-
Sarmale
Liście kapusty blanszować 2-3 min. we wrzątku, podzielić na kawałki równe wielkością liściom winogron.…
Zobacz -
Süss-saure kartoffeln - ziemniaki słodko –…
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Na maśle zeszklić poszatkowaną…
Zobacz -
Trotta alla griglia con broccoli di Santa Massenza…
Brokuły pokroić. Szalotkę i czosnek…
Zobacz -
Caldo de pescado - zupa rybna
Filety z ryby opanierować w mące posolonej grubą morską solą i usmażyć na oliwie.Gotowe…
Zobacz -
Steak Americaine - tatar z polędwicy wołowej
Mięso zemleć, a jeszcze lepiej posiekać. Korniszony, kapary i szalotki…
Zobacz -
Curry z tuńczyka w mleczku kokosowym
W rondlu lub woku rozgrzać olej kokosowy i dodać połamany cynamon i goździki,…
Zobacz -
Caldeirada
Na dnie dużego garnka ułożyć warstwami w kolejności: sercówki, pokrojone w plastry surowe ziemniaki,…
Zobacz -
Polneta piperka - papryka faszerowana
Ser rozdrobnić i wymieszać z jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Z papryki odciąć…
Zobacz -
Ołomunieckie twarożki w cieście piwnym
6-8 ołomunieckich twarożków 100 g mąki pszennej 1 jajko sól 150…
Zobacz -
Figi nadziewane w sosie tamaryndowym
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie razem ze szczyptą…
Zobacz -
Cielęcina w białym winie z pieczarkami
Obrane jarzyny zalać 1 l wody, osoliwszy gotować ok. 30 min. Jarzyny wyjąć,…
Zobacz -
Sałatka z karmelizowanych w syropie gruszek z…
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i…
Zobacz
Najpopularniejsze przepisy
-
Sorpa a la soljanka z koniną i baraniną
Marchew, seler, cebulę, umyć i obrać, zalać wodą ( 2 litry), posolić i ugotować…
Zobacz -
Baranina z bakłażanami
Bakłażany pokroić w kostkę, posolić i odstawić na 40 min. na sito, albo też wrzucić na 2 min.…
Zobacz -
Pilaw
Na patelni rozgrzać masło klarowane i baraninę obsmażyć w całości z każdej strony. Mięso posolić i popieprzyć,…
Zobacz -
Kułyrma z baraniny
W rondlu rozgrzać klarowane masło, dodać posiekany w kostkę barani łój, dodać pokrojoną…
Zobacz -
Zielony barszcz
Z ugotowanego wcześniej wywaru zdjąć tłuszcz, przełożyć go na patelnię (jeśli tłuszczu jest zbyt mało,…
Zobacz -
Duszone bakłażany
Bakłażany pokroić w kostkę, posolić i odstawić na 40 min. na sito, albo też wrzucić na 2 min. do…
Zobacz -
Zupa tanow ormiański chłodnik
Ryż wsypać do 1l osolonego wrzątku i gotować. Gdy będzie prawie miękki maksymalnie zmniejszyć…
Zobacz -
Ragout z renifera
Do garnka wlać olej, dodać posiekaną w kostkę cebulę, marchew i rzepę. Ziarna jałowca zgnieść lekko…
Zobacz -
Troć z jabłkiem i sosem curry
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim pokrojony w półplasterki por. Dodać…
Zobacz -
Gnocchi z czarnymi truflami
W osolonym wrzątku ugotować gnocchi. Odcedzić. Na patelnię wlać śmietankę, dodać pastę…
Zobacz -
Brodetto z kury
Kawałki kurczaka posolić i zamarynować w winiaku. Pozostawić na ok. 30 min. Na patelni rozgrzać oliwę,…
Zobacz -
Risotto z zielonymi szparagami
Do bulionu warzywnego dodać liście laurowe oraz rozmaryn. Gdy oddadzą smak przecedzić…
Zobacz
