en

Mazurek z polewą czekoladową od Cioci Studnickiej

Składniki

 

Kruche ciasto:
* 30 dag mąki,
* 20 dag masła,
* 10 dag cukru pudru,
*3 żółtka, sól

Masa:
* 15 dag cukru
* 4 łyżki mleka
*15dag masła
* 4 dag kakao
* 2 żółtka
* cukier waniliowy

Sposób przygotowania

 

Zagnieść szybko kruche ciasto, gdyby się nie chciało zarobić, dodać łyżkę gęstej śmietany. Schłodzić ½ godz. w lodówce. Rozwałkować na dużą tortownicę. Z kawałka ciasta zrobić wałek i ułożyć na brzegu. Upiec na złoto.
Masa: na ogniu rozpuścić cukier z mlekiem, dodać kakao i gotować mieszając na wolnym ogniu. Gdy masa zacznie gęstnieć odstawić, dać masło, przemieszać, gdy trochę przestygnie dodać żółtka i ucierać aż masa zgęstnieje i zblednie. Jaszcze ciepłą wylać na podpieczony spód i zostawić do wystygnięcia.

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS