en

Cykoria w sosie serowym

Składniki

4 - 6 cykorii
200 g żółtego sera
100 g masła
1 cytryna
250 ml bulionu drobiowego
150 ml słodkiej śmietanki
sól
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz
pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać masło, dodać przekrojone wzdłuż cykorie, usmażyć z obu stron na złoto. Podlać bulionem, dodać sok z cytryny i gotować pod przykryciem ok. 30 min. Po ugotowaniu wyjąć cykorie z bulionu i odsączyć. Do płaskiego rondla wlać słodką śmietankę, dołożyć ugotowane cykorie, doprawić gałką muszkatołową, pieprzem, dodać utarty ser, zagotować. Cykorie podawać na ciepło posypane posiekanym szczypiorkiem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS