en
Wstecz
Przepisy

Żurawina na surowo

Żurawinę zmielić w maszynce do mięsa i utrzeć dobrze z miodem i cukrem, aż do rozpuszczenia cukru. Włożyć do słoiczków, używać 3 razy dziennie po łyżce przy kłopotach z pęcherzem. Świetna też w zimie do…

Zobacz

Zupa grysikowa

Dwie łyżki grubszego grysiku prażyć na ogniu, następnie dodać łyżkę masła i doprowadzić  do zezłocenia. Pilnie mieszać cały czas ponieważ grysik  łatwo się przypala. Osobno rozpuścić 2 kostki rosołu w…

Zobacz

Zrazy z kaszy hreczanej

30 dag kaszy hreczanej rozgotować zupełnie na grzybowym smaku, osolić, wystudzić, dać jajko i dodać tyle mąki, aby ciasto dało się dowolnie formować (ok. 2 łyżek). Ugotować 5 dag grzybów suszonych, połowę smaku…

Zobacz

Zraziki cielęce

50 dag cielęciny z dyszka, wraz z małą bułeczką namoczoną w mleku, przemleć 2 razy, dodać, jajko, sól, pieprz, startą małą cebulę i łyżkę posiekanego koperku, mieszać aż zbieleje. Formować okrągłe, nieduże krążki, osmażać…

Zobacz

Zawijaniec drożdżowo-pomarańczowy

  Drożdże rozpuszczamy ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Jak „ruszą” (po ok. 5 min.), dodajemy do nich, sok pomarańczowy, cukier, miękkie masło, rozkłócone jajka (odlewamy z…

Zobacz

Włoska kapusta z grzybami

  Główkę włoskiej kapusty i 3 dag grzybów suszonych ugotować (każde osobno), dobrze odcedzić. Zmielić razem  z małą suchą bułką, dodać 2 jaja, wyrobić na jednolita masę, w razie potrzeby,…

Zobacz

Szybkie krakersy owsiane

  Wszystkie składniki włożyć do malaksera i miksować przez chwilę. Do miksowanej masy dodać 2  łyżki wody, tak aby składniki utworzyły ścisłe ciasto. Następnie przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę…

Zobacz

Sos holenderski

  Do małego rondelka włożyć żółtka z łyżką gorącej wody, dokładnie rozmieszać. Wstawić rondelek do naczynia z gotującą wodą i mieszając bez przerwy dodawać po trochu masło pokrojone w małe kawałki.…

Zobacz

Sok z kwiatów czarnego bzu

  Wymyć kwiaty, osączyć. Włożyć do słoja, przekładając plastrami cytryny. Ugotować wodę z cukrem i kwaskiem, zalać kwiaty, zostawić na 5 dni, a nastepnie zlać sok przecedzając do butelek, lub słoików.…

Zobacz

Serowiec wyborny od Babuni Spanbauerowej

  Ubić całe jajo z cukrem, utrzeć masło na pianę, dodać utarte jajko i mąkę. Dobrze utrzeć razem, rozsmarować ciasto na dnie dużej tortownicy i lekko zapiec. Ser zmielić. Utrzeć żółtka…

Zobacz

Serowiec tani (Babuni Krysi)

Ser wałkujemy na stolnicy, aż będzie gładki (tak było 100 lat temu, teraz są malaksery!). Masło ucieramy z 4 żółtkami dodając po trosze przygotowany ser, cukier i ziemniaki. Do gładkiej masy dodajemy…

Zobacz

Tarta ze szpinakiem

Ciasto francuskie lekko rozwałkować i nałożyć je na formę okrągła do tarty, następnie nakłuwać ciasto na dnie widelcem aby się nie przyklejało do formy i przed położeniem na nie farszu podpiec ok. 2-3 min. Odmrożony…

Zobacz

Ryż sypki jako dodatek do mięs

  Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, wsypać ryż i smażyć dopóki ziarenka nie zrobią się przeźroczyste. Posolić, zalać wrzątkiem, przykryć i wsadzić do piekarnika nagrzanego do maksymalnie…

Zobacz

Ryż kleisty do jedzenia pałeczkami

  Porcja dla 4 osób. Ryż dobrze wypłukać w zimnej wodzie, do momentu aż woda z płukania będzie przeźroczysta, dobrze osączyć, włożyć do garnka ze szczelną pokrywką, posolić, dać olej zalać…

Zobacz

Rolada z kurczaka

  Kurczaka pozbawić skrzydełek i nóżek, rozciąć wzdłuż grzbietu i ostrym nożem wyluzować z kości, które z odciętymi odnóżami zużytkować na smak do zupy. Przygotować szpinak: sparzyć w osolonym…

Zobacz

Rogaliki orzechowe od Cioci Marii

  Wszystkie produkty zamieszać,  wyrobić na ciasto, schłodzić w lodówce, toczyć wałeczki,  z nich formować rogaliki, piec do lekkiego zrumienienia. Gorące maczać w cukrze pudrze…

Zobacz

Poznańskie rogale św. Marcina

  Roztopić ½ kostki masła. Drożdże rozrabić z łyżeczką cukru, mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem, następnie razem z podrośniętym…

Zobacz

Placki ziemniaczane

  Z 2 dag drożdży, łyżki mąki i szczypty cukru zrobić rozczyn. 16 średniej wielkości ziemniaków utrzeć na tarce i sparzyć na sicie wrzącym mlekiem (ok.3/4 szklanki), trochę wycisnąć, potem połączyć z…

Zobacz

Placek kakaowy od Tosi

  Wodę, masło, cukier, kakao i wanilię gotujemy 3 minuty, odstawiamy do wystygnięcia, odlewamy z tego trochę do polania placka. Do reszty masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i pianę ubitą…

Zobacz

Pietruszkowa szynka (Jambon persille) w…

  Surową szynkę peklujemy tydzień w roztworze: 1/2 l wody, 2g saletry, 80g soli, 20g cukru, cztery ziarna czarnego pieprzu, liść laurowy, 2 obrane ząbki czosnku, 2 ziarna ziela…

Zobacz

Piernik ze śmietaną

  Miód zagotować z cukrem i ucierać w misce do ostygnięcia. Ucierając dalej wbijamy po jednym jajku, dodawać śmietanę, sodę, szczyptę soli i na końcu mąkę z przyprawami. Dla koloru z paru łyżek cukru…

Zobacz

Pierniczki na choinkę

  Na małym ogniu rozgrzać miód z cukrem i przyprawami. Mąkę rozetrzeć z masłem, proszkiem do pieczenia i jajkiem, dodać przestudzony miód z cukrem. Zarobić ciasto  i  schłodzić w lodówce.…

Zobacz

Pierniczki alpejskie miękkie

  Zagotować miód z kawą i przyprawami, odstawić, dodać masło, smalec, zostawić do rozpuszczenia i przestygnięcia. Śmietanę wymieszać z sodą, odstawić na chwilę. Białka ubić z cukrem na sztywną…

Zobacz

Pieczeń huzarska

  Mięso oczyścić z powięzi, przewiązać w paru miejscach nitką, żeby uformować zgrabny wałek. W naczyniu którym będziemy gotować (najlepsza głęboka patelnia z pokrywką) rozgrzać olej, lub smalec i dokładnie…

Zobacz

Paszteciki węgierskie a la strudel

  Smalec rozpuścić w garnuszku, wsypać mąkę i przesmażyć, nie rumieniąc, zostawić do ostygnięcia. Pierwsze ciasto rozwałkować na grubość palca w kształt prostokąta. Na tym cieście rozsmarować…

Zobacz

Omlety z pozostałych białek

  Trzy czerstwe bułeczki otrzeć z wierzchniej skórki i zamoczyć w ½ l. mleka, gdy zmiękną przetrzeć je przez sito, dodać 3 żółtka, 3 łyżeczki mąki, w końcu wmieszać z pianą, z  6-7…

Zobacz

Omletki z kalafiorem

  3 żółtka utrzeć z łyżeczką masła i małą bułeczką poprzednio otartą ze skórki i namoczoną w mleku. Mały kalafior ugotowany w osolonej wodzie z kostką cukru, posiekać drobno, dodać do utartej…

Zobacz

Naleśniki szpinakowe

  ½ kg obranego szpinaku sparzyć w osolonej wodzie, następnie posiekać, dodać 2 żółtka, 6 dag mąki, pianę z 2 białek i tyle mleka pomieszanego z gazowaną wodą mineralną, aby ciasto było lejące.…

Zobacz

Naleśniki ciasto

  Wszystkie składniki dobrze rozkłócić na końcu dodając jajka, odstawić na 15 min. Wylewać chochlą na rozgrzaną patelnię. Przy teflonowej patelni nie trzeba jej smarować, bo wystarcza olej w cieście. Smażyć…

Zobacz

Naleśniki amerykańskie

  Tę mieszankę robimy na zapas i używamy w proporcjach: szklanka mieszanki, 1 jajko, szklanka mleka, łyżka stopionego masła. Wysmażamy z tego niewielkie naleśniki na oleju z dodatkiem masła. Podajemy z dowolnymi…

Zobacz

Mokry placek z rabarbarem

  Kruszonka. Mąkę wymieszać z cukrem i polewając masłem przesiekać nożem, gotowa kruszonkę wsadzić na chwilę do lodówki. Placek. Jajka ubić do gęstości z cukrem i wanilią, ciągle ubijając wlać…

Zobacz

Mazurek z polewą czekoladową od Cioci…

  Zagnieść szybko kruche ciasto, gdyby się nie chciało zarobić, dodać łyżkę gęstej śmietany. Schłodzić ½ godz. w lodówce. Rozwałkować na dużą tortownicę. Z kawałka…

Zobacz

Mazurek królewski

  35 dag masła utrzeć w misce pałką na pianę. Do tak utartego masła dodać 12 dag mączki cukrowej, 37 dag mąki, 12 dag oparzonych i obranych z łupek i zmielonych migdałów, nieco otartej skórki cytrynowej,…

Zobacz

Mazurek kajmakowy Cioci Marii

  Cukier z mlekiem rozprowadzić wodą do gęstości grochówki, dodać rozkrojoną wzdłuż wanilię, gotować bez przerwy mieszając (lubi przywierać!). Gdy jest na tyle gęste, że kropla kapnięta na…

Zobacz

Mazurek figowy lub daktylowy

  Cytryny obrać ze skórki, pozbawić pestek, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z figami lub daktylami. Posiekać orzechy i skórkę pomarańczową. Z wody, cukru i octu ugotować…

Zobacz

Mazurek bośniacki

  11 białek ubić z 25 dag mączki cukrowej na bardzo sztywną pianę, wymieszać delikatnie z 25 dag orzechów (lub migdałów) i czekoladą. Masę nałożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy.…

Zobacz

Marmolada cytrynowa

  Z 15 cytryn obrać cieniutko skórę, którą należy pokroić na cienkie paski. Dołożyć 10 cytryn i z wszystkich 25 wycisnąć sok, wyrzucając resztki. Pozostałe 10 cytryn zmielić w maszynce do mięsa…

Zobacz

Majonez

  Wszystkie produkty wlać do wysokiego wąskiego słoja, wsadzić blender opierając go o dno, włączyć na wysokie obroty i powoli podnosić do góry. Gotowe! Można osobno zmiksować lub drobno posiekać marynowane…

Zobacz

Lemonkowo-cytrynowy deser

  Herbatniki rozdrobnić w malakserze (lub wałkiem na stolnicy), podgrzać masło z miodem, wymieszać z herbatnikami, wysypać na średniej wielkości tortownicę i dobrze ugnieść łyżką. Żelatynę rozpuścić w…

Zobacz

Legumina z saga

  Sago sparzyć wrząca wodą, ugotować na mleku z pół łyżką masła, często mieszając aby się nie przypaliło i wystudzić. 3 żółtka utrzeć z cukrem i skórką cytrynową, wymieszać z sagiem, w końcu…

Zobacz

Legumina grysikowa

  1 litr wody, sok z 3 cytryn i skórkę otartą z jednej dobrze umytej cytryny, 15 dag cukru, zagotować. Na gotujący syrop sypać pomału 12 dag grysiku,  gotować parę minut do zgęstnienia. Gorący…

Zobacz

Kruche ciasto na babeczki

  Szybko zarobić ciasto, gdyby było za sypkie wlać 1 łyżkę lodowatej wody. Schłodzić w lodówce. Najlepiej następnego dnia wylepiać babeczki (małe lub duże) Technika dowolna, ja toczę wałek kroję…

Zobacz

Kluski gryczano-kukurydziane

Na zagotowane mleko z masłem wsypać wymieszane obydwie mąki, posolić i dobrze wybijać na gazie, aż zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia, trochę przestudzić i dodawać po jednym 4 jajka po każdym…

Zobacz

Kluseczki z dyni z masłem szałwiowym

Miąższ dyni pokrojony w kostkę rozpiec pod przykryciem w piekarniku do całkowitej miękkości. Zmiksować, lub przetrzeć przez sitko, zagęścić na gazie ciągle mieszając, bo lubi przywierać. Zostawić…

Zobacz

Knedle ziemniaczane z grzankami

  Bułeczki pokroić w niewielkie grzanki, obsuszyć na maśle w piekarniku, lub na patelni. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z jajkami, mąką, bułką tartą na końcu z grzankami. Gdyby masa…

Zobacz

Knedelki z sera i grysiku

  50 dag białego sera, łyżkę masła, 2 całe jaja, szklankę (10 dag grysiku), łyżkę tartej bułki utrzeć razem na dwie godziny przed obiadem. Następnie wyrabiać knedelki wielkości małej cytryny i gotować…

Zobacz

Krokiety z jarzyn

  20 dag rozmaitych jarzyn i 20 dag obranych ziemniaków udusić w rondlu z łyżką masła, przetrzeć przez durszlak, lub zmiksować, dodać 1 całe jajo, łyżkę tartej bułki, pół cebulki przesmażonej na…

Zobacz

Krem podstawowy do tortów

  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i ciągle mieszając zaciągnąć do gęstości na gazie. Przykryć folią spożywcza do wystygnięcia, żeby nie zrobił się kożuch. Utrzeć 200g masła z kilkoma łyżkami cukru…

Zobacz

Krem cytrynowy (lemon curt)

  Z dokładnie umytych cytryn zetrzeć skórkę (tylko żółtą część), wycisnąć sok. Skórkę, sok z cytryny, cukier i masło włożyć do miski którą umieścić na naczyniu z gorącą (ale…

Zobacz

Konfitury z rajskich jabłuszek

  Jabłuszka umyć osuszyć, w kilku miejscach głęboko nakłuć wykałaczką, włożyć do płaskiego rondla, zalać zimną wodą i obgotować na bardzo małym ogniu (3-5 min.), odcedzić (wodę zostawić) i dokładnie…

Zobacz

Kokosanki

  Ubić doskonale białka z cukrem, dodwać  po jednym żółtku, cały czas ubijając. Wymieszać z wiórkami. Nakładać łyżką lub łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15 min w temp.170…

Zobacz

Grzybek wiedeński (Kaizerschmaren)

5 żółtek rozetrzeć z 12 dag mąki, dwoma łyżkami cukru i łyżką roztopionego masła, posolić odrobinę i rozprowadzić ¼ l. mleka, dodać , ale nie koniecznie rodzynki i migdały, wymieszać…

Zobacz

Grzybek do rosołu

  2 żółtka dać na głęboki talerz i rozetrzeć, dodać pianę i 2 ½ łyżki mąki, posolić, wymieszać i wylać na gotujący rosół, przykryć i po ugotowaniu pokroić cienkim nożem na porcje.

Zobacz

Gandżabur

  Gandżabur to coś o czym mało kto wie. Ja od Matki mojego męża dowiedziałam się o nim i pierwszy raz jadłam to u nich w domu. Gandżabur to gomułki wysuszonego jakby ziołowego serka, które uciera się do jarzynowo-mięsnego…

Zobacz

Dynia smażona

Dynię pokrajać w kostkę i zalać octem rozcieńczonym wodą (dość kwaśnym, ale o możliwym smaku, może też to być sok cytrynowy) i zostawić na 24 godziny. Później odcedzić i rzucić na syrop. Na kilo dyni kilo cukru.…

Zobacz

Dżem z chili

  Papryczki pokroić wzdłuż na pół, wyjąć nasiona. Ułożyć na blasze skórką do góry i opiekać w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. aż skórka zacznie się przypiekać. Papryczki wyjąć z…

Zobacz

Czekoladowy tort z białek

  Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do tego cukier i odstawić do wystygnięcia. Ubić pianę, połowę piany wymieszać z przestygniętą czekoladą dodać mąkę i ponownie wymieszać, na końcu…

Zobacz

Ciasto krucho-drożdżowe na paszteciki

  Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru. Przesianą mąkę przesiekać z masłem, dodać śmietanę, żółtka, jajko (trochę jajka zostawić do posmarowania pasztecików), sól, rozrobione…

Zobacz

Ciasto drożdżowe na makowce lub inne…

Jajka i żółtka ubić z cukrem i wanilią na parze, lub mikserem do białości, dodać przesianą mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę mleka, posolić i wyrabiać ciasto, aż będzie odstawać od…

Zobacz

Ciasto drożdżowe Babuni Krysi

  Szklankę mąki zaparzyć wrzącym mlekiem, zostawić do przestygnięcia, po czym rozrobić z drożdżami utartymi uprzednio z łyżka cukru i zostawić do podrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem…

Zobacz

Ciastka z Ementalera

  Mąkę, ser, miękkie masło i jaja zagnieść, przyprawić gałką i pieprzem. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na godzinę. Rozwałkować na placek grubości ½ cm, wycinać dowolne formy, smarować…

Zobacz

Ciastka kruche z maszynki I

  Z podanych składników zarobić ciasto, ma być dosyć twarde, zostawić w lodówce do następnego dnia. Podzielić na części połączyć z makiem, orzechami lub czekoladą (lub zostawić waniliowe).…

Zobacz

Ciastka kruche z maszynki II

  Z podanych składników zarobić ciasto, ma być dosyć twarde. Zostawić w lodówce do następnego dnia. Po podzieleniu na części można dodawać mielone orzechy, kakao, czekoladę, mak. Wyciskać…

Zobacz

Chałka postna

  Drożdże rozpuszczamy w wodzie z łyżeczką cukru. Jajka rozkłócimy z żółtkami i odlewamy trochę do posmarowania ciasta przed pieczeniem, mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy dobrze ewentualnie…

Zobacz

Budyń ze szpinaku

  Bułki obetrzeć ze skórki i namoczyć w mleku, masło przesmażyć z cebulą, dodając żółtka po jednym i kopiate łyżki sparzonego i posiekanego szpinaku, wyciśniętą bułkę, łyżkę posiekanej zieleniny,…

Zobacz

Budyń z suszonych grzybów

  Kilkanaście suchych grzybów ugotować i posiekać a potem zasmażyć na maśle z drobno usiekaną cebulą i wymieszać z garścią siekanego kopru i pietruszki. Łyżkę masła utrzeć z 4 żółtkami,…

Zobacz

Budyń z kapusty

  Główkę kapusty przyrządzić jak na pierogi tzn. ugotować w cząstkach, dobrze w serwecie wycisnąć, posiekać, przysmażyć na maśle z cebulką. Połączyć z masą zrobioną jak niżej: dobrą łyżkę masła utrzeć z…

Zobacz

Budyń z czerstwych ciast

  Resztki drożdżowych (25-30dag) ciast świątecznych skropić mlekiem, tak aby się dały rozetrzeć i były tylko wilgotne. Osobno utrzeć 3 żółtka z łyżką masła i 10 dag cukru, wymieszać z roztartym…

Zobacz

Budyń angielski

  Jajka, żółtka i cukier utrzeć na pulchną masę, mleko i śmietankę podgrzać z ziarenkami wanilii nie dopuszczając do zagotowania, wlać do ubitych jaj, cały czas mieszając. Wziąć 6 małych kokilek, lub formę…

Zobacz

Babka szafranowa

  Drożdże utrzeć z 4-ma łyżkami mąki, łyżką cukru i podgrzaną śmietanką, zostawić do wyrośnięcia. Rodzynki zalać rumem, szafran zalać łyżką gorącej wody do naciągnięcia. Masło utrzeć z cukrem, miąższem z wanilii,…

Zobacz

Babka na białkach

  Połowę ogrzanej mąki przesiewamy do miski. Drożdże rozrabiamy z łyżką cukru i szklanką ciepłego mleka mieszamy z przesianą mąką i zostawiamy do sfermentowania w ciepłym miejscu. Ubijamy pianę z łyżeczką soli,…

Zobacz
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS