Żurawina na surowo
Żurawinę zmielić w maszynce do mięsa i utrzeć dobrze z miodem i cukrem, aż do rozpuszczenia cukru. Włożyć do słoiczków, używać 3 razy dziennie po łyżce przy kłopotach z pęcherzem. Świetna też w zimie do…
ZobaczZupa grysikowa
Dwie łyżki grubszego grysiku prażyć na ogniu, następnie dodać łyżkę masła i doprowadzić do zezłocenia. Pilnie mieszać cały czas ponieważ grysik łatwo się przypala. Osobno rozpuścić 2 kostki rosołu w…
ZobaczZrazy z kaszy hreczanej
30 dag kaszy hreczanej rozgotować zupełnie na grzybowym smaku, osolić, wystudzić, dać jajko i dodać tyle mąki, aby ciasto dało się dowolnie formować (ok. 2 łyżek). Ugotować 5 dag grzybów suszonych, połowę smaku…
ZobaczZraziki cielęce
50 dag cielęciny z dyszka, wraz z małą bułeczką namoczoną w mleku, przemleć 2 razy, dodać, jajko, sól, pieprz, startą małą cebulę i łyżkę posiekanego koperku, mieszać aż zbieleje. Formować okrągłe, nieduże krążki, osmażać…
ZobaczZawijaniec drożdżowo-pomarańczowy
Drożdże rozpuszczamy ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Jak „ruszą” (po ok. 5 min.), dodajemy do nich, sok pomarańczowy, cukier, miękkie masło, rozkłócone jajka (odlewamy z…
ZobaczWłoska kapusta z grzybami
Główkę włoskiej kapusty i 3 dag grzybów suszonych ugotować (każde osobno), dobrze odcedzić. Zmielić razem z małą suchą bułką, dodać 2 jaja, wyrobić na jednolita masę, w razie potrzeby,…
ZobaczSzybkie krakersy owsiane
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i miksować przez chwilę. Do miksowanej masy dodać 2 łyżki wody, tak aby składniki utworzyły ścisłe ciasto. Następnie przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę…
ZobaczSos holenderski
Do małego rondelka włożyć żółtka z łyżką gorącej wody, dokładnie rozmieszać. Wstawić rondelek do naczynia z gotującą wodą i mieszając bez przerwy dodawać po trochu masło pokrojone w małe kawałki.…
ZobaczSok z kwiatów czarnego bzu
Wymyć kwiaty, osączyć. Włożyć do słoja, przekładając plastrami cytryny. Ugotować wodę z cukrem i kwaskiem, zalać kwiaty, zostawić na 5 dni, a nastepnie zlać sok przecedzając do butelek, lub słoików.…
ZobaczSerowiec wyborny od Babuni Spanbauerowej
Ubić całe jajo z cukrem, utrzeć masło na pianę, dodać utarte jajko i mąkę. Dobrze utrzeć razem, rozsmarować ciasto na dnie dużej tortownicy i lekko zapiec. Ser zmielić. Utrzeć żółtka…
ZobaczSerowiec tani (Babuni Krysi)
Ser wałkujemy na stolnicy, aż będzie gładki (tak było 100 lat temu, teraz są malaksery!). Masło ucieramy z 4 żółtkami dodając po trosze przygotowany ser, cukier i ziemniaki. Do gładkiej masy dodajemy…
ZobaczTarta ze szpinakiem
Ciasto francuskie lekko rozwałkować i nałożyć je na formę okrągła do tarty, następnie nakłuwać ciasto na dnie widelcem aby się nie przyklejało do formy i przed położeniem na nie farszu podpiec ok. 2-3 min. Odmrożony…
ZobaczRyż sypki jako dodatek do mięs
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, wsypać ryż i smażyć dopóki ziarenka nie zrobią się przeźroczyste. Posolić, zalać wrzątkiem, przykryć i wsadzić do piekarnika nagrzanego do maksymalnie…
ZobaczRyż kleisty do jedzenia pałeczkami
Porcja dla 4 osób. Ryż dobrze wypłukać w zimnej wodzie, do momentu aż woda z płukania będzie przeźroczysta, dobrze osączyć, włożyć do garnka ze szczelną pokrywką, posolić, dać olej zalać…
ZobaczRolada z kurczaka
Kurczaka pozbawić skrzydełek i nóżek, rozciąć wzdłuż grzbietu i ostrym nożem wyluzować z kości, które z odciętymi odnóżami zużytkować na smak do zupy. Przygotować szpinak: sparzyć w osolonym…
ZobaczRogaliki orzechowe od Cioci Marii
Wszystkie produkty zamieszać, wyrobić na ciasto, schłodzić w lodówce, toczyć wałeczki, z nich formować rogaliki, piec do lekkiego zrumienienia. Gorące maczać w cukrze pudrze…
ZobaczPoznańskie rogale św. Marcina
Roztopić ½ kostki masła. Drożdże rozrabić z łyżeczką cukru, mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem, następnie razem z podrośniętym…
ZobaczPlacki ziemniaczane
Z 2 dag drożdży, łyżki mąki i szczypty cukru zrobić rozczyn. 16 średniej wielkości ziemniaków utrzeć na tarce i sparzyć na sicie wrzącym mlekiem (ok.3/4 szklanki), trochę wycisnąć, potem połączyć z…
ZobaczPlacek kakaowy od Tosi
Wodę, masło, cukier, kakao i wanilię gotujemy 3 minuty, odstawiamy do wystygnięcia, odlewamy z tego trochę do polania placka. Do reszty masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i pianę ubitą…
ZobaczPietruszkowa szynka (Jambon persille) w…
Surową szynkę peklujemy tydzień w roztworze: 1/2 l wody, 2g saletry, 80g soli, 20g cukru, cztery ziarna czarnego pieprzu, liść laurowy, 2 obrane ząbki czosnku, 2 ziarna ziela…
ZobaczPiernik ze śmietaną
Miód zagotować z cukrem i ucierać w misce do ostygnięcia. Ucierając dalej wbijamy po jednym jajku, dodawać śmietanę, sodę, szczyptę soli i na końcu mąkę z przyprawami. Dla koloru z paru łyżek cukru…
ZobaczPierniczki na choinkę
Na małym ogniu rozgrzać miód z cukrem i przyprawami. Mąkę rozetrzeć z masłem, proszkiem do pieczenia i jajkiem, dodać przestudzony miód z cukrem. Zarobić ciasto i schłodzić w lodówce.…
ZobaczPierniczki alpejskie miękkie
Zagotować miód z kawą i przyprawami, odstawić, dodać masło, smalec, zostawić do rozpuszczenia i przestygnięcia. Śmietanę wymieszać z sodą, odstawić na chwilę. Białka ubić z cukrem na sztywną…
ZobaczPieczeń huzarska
Mięso oczyścić z powięzi, przewiązać w paru miejscach nitką, żeby uformować zgrabny wałek. W naczyniu którym będziemy gotować (najlepsza głęboka patelnia z pokrywką) rozgrzać olej, lub smalec i dokładnie…
ZobaczPaszteciki węgierskie a la strudel
Smalec rozpuścić w garnuszku, wsypać mąkę i przesmażyć, nie rumieniąc, zostawić do ostygnięcia. Pierwsze ciasto rozwałkować na grubość palca w kształt prostokąta. Na tym cieście rozsmarować…
ZobaczOmlety z pozostałych białek
Trzy czerstwe bułeczki otrzeć z wierzchniej skórki i zamoczyć w ½ l. mleka, gdy zmiękną przetrzeć je przez sito, dodać 3 żółtka, 3 łyżeczki mąki, w końcu wmieszać z pianą, z 6-7…
ZobaczOmletki z kalafiorem
3 żółtka utrzeć z łyżeczką masła i małą bułeczką poprzednio otartą ze skórki i namoczoną w mleku. Mały kalafior ugotowany w osolonej wodzie z kostką cukru, posiekać drobno, dodać do utartej…
ZobaczNaleśniki szpinakowe
½ kg obranego szpinaku sparzyć w osolonej wodzie, następnie posiekać, dodać 2 żółtka, 6 dag mąki, pianę z 2 białek i tyle mleka pomieszanego z gazowaną wodą mineralną, aby ciasto było lejące.…
ZobaczNaleśniki ciasto
Wszystkie składniki dobrze rozkłócić na końcu dodając jajka, odstawić na 15 min. Wylewać chochlą na rozgrzaną patelnię. Przy teflonowej patelni nie trzeba jej smarować, bo wystarcza olej w cieście. Smażyć…
ZobaczNaleśniki amerykańskie
Tę mieszankę robimy na zapas i używamy w proporcjach: szklanka mieszanki, 1 jajko, szklanka mleka, łyżka stopionego masła. Wysmażamy z tego niewielkie naleśniki na oleju z dodatkiem masła. Podajemy z dowolnymi…
ZobaczMokry placek z rabarbarem
Kruszonka. Mąkę wymieszać z cukrem i polewając masłem przesiekać nożem, gotowa kruszonkę wsadzić na chwilę do lodówki. Placek. Jajka ubić do gęstości z cukrem i wanilią, ciągle ubijając wlać…
ZobaczMazurek z polewą czekoladową od Cioci…
Zagnieść szybko kruche ciasto, gdyby się nie chciało zarobić, dodać łyżkę gęstej śmietany. Schłodzić ½ godz. w lodówce. Rozwałkować na dużą tortownicę. Z kawałka…
ZobaczMazurek królewski
35 dag masła utrzeć w misce pałką na pianę. Do tak utartego masła dodać 12 dag mączki cukrowej, 37 dag mąki, 12 dag oparzonych i obranych z łupek i zmielonych migdałów, nieco otartej skórki cytrynowej,…
ZobaczMazurek kajmakowy Cioci Marii
Cukier z mlekiem rozprowadzić wodą do gęstości grochówki, dodać rozkrojoną wzdłuż wanilię, gotować bez przerwy mieszając (lubi przywierać!). Gdy jest na tyle gęste, że kropla kapnięta na…
ZobaczMazurek figowy lub daktylowy
Cytryny obrać ze skórki, pozbawić pestek, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z figami lub daktylami. Posiekać orzechy i skórkę pomarańczową. Z wody, cukru i octu ugotować…
ZobaczMazurek bośniacki
11 białek ubić z 25 dag mączki cukrowej na bardzo sztywną pianę, wymieszać delikatnie z 25 dag orzechów (lub migdałów) i czekoladą. Masę nałożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy.…
ZobaczMarmolada cytrynowa
Z 15 cytryn obrać cieniutko skórę, którą należy pokroić na cienkie paski. Dołożyć 10 cytryn i z wszystkich 25 wycisnąć sok, wyrzucając resztki. Pozostałe 10 cytryn zmielić w maszynce do mięsa…
ZobaczMajonez
Wszystkie produkty wlać do wysokiego wąskiego słoja, wsadzić blender opierając go o dno, włączyć na wysokie obroty i powoli podnosić do góry. Gotowe! Można osobno zmiksować lub drobno posiekać marynowane…
ZobaczLemonkowo-cytrynowy deser
Herbatniki rozdrobnić w malakserze (lub wałkiem na stolnicy), podgrzać masło z miodem, wymieszać z herbatnikami, wysypać na średniej wielkości tortownicę i dobrze ugnieść łyżką. Żelatynę rozpuścić w…
ZobaczLegumina z saga
Sago sparzyć wrząca wodą, ugotować na mleku z pół łyżką masła, często mieszając aby się nie przypaliło i wystudzić. 3 żółtka utrzeć z cukrem i skórką cytrynową, wymieszać z sagiem, w końcu…
ZobaczLegumina grysikowa
1 litr wody, sok z 3 cytryn i skórkę otartą z jednej dobrze umytej cytryny, 15 dag cukru, zagotować. Na gotujący syrop sypać pomału 12 dag grysiku, gotować parę minut do zgęstnienia. Gorący…
ZobaczKruche ciasto na babeczki
Szybko zarobić ciasto, gdyby było za sypkie wlać 1 łyżkę lodowatej wody. Schłodzić w lodówce. Najlepiej następnego dnia wylepiać babeczki (małe lub duże) Technika dowolna, ja toczę wałek kroję…
ZobaczKluski gryczano-kukurydziane
Na zagotowane mleko z masłem wsypać wymieszane obydwie mąki, posolić i dobrze wybijać na gazie, aż zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia, trochę przestudzić i dodawać po jednym 4 jajka po każdym…
ZobaczKluseczki z dyni z masłem szałwiowym
Miąższ dyni pokrojony w kostkę rozpiec pod przykryciem w piekarniku do całkowitej miękkości. Zmiksować, lub przetrzeć przez sitko, zagęścić na gazie ciągle mieszając, bo lubi przywierać. Zostawić…
ZobaczKnedle ziemniaczane z grzankami
Bułeczki pokroić w niewielkie grzanki, obsuszyć na maśle w piekarniku, lub na patelni. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z jajkami, mąką, bułką tartą na końcu z grzankami. Gdyby masa…
ZobaczKnedelki z sera i grysiku
50 dag białego sera, łyżkę masła, 2 całe jaja, szklankę (10 dag grysiku), łyżkę tartej bułki utrzeć razem na dwie godziny przed obiadem. Następnie wyrabiać knedelki wielkości małej cytryny i gotować…
ZobaczKrokiety z jarzyn
20 dag rozmaitych jarzyn i 20 dag obranych ziemniaków udusić w rondlu z łyżką masła, przetrzeć przez durszlak, lub zmiksować, dodać 1 całe jajo, łyżkę tartej bułki, pół cebulki przesmażonej na…
ZobaczKrem podstawowy do tortów
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i ciągle mieszając zaciągnąć do gęstości na gazie. Przykryć folią spożywcza do wystygnięcia, żeby nie zrobił się kożuch. Utrzeć 200g masła z kilkoma łyżkami cukru…
ZobaczKrem cytrynowy (lemon curt)
Z dokładnie umytych cytryn zetrzeć skórkę (tylko żółtą część), wycisnąć sok. Skórkę, sok z cytryny, cukier i masło włożyć do miski którą umieścić na naczyniu z gorącą (ale…
ZobaczKonfitury z rajskich jabłuszek
Jabłuszka umyć osuszyć, w kilku miejscach głęboko nakłuć wykałaczką, włożyć do płaskiego rondla, zalać zimną wodą i obgotować na bardzo małym ogniu (3-5 min.), odcedzić (wodę zostawić) i dokładnie…
ZobaczKokosanki
Ubić doskonale białka z cukrem, dodwać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Wymieszać z wiórkami. Nakładać łyżką lub łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 min w temp.170…
ZobaczGrzybek wiedeński (Kaizerschmaren)
5 żółtek rozetrzeć z 12 dag mąki, dwoma łyżkami cukru i łyżką roztopionego masła, posolić odrobinę i rozprowadzić ¼ l. mleka, dodać , ale nie koniecznie rodzynki i migdały, wymieszać…
ZobaczGrzybek do rosołu
2 żółtka dać na głęboki talerz i rozetrzeć, dodać pianę i 2 ½ łyżki mąki, posolić, wymieszać i wylać na gotujący rosół, przykryć i po ugotowaniu pokroić cienkim nożem na porcje.
ZobaczGandżabur
Gandżabur to coś o czym mało kto wie. Ja od Matki mojego męża dowiedziałam się o nim i pierwszy raz jadłam to u nich w domu. Gandżabur to gomułki wysuszonego jakby ziołowego serka, które uciera się do jarzynowo-mięsnego…
ZobaczDynia smażona
Dynię pokrajać w kostkę i zalać octem rozcieńczonym wodą (dość kwaśnym, ale o możliwym smaku, może też to być sok cytrynowy) i zostawić na 24 godziny. Później odcedzić i rzucić na syrop. Na kilo dyni kilo cukru.…
ZobaczDżem z chili
Papryczki pokroić wzdłuż na pół, wyjąć nasiona. Ułożyć na blasze skórką do góry i opiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. aż skórka zacznie się przypiekać. Papryczki wyjąć z…
ZobaczCzekoladowy tort z białek
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do tego cukier i odstawić do wystygnięcia. Ubić pianę, połowę piany wymieszać z przestygniętą czekoladą dodać mąkę i ponownie wymieszać, na końcu…
ZobaczCiasto krucho-drożdżowe na paszteciki
Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru. Przesianą mąkę przesiekać z masłem, dodać śmietanę, żółtka, jajko (trochę jajka zostawić do posmarowania pasztecików), sól, rozrobione…
ZobaczCiasto drożdżowe na makowce lub inne…
Jajka i żółtka ubić z cukrem i wanilią na parze, lub mikserem do białości, dodać przesianą mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę mleka, posolić i wyrabiać ciasto, aż będzie odstawać od…
ZobaczCiasto drożdżowe Babuni Krysi
Szklankę mąki zaparzyć wrzącym mlekiem, zostawić do przestygnięcia, po czym rozrobić z drożdżami utartymi uprzednio z łyżka cukru i zostawić do podrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem…
ZobaczCiastka z Ementalera
Mąkę, ser, miękkie masło i jaja zagnieść, przyprawić gałką i pieprzem. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na godzinę. Rozwałkować na placek grubości ½ cm, wycinać dowolne formy, smarować…
ZobaczCiastka kruche z maszynki I
Z podanych składników zarobić ciasto, ma być dosyć twarde, zostawić w lodówce do następnego dnia. Podzielić na części połączyć z makiem, orzechami lub czekoladą (lub zostawić waniliowe).…
ZobaczCiastka kruche z maszynki II
Z podanych składników zarobić ciasto, ma być dosyć twarde. Zostawić w lodówce do następnego dnia. Po podzieleniu na części można dodawać mielone orzechy, kakao, czekoladę, mak. Wyciskać…
ZobaczChałka postna
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z łyżeczką cukru. Jajka rozkłócimy z żółtkami i odlewamy trochę do posmarowania ciasta przed pieczeniem, mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy dobrze ewentualnie…
ZobaczBudyń ze szpinaku
Bułki obetrzeć ze skórki i namoczyć w mleku, masło przesmażyć z cebulą, dodając żółtka po jednym i kopiate łyżki sparzonego i posiekanego szpinaku, wyciśniętą bułkę, łyżkę posiekanej zieleniny,…
ZobaczBudyń z suszonych grzybów
Kilkanaście suchych grzybów ugotować i posiekać a potem zasmażyć na maśle z drobno usiekaną cebulą i wymieszać z garścią siekanego kopru i pietruszki. Łyżkę masła utrzeć z 4 żółtkami,…
ZobaczBudyń z kapusty
Główkę kapusty przyrządzić jak na pierogi tzn. ugotować w cząstkach, dobrze w serwecie wycisnąć, posiekać, przysmażyć na maśle z cebulką. Połączyć z masą zrobioną jak niżej: dobrą łyżkę masła utrzeć z…
ZobaczBudyń z czerstwych ciast
Resztki drożdżowych (25-30dag) ciast świątecznych skropić mlekiem, tak aby się dały rozetrzeć i były tylko wilgotne. Osobno utrzeć 3 żółtka z łyżką masła i 10 dag cukru, wymieszać z roztartym…
ZobaczBudyń angielski
Jajka, żółtka i cukier utrzeć na pulchną masę, mleko i śmietankę podgrzać z ziarenkami wanilii nie dopuszczając do zagotowania, wlać do ubitych jaj, cały czas mieszając. Wziąć 6 małych kokilek, lub formę…
ZobaczBabka szafranowa
Drożdże utrzeć z 4-ma łyżkami mąki, łyżką cukru i podgrzaną śmietanką, zostawić do wyrośnięcia. Rodzynki zalać rumem, szafran zalać łyżką gorącej wody do naciągnięcia. Masło utrzeć z cukrem, miąższem z wanilii,…
ZobaczBabka na białkach
Połowę ogrzanej mąki przesiewamy do miski. Drożdże rozrabiamy z łyżką cukru i szklanką ciepłego mleka mieszamy z przesianą mąką i zostawiamy do sfermentowania w ciepłym miejscu. Ubijamy pianę z łyżeczką soli,…
Zobacz