en

BANOSZ Kasza kukurydziana vel mamałyga z sosem grzybowym lub bryndzą lub bryndzą i skwarkami

Składniki

200 g kaszy kukurydzianej
750 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
sól

150 g wędzonej słoniny
200 g bryndzy

Sposób przygotowania

Śmietanę wlać do garnka, gdy się rozpuści wsypywać powoli kaszę kukurydzianą i cały czas mieszać. Posolić, gotować cały czas mieszając ok. 30 min. do miękkości kaszy.

Sos grzybowy:
300 g świeżych grzybów
100 g masła
200 ml kwaśnej śmietany
sól

Grzyby oczyścić, pokroić w słupki, przesmażyć na maśle, posolić. Doprawić kwaśną śmietaną.

Banosz podawać z sosem grzybowym lub z bryndzą i skwarkami lub z samą bryndzą.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS