en

Awokado i pomidory nadziewane krewetkami

Składniki

100 g małych gotowanych krewetek (z zalewy)
100 g dużych gotowanych krewetek (z zalewy)
2-3 duże pomidory
2 awokado

Majonez:
2 żółtka
1 łyżeczka musztardy typu Dijon
1 łyżeczka octu winnego - estragonowego
ok. 100 ml oleju arachidowego
sól
pieprz

Sposób przygotowania

Do garnka wlać wodę, postawić na nim miskę, tak aby ogrzewana była parą. Do miski włożyć żółtka, dodać musztardę i ocet. Ubijać trzepaczką, aż powstanie gładka masa. Miskę zdjąć z naczynia z wodą i ostudzić. Powoli dolewać oleju arachidowego cały czas dokładnie mieszając. Pomidorom odciąć górną część od strony szypułki, łyżeczką wydrążyć wnętrze pomidorów, posolić i odstawić aby wyciekł z nich sok. Awokado przeciąć na połówki, pozbawić pestek, skropić lekko sokiem z cytryny. Majonez podzielić na dwie części, połączyć odpowiednio z dużymi i małymi krewetkami, posolić i popieprzyć do smaku. Nadziać majonezem pomidory i awokado.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS