en

Gulasz szegedyński

Składniki

​800 g wieprzowiny
1 kg kiszonej kapusty
1 duża cebula
3 łyżki oleju słonecznikowego
2–3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
2 łyżeczki mąki
100 ml kwaśnej śmietany
sól

Sposób przygotowania

W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy ją, dodając pod koniec drobno posiekany czosnek. Zdejmujemy garnek z ognia, wsypujemy paprykę, mieszamy, stawiamy znów na ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, zalewamy szklanką wrzątku i dusimy ok. 20 minut, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody i doprawiając solą. Dodajemy kminek i kapustę, dusimy 1½ godziny na małym ogniu, czasem mieszając i w razie potrzeby podlewając nieco wodą. Gdy mięso z kapustą zmiękną, doprawiamy do smaku solą i ostrą papryką, wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką, zagotowujemy. Podajemy z knedlami, ozdabiając każdą porcję kleksem śmietany posypanej słodką papryką.

Zobacz także http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/smak-lowi-maklowicz/

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS