en

Mazurek figowy lub daktylowy

Składniki

 

Ciasto:
* 25 dag fig (lub daktyli)
* 25 dag cukru
* 1/8 l wody
* ½ łyżki octu (6%)
* 2 cytryny
* 5-10 dag skórki pomarańczowej
* 10-15 dag orzechów włoskich
* 2 wafle

Lukier pomadkowy:
* 30 dag cukru
* ½ łyżki octu (6%)
* 1/8 l wody,
* cytryna

Sposób przygotowania

 

Cytryny obrać ze skórki, pozbawić pestek, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z figami lub daktylami. Posiekać orzechy i skórkę pomarańczową. Z wody, cukru i octu ugotować syrop 2-go stopnia do „nitki”. Włożyć przygotowane bakalie. Chwilę smażyć ciągle mieszając. Masa powinna być gęsta. Lekko ciepłą masę wyłożyć na opłatek, przykryć drugim, przewałkować wałkiem, wyrównać boki. Gdy zastygnie polukrować lukrem pomadkowym cytrynowym.
Lukier pomadkowy cytrynowy: cukier zalać gorącą wodą, gdy się rozpuści dodać ocet i gotować na silnym ogniu pod przykryciem, często obmywając brzegi naczynia piórkiem maczanym zimnej wodzie, by cukier nie krystalizował. Zrobić próbę: gdy ostatnia spuszczona kropla syropu pozostawia za sobą kilka nitek tworząc „piórka” syrop jest gotowy. Przelać syrop do miski skropić zimną wodą i ucierać do białości, w razie gdyby za szybko gęstniał, rozcieńczać gorącą wodą, po utarciu rozrzedzić do odpowiedniej gęstości sokiem z cytryny. Dla zapachu dodać otartą skórkę cytrynową.

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS