Skip to main content

Hiszpańska zapiekanka makaronowa

Hiszpania

Składniki:

  • 500 g makaronu farfalle (kokardki)
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 różnokolorowe papryki (np. żółta i czerwona)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów z puszki w zalewie (pelati)
  • 100 g surowej, dojrzewającej szynki, najlepiej hiszpańskiej jamon serrano
  • 150 g cienkiej paprykowanej hiszpańskiej kiełbasy chorizo
  • 200 g sera, najlepiej hiszpańskiego queso manchego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
img

Przygotowanie

Queso manchego to hiszpański ser owczy, wiodący swą nazwę od owiec rasy manchega, wypasanych w regionie La Mancha, od których pochodzi mleko użyte do produkcji sera. Można go zastąpić włoskim owczym serem pecorino albo dojrzałym brytyjskim lub irlandzkim cheddarem. W roli hiszpańskiej szynki jamon serrano może wystąpić inna szynka typu parmeńskiego.

Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente (tak, by pozostał jędrny), odcedzić, przelać na sicie zimną wodą. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę i obraną z gniazd nasiennych, pokrojoną w paski paprykę, dusić, aż cebula się zeszkli. Dodać drobno posiekany czosnek, po chwili dołożyć pomidory wraz zalewą oraz pokrojoną w kosteczkę szynkę i kiełbasę pokrojoną w plasterki, dusić na niewielkim ogniu ok. 15 min., gdy sos zbyt zgęstnieje, podlać odrobiną wody. Obficie doprawić do smaku pieprzem. Makaron wymieszać z sosem, przełożyć do żaroodpornego naczynia, posypać startym serem, zapiekać w gorącym piekarniku, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni, podawać.

Potrawy z ryżu i makaronu

Hiszpańska zapiekanka makaronowa

Hiszpania

Najnowsze odcinki