en
Wstecz
Przepisy
Sorpa a la soljanka z koniną i baraniną

Sorpa a la soljanka z koniną i baraniną

Marchew, seler, cebulę, umyć i obrać, zalać wodą ( 2 litry), posolić i ugotować…

Zobacz
Baranina z bakłażanami

Baranina z bakłażanami

Bakłażany pokroić w kostkę, posolić i odstawić na 40 min. na sito, albo też wrzucić na 2 min.…

Zobacz
Pilaw

Pilaw

Na patelni rozgrzać masło klarowane i baraninę obsmażyć w całości z każdej strony. Mięso posolić i popieprzyć,…

Zobacz
Kułyrma z baraniny

Kułyrma z baraniny

W rondlu rozgrzać klarowane masło, dodać posiekany w kostkę barani łój, dodać pokrojoną…

Zobacz
Zielony barszcz

Zielony barszcz

Z ugotowanego wcześniej wywaru zdjąć tłuszcz, przełożyć go na patelnię (jeśli tłuszczu jest zbyt mało,…

Zobacz
Duszone bakłażany

Duszone bakłażany

Bakłażany pokroić w kostkę, posolić i odstawić na 40 min. na sito, albo też wrzucić na 2 min. do…

Zobacz
Zupa tanow ormiański chłodnik

Zupa tanow ormiański chłodnik

Ryż wsypać do 1l osolonego wrzątku i gotować. Gdy będzie prawie miękki maksymalnie zmniejszyć…

Zobacz
Plukkfisk

Plukkfisk

W płaskim rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę, powstałą jasną zasmażkę mieszać aż będzie zupełnie gładka.…

Zobacz
Ragout z renifera

Ragout z renifera

Do garnka wlać olej, dodać posiekaną w kostkę cebulę, marchew i rzepę. Ziarna jałowca zgnieść lekko…

Zobacz
Troć z jabłkiem i sosem curry

Troć z jabłkiem i sosem curry

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim pokrojony w półplasterki por. Dodać…

Zobacz
Gnocchi z czarnymi truflami

Gnocchi z czarnymi truflami

W osolonym wrzątku ugotować gnocchi. Odcedzić. Na patelnię wlać śmietankę, dodać pastę…

Zobacz
Brodetto z kury

Brodetto z kury

Kawałki kurczaka posolić i zamarynować w winiaku. Pozostawić na ok. 30 min. Na patelni rozgrzać oliwę,…

Zobacz
Risotto z zielonymi szparagami

Risotto z zielonymi szparagami

Do bulionu warzywnego dodać liście laurowe oraz rozmaryn. Gdy oddadzą smak przecedzić…

Zobacz
Gulasz z makaronem fuži

Gulasz z makaronem fuži

W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać paprykę,…

Zobacz
Awokado i pomidory nadziewane krewetkami

Awokado i pomidory nadziewane krewetkami

Do garnka wlać wodę, postawić na nim miskę, tak aby ogrzewana była parą.…

Zobacz
Klopsiki w sosie z cykorii i porów

Klopsiki w sosie z cykorii i porów

Do miski włożyć mięso, dodać posiekaną drobno cebulę, wbić jajko, dodać namoczoną…

Zobacz
Cykoria w sosie serowym

Cykoria w sosie serowym

Na patelni rozgrzać masło, dodać przekrojone wzdłuż cykorie, usmażyć z obu stron na złoto.…

Zobacz
Mule z zielonym curry

Mule z zielonym curry

W garnku rozgrzać olej, dodać drobno posiekaną cebulę oraz pastę curry. Składniki wymieszać.…

Zobacz
Mule po hiszpańsku

Mule po hiszpańsku

W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekane w kostkę chorizo. Przesmażyć. Dodać drobno posiekaną w…

Zobacz
ZUPA TOM YAM KUNG

ZUPA TOM YAM KUNG

W gotującej się wodzie rozpuścić pastę tom yam kung. Dodać lekko rozbitą nożem trawkę cytrynową…

Zobacz
WIEPRZOWINA Z IMBIREM PO KAMBODŻAŃSKU

WIEPRZOWINA Z IMBIREM PO KAMBODŻAŃSKU

Na woku rozgrzać olej, dodać drobno posiekany czosnek i cukier aby się lekko…

Zobacz
ZUPA SAMLAR KAKO

ZUPA SAMLAR KAKO

Na suchej patelni zrumienić ryż. W moździerzu utrzeć go na ryżową mąkę. Do pustego moździerza włożyć…

Zobacz
SAŁATKA Z ZIELONEGO MANGO

SAŁATKA Z ZIELONEGO MANGO

W misce wymieszać sok z limonek, sos rybny i wodę, dodać cukier,  mieszać aż się całkiem…

Zobacz
WIEPRZOWINA W KARMELU Z JAJKAMI NA TWARDO

WIEPRZOWINA W KARMELU Z JAJKAMI NA TWARDO

W moździerzu rozgnieść na gładką masę czosnek, łodyżki kolendry oraz pieprz,…

Zobacz
SAŁATA Z KAPUSTY

SAŁATA Z KAPUSTY

Do miski wlać ocet, dodać cukier, sól. Dokładnie wymieszać aby składniki się rozpuściły. Dodać…

Zobacz
TOKANICA

TOKANICA

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Dodać słodką paprykę w proszku, wymieszać,…

Zobacz
GRIBNA JUSZKA Zupa grzybowa

GRIBNA JUSZKA Zupa grzybowa

Suszone grzyby namoczyć, ugotować na nich wywar, który będzie bazą na zupę. Po…

Zobacz
BANOSZ Kasza kukurydziana vel mamałyga z sosem grzybowym lub bryndzą lub  bryndzą i skwarkami

BANOSZ Kasza kukurydziana vel mamałyga z sosem…

Śmietanę wlać do garnka,…

Zobacz
Sałatka z pomidorów ze śmietaną

Sałatka z pomidorów ze śmietaną

Pomidory posiekać w ćwiartki, rzodkiewki w plasterki, dymkę, natki i paprykę drobno…

Zobacz
Ogórki w chili

Ogórki w chili

W misce wymieszać dokładnie ocet, cukier i sól. Dolać olej, wymieszać. Czosnek, papryczkę chilli,…

Zobacz
PAPRIKÁS CSIRKE - PAPRYKARZ Z KURCZAKA

PAPRIKÁS CSIRKE - PAPRYKARZ Z KURCZAKA

Na rozgrzanej patelni wytopić pokrojoną w kostkę słoninę. Skwarki zdjąć z patelni,…

Zobacz
ERDÄPFEL KNÖDERLN KNEDELKI - ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM

ERDÄPFEL KNÖDERLN KNEDELKI - ZIEMNIACZANE ZE…

Ziemniaki obrać, posolić i ugotować. Odcedzone przecisnąć…

Zobacz
OSTTIROLER GERSTENSUPPE - KRUPNIK Z PĘCAKU

OSTTIROLER GERSTENSUPPE - KRUPNIK Z PĘCAKU

W garnku zrumienić posiekany speck, dodać drobno posiekaną cebulę i namoczoną…

Zobacz
KALBSLEBER A LA TYROLIENNE - CIELĘCA WĄTRÓBKA PO TYROLSKU

KALBSLEBER A LA TYROLIENNE - CIELĘCA WĄTRÓBKA…

W rondlu rozgrzać masło, dodać drobno posiekaną cebulę,…

Zobacz
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS