en

Baranina z bakłażanami

Składniki

600 g baraniny
2 bakłażany
2 łyżki oleju roślinnego
1 cebula
4 ząbki czosnku
szczypta ziaren kminu
2 pomidory
1 ostra papryczka
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek koperku
1 pęczek kolendry
sól

Sposób przygotowania

Bakłażany pokroić w kostkę, posolić i odstawić na 40 min. na sito, albo też wrzucić na 2 min. do osolonego wrzątku. Odcedzić, odcisnąć dokładnie ręcznikiem papierowym (te nasolone na sicie też odcisnąć). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić bakłażany i lekko je zrumienić. Wyjąć łyżką cedzakową, odłożyć na ręcznik papierowy. Na pozostały na patelni tłuszcz włożyć pokrojoną w kostkę baraninę, obsmażyć, dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i drobno posiekany czosnek, zeszklić. Dodać ziarna kminu, podlać wodą. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w duża kostkę i dodać na patelnię. Ostrą papryczkę pozbawić gniazd nasiennych i w całości dodać na patelnię. Gdy mięso będzie miękkie dodać odsączone z tłuszczu bakłażany, posiekane natkę, koperek, kolendrę, posolić do smaku, dusić razem kilka minut, podawać.

 

 

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS