en

Krem cytrynowy (lemon curt)

Składniki

 

* 2 duże cytryny
* 225 g cukru
* 115 g świeżego masła
* 2 duże jajka

Sposób przygotowania

 

Z dokładnie umytych cytryn zetrzeć skórkę (tylko żółtą część), wycisnąć sok. Skórkę, sok z cytryny, cukier i masło włożyć do miski którą umieścić na naczyniu z gorącą (ale nie gotującą wodą) i ubijać trzepaczką aż cukier i masło się rozpuszczą. Wbić jajka i mieszać, dopóki krem nie zgęstnieje na tyle, że przylgnie do spodu drewnianej łyżki. Nie ogrzewać zbyt długo – krem będzie gęstniał w miarę stygnięcia. Przełożyć do gorących słoików i szczelnie zamknąć. Gotujemy ok.30 min. Otrzymamy około 450g kremu.

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS