en

Kaczka po poznańsku

Składniki

świeża kaczka
4 winne jabłka (szara reneta, ligol)
2 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego majeranku
sól

Sposób przygotowania

Czosnek rozcieramy z solą. Dokładnie nacieramy kaczkę z zewnątrz i w środku solą z czosnkiem i majerankiem. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Obieramy jabłka, kroimy w ćwiartki, nadziewamy nimi kaczkę. Spinamy tuszkę wykałaczkami. Wkładamy ptaka do brytfanki biustem do góry, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy do miękkości i zrumienienia, licząc po 20 min na każde 500 g kaczki. Podlewamy kilka razy powstałym w brytfance sosem. Podajemy z gotowanymi na parze drożdżowymi pyzami i duszoną modrą kapustą.

Zobacz także http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/smak-lowi-maklowicz/

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS