en

Brodetto z kury

Składniki

6 kawałków kurczaka
sól
200 ml brandy ( winiaku)
3-4 łyżki oliwy
1 duża cebula
6 ząbków czosnku
pęczek natki pietruszki
250 ml białego wytrawnego wina
2-3 liście laurowe
gałązka rozmarynu
1 łyżka koncentratu
1 pomidor

Sposób przygotowania

Kawałki kurczaka posolić i zamarynować w winiaku. Pozostawić na ok. 30 min. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, drobno posiekany czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać, nie wolno dopuścić do zrumienienia się cebuli, wlać wino. Dodać liście laurowe i rozmaryn. Gotować ok. 10 min. Dołożyć kawałki kurczaka wraz z marynatą. Dodać koncentrat pomidorowy i wetrzeć świeżego pomidora bez skórki. Dusić do miękkości kawałków kurczaka. Podawać na ciepło.

 

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS