Ozorki wieprzowe w sosie sardelowym
  • Odc. 71 Smak ziemi obiecanej
    • Beauf Stroganow
    • Ozorki cielęce w sosie karmelowym (wg przepisu Anieli Rubinstein)
    • Kluski z kurkami w sosie (potrawa niemiecka)
    • Dorsz po polsku
  • Odc. 72 Wielkanocny smak Podlasia
    • Pierogi z soczewicą
    • Schab z jajkiem
    • Kulebiak z kapusta
  • Odc. 73 Modny smak
    • Zupa z bobu i kolendry
    • Szparagi w sosie serowym
    • Tagliatelle z prawdziwkami
  • Odc. 74 Wiosenny smak
    • Toskańska zupa jarzynowa
    • Fasola duszona
    • Kluseczki szpinakowe
    • Sałata rzymska
  • Odc. 75 Smak szparagów
    • Zupa szparagowa
    • Szparagi w sosie holenderskim
    • Omlet ze szparagami i dzikim czosnkiem
  • Odc. 76 Niemiecki smak
    • Zupa z soczewicy z frankfurterkami
    • Sałatka ziemniaczana
    • Polędwiczki z jelenia z Czarnego Lasu
  • Odc. 77 Smak Schwarzwaldu
    • Filety z pstrąga
    • Ragoût cielęce
    • Kluski (Spätzle) z serem
    • Tort wiśniowy
  • Odc. 78. Piwny smak
    • Zupa piwna z kapustą
    • Wołowina w piwie wg Makłowicza
    • Kurczak w piwie
  • Odc. 79 Agroturystyczny smak
    • Sztuka mięsa w sosie chrzanowym
    • Kiełbasa rybna
    • Kalarepa faszerowana
  • Odc. 80 Nad łąkami ze smakiem
    • Krokiety z miętusa
    • Gotowany żur
    • Kiełbasa palcówka
  • Odc. 81 Biebrzański smak
    • Zupa rybna z suma Płocie z rusztu
    • Rago?t z dzika
    • Szczupak marynowany
  • Odc. 82 Dawnych wspomnień smak
    • Pierogi z kapustą, rakami i smardzami
    • Filet z sarny (eskalopki z sarniny)
    • Suflet z żubrówką i sosem malinowo-jabłkowym
  • Odc.83 Bałtycki smak
    • Halibut i pinacolada (koktajl bezalkoholowy)
    • Zupa z homara
    • Filety wieprzowe zawijane
    • Śledzie po szwedzku (marynowane na słodko)
  • Odc. 84 Szwedzki smak
    • Dorsz z jarzynami
    • Wołowina po marynarsku
    • Kanapka szwedzka
    • Wołowina a la Lindstrom
  • Odc. 85 Sopocki smak
    • Kotleciki z dorsza w sosie kaparowym
    • Śledzie z jabłkami
    • Sos kaparowy
    • Wątróbka z ikrą dorsza
  • Odc. 86 Cztery pory smaku
    • Naleśniki tatrzańskie z bryndzą
    • Risotto jarzynowe
    • Czarny bez w cieście
    • Kacza zupa
  • Odc. 87 Kolejowy smak
    • Kurczak po pilzneńsku
    • Corn chowder
    • Tagliatelle z łososiem
  • Odc. 88 Marynarski smak
    • Zrazy po nelsońsku
    • Klops (mitlouf)
    • Grysikowy przysmak
    • Grochówka
  • Odc. 89 Gdynia ze smakiem
    • Łosoś z rusztu
    • Łosoś z deski
    • Zupa "Nic"
    • Zupa rybna
  • Odc. 90 Tradycyjny smak
    • Kapusta po morawsku
    • Knedle ze słoniną
    • Pstrągi z migdałami
    • Wołowina nadziewana chrzanem
  • Odc. 91 Dancingowy smak
    • Flaki po lwowsku
    • Kotleciki pożarskie
    • Banana heaven- Nowy Orlean
  • Odc. 92 Bieszczadzki smak
    • Zupa dzicza ziemniaczana
    • Karkówka dzicza z rusztu
    • Pieczeń z dzika
    • Schab z dzika
  • Odc. 93 Cypryjski smak
    • Wołowina w winie
    • Ośmiornica w winie
    • Smażone sardynki,
    • sałatka Choriatiki
    • Dorada w winie
  • Odc. 94 Leśny smak
    • Zupa gulaszowa z bażanta
    • Zupa gulaszowa z jelenina
    • Rago?t z zajaca
    • Mamałyga/polenta
  • Odc. 95 U Afrodyty ze smakiem
    • Jagnięcina z liściem laurowym
    • Zupa cytrynowa
    • Klopsiki w sosie cytrynowym
  • Odc. 96 Pasterski smak
    • Kleftiko
    • Gołąbki w liściach winogron
    • Souvlaki
  • Odc. 97 Smak Urugwaju
    • Flaczki z ciecierzyca/Mandongo (con garbancoz)
    • Olla podrida [czyt. ozia]
    • Jagnięcina z rusztu
  • Odc. 98 Smak Południowego Atlantyku
    • Casuela
    • Kalmary z ryżem
    • Mule
  • Odc. 99 Smak Ardenów
    • Pory z szynką ardeńską
    • Zupa ? krem z cykorii i piwa
    • Kiełbaski ardeńskie z dzika z purée jarzynowym
  • Odc. 100 Europejski smak
    • Mule w białym winie z serem roquefort
    • Majonez estragonowy
    • Krem angielski
    • Królik w piwie wiśniowym
  • Odc. 101 Smak Montevideo
    • Chimi churri
    • Guizo
    • Naleśniki, Dulce De Leche- krem, sos pomarańczowy
  • Odc. 102 Kolonialny smak
    • Bolitas
    • Cannelloni
    • Jesiotr w sosie roquefort
  • Odc. 103 Waloński smak
    • Kotlety cielęce w piwie
    • Królik z suszonymi śliwkami
    • Sałatka z Li?ge
  • Odc. 104 Flamandzki Smak
    • Mule z piwem i bekonem
    • Waterzooi
    • Wołowina po flamandzku
  • Odc. 105 Bardzo słony smak
    • Kotleciki cielęce
    • Ryba w soli
    • Ziemniaki w soli- sosy: kolorowy i zielony
  • Odc. 106 Smak Alzacji
    • Foie gras
    • Kapusta po sztrasbursku
    • Knepfle
  • Odc. 107 Smak Lotaryngii
    • Garnek lotaryński
    • Quiche lorraine
    • Zupa z dyni
  • Odc. 108 Rejs Dobrego Smaku
    • Filety z sandacza w białym winie
    • Rago?t cielęce
    • Soczewica z boczkiem
    • Tarta z porami i serem
  • Odc. 109 Zimowych Wspomnień Smak
    • Kocioł tatrzański
    • Pstrągi w migdałach po madziarsku
    • Grog szwajcarski
    • Karp po polsku
  • Odc. 110 Królewski smak
    • Karp gotowany w piwie z miodem
    • Szczupak duszony w jarzynach
    • Sandacz z kiszonymi ogórkami
  • Odc. 111 Smak Wogezów
    • Flamiche
    • Kogut w rieslingu
    • Sałatka ziemniaczana z kiełbasą
    • Tarta ze śliwkami
  • Odc. 112 Smak Jamajki
    • Curry z kozy
    • Marynata jerk
    • Zupa rybna
    • Zupa z callaloo
  • Odc. 113 Karaibski smak
    • Krewetki z mlekiem kokosowym i ananasem
    • Escoveitched Fish
    • Langusta
    • Konfitura z mango
  • Odc. 114 Smak kawy
    • Żeberka z glazurą kawową
    • Wołowina duszona z kawą
    • Kawa po jamajsku
    • Dżem bananowo-kawowy
  • Odc. 115 Piracki smak
    • Corned beef
    • Duszone callaloo
    • Krokiety z suszonego dorsza
    • Poncz rumowy
  • Odc. 116 Zimowe grillowanie
    • Sos rdzawy i jogurtowy
    • Kotlety schabowe i skrzydełka w miodzie
    • Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem
    • Pieczone ziemniaki ze śledziem
  • Odc. 117 Beskidzki smak
    • Chuda jewa Krauti
    • Gulasz z podrobów jelenia
    • Placki z wyrzoskami
  • Odc. 118 Turecki smak
    • Bulgur
    • Sałatka z buraków
    • Wątróbka po albańsku
    • Zawijaniec
  • Odc. 119 Smak Stambułu
    • Adana kebab
    • Jaja w sosie jogurtowym
    • Pilaw z bakłażanami
  • Odc. 120 Smak Bosforu
    • Barwena z rusztu
    • Makrela z orzechami
    • Szpinak z orzechami
    • Sardynki w liściach winogron
    • Szaszłyki z sera w liściach winogron
  • Odc. 121 Smak Orientu
    • Kotleciki z cukinii
    • Pasta z bakłażanów
    • Tureckie szaszłyki
    • Sos z pomidorów i chilli i sos cac?k
  • Odc. 122 Olimpijski smak
    • Makaron z wątróbkami
    • Filety z indyka w sosie grzybowym
    • Spaghetti w sosie z pomidorów
    • Spaghetti w sosie z bułką tartą
  • Odc. 123 Smak oliwy i wina
    • Makaron bigoli z sosem sardelowym
    • Ogony wołowe w winie
    • Kurczak w winie
  • Odc. 124 Smak weneckiej prowincji
    • Schab w mleku
    • Risi e Bisi (risotto z zielonym groszkiem)
    • Bolito
  • Odc. 125 Smak włoskiego snobizmu
    • Risotto z kwiatami cukini
    • Zupa Brodetto
    • Polenta (kasza kukurydziana) grillowana
    • Makaron Orcchiete z sosem pomidorowym
  • Odc. 126 Smak Werony
    • Makaron z fasolą
    • Wątróbka po wenecku
    • Risotto z truflami
  • Odc. 127 U bratanków ze smakiem
    • Zupa Korhely
    • Leczo
    • Pörkölt z dziczyzny
  • Odc. 128 Smak Balatonu
    • Odc. 129 Smak Peczu
      • Odc. 130 Smak papryki
    • Odc. 131 Smak Badacsony
  • Odc. 132 Rioja ze smakiem
  • Odc. 133 Smak Segowii
  • Odc. 134 Smak Kastylii
  • Odc. 135 Smak Ribera del Duero
  • Odc. 136 Kolędowanie ze smakiem
  • Odc. 137 Alpejski smak
  • Odc. 138 Salzburski smak
  • Odc. 139 Koronowany smak
  • Odc. 140 Letnich wspomnień smak
  • Odc. 141 Mozartowski smak
  • Odc. 142 Smak Antypodów
  • Odc. 143 Sydney ze smakiem
  • Odc. 144 Adelajda ze smakiem
  • Odc. 145 Smak Południowej Australii
  • Odc. 146 Perth ze smakiem
  • Odc. 147 Smak Zachodniej Australii
  • Odc. 148 Surfingowy smak
  • Odc. 149 Norweski smak
  • Odc. 150 U Wikingów ze smakiem
  • Odc. 151 Na Lofotach ze smakiem
  • Odc. 152 Smak fiordów
  • Odc. 153 W Narviku ze smakiem
  • Odc. 154 Tajski smak
  • Odc. 155 Syjamski smak
  • Odc. 156 Smak Bangkoku
  • Odc. 157 Tropikalny smak
  • Odc. 158 Smak Istrii
  • Odc. 159 Chorwacki smak
  • Odc. 160 Smak Zagrzebia
  • Odc. 161 Smak Zagorja
  • Odc. 162 Smak Dolnej Austrii
  • Odc. 163 Uroczysty smak
  • Odc. 164 Rieslingowy smak
  • Odc. 165 Naddunajski smak
  • Odc. 166 Smak Nałęczowa
  • Odc. 167 Lubelski smak
  • Odc. 168 Smak ziemi biłgorajskiej
  • Odc. 169 Smak Starego Wrocławia
  • Odc. 170 Berliński smak
  • Odc. 171 Smak nowego Berlina
  • Odc. 172 Dobry smak
  • Odc. 173 Smak Laponii
  • Odc. 174 Fiński smak
  • Odc. 175 Święty Mikołaj ze smakiem
  • Odc. 176 Polarny smak
  • Odc. 177 Smak Balearów
  • Odc. 178 Smak Majorki
  • Odc. 179 Smak Menorki
  • Odc. 180 Smak Ibizy i Formentery
  • Odc. 181 Słoweński smak
  • Odc. 182 Smak Istrii słoweńskiej
  • Odc. 183 Szmaragdowy smak
  • Odc. 184 Promenadowy smak
  • Odc. 185 Smak szałwii
  • Odc. 186 Smak Zadaru
  • Odc. 187 Bułgarski smak
  • Odc. 188 Smak Bułgarskiej Macedonii
  • Odc. 189 Tracki smak
  • Odc. 190 Czarnomorski smak
  • Odc. 191 Smak dawnego Wiednia
  • Odc. 192 Smak winnych gęsi
  • Odc. 193 Złoty smak
  • Odc. 194 Kasztelański smak
  • Odc. 195 Kaczawski smak
  • Odc. 196 Uzdrowiskowy smak
  • Odc. 197 Smak Kotliny Kłodzkiej
  • Odc. 198 Wielicki smak
  • Odc. 199 Smak Nowej Huty
  • Odc. 200 Rajski smak
  • Odc. 201 Dubrownicki smak
  • Odc. 202 Korczulański smak
  • Odc. 203 Smak Delty Neretwy
  • Odc. 204 Smak Konawle
  • Odc. 205 Smak Zillertal
  • Odc. 206 Innsbrucki smak
  • Odc. 207 Tyrolski smak
  • Odc. 208 Alpejski piknik ze smakiem
  • Odc. 209 Smak Kufstein
  • Odc. 210 Bolesławiecki smak
  • Odc. 211 Nostalgiczny smak
  • Odc. 212 Dolnośląski smak
  • Odc. 213 Łotewski smak
  • Odc. 214 Kurlandzki smak
  • Odc. 215 Ryski smak
  • Odc. 216 Przemyski smak
  • Odc. 217 Jasielski smak
  • Odc. 218 Łemkowski smak
  • Odc. 219 Toskański smak
  • Odc. 220 Smak Chianti
  • Odc. 221 Smak toskańskiej prowincji
  • Odc. 222 Alabastrowy smak
Kamera
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS