ERDÄPFEL KNÖDERLN KNEDELKI - ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM
Składniki
0,5 kg ziemniaków typu mączystego
1 jajko
ok. 300 g maki pszennej ( ile zabierze)
ok. 150 g kaszy manny
1 kg szpinaku świeżego lub 6 kostek mrożonego
150 g masła
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
150 g sera typu bergkaese
szczypiorek
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać, posolić i ugotować. Odcedzone przecisnąć przez praskę aby uzyskać gładkie puree. Odstawić.
Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodać zblanszowany szpinak ( lub rozmrożony i odciśnięty z wody).
Dusić ok. 5-7 min doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do wystygnięcia. Do miski z puree wbić całe jajko, dodać mąkę i kaszę manną, doprawić solą i gałką muszkatołową. Wyrobić na gładką masę, która odchodzi od ręki.
Na posypanej mąką desce z ciasta uformować wałek, nożem podzielić go na kawałki. Kawałki uformować w placuszki, które należy nadziać farszem ze szpinaku i formować w kuleczki - knedelki. Gotowe knedelki wrzucić na osolony wrzątek, gdy wypłyną są gotowe.
Podawać polane roztopionym palonym masłem i posypane utartym górskim serem (bergkase) oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.
Inne przepisy w tej kategorii:
-
Sorpa a la soljanka z koniną i baraniną
Marchew, seler, cebulę, umyć i obrać, zalać wodą ( 2 litry), posolić i ugotować bulion.…
Zobacz -
Baranina z bakłażanami
Bakłażany pokroić w kostkę, posolić i odstawić na 40 min. na sito, albo też wrzucić…
Zobacz -
Pilaw
Na patelni rozgrzać masło klarowane i baraninę obsmażyć w całości z każdej strony.…
Zobacz -
Kułyrma z baraniny
W rondlu rozgrzać klarowane masło, dodać posiekany w kostkę barani łój, dodać…
Zobacz -
Zielony barszcz
Z ugotowanego wcześniej wywaru zdjąć tłuszcz, przełożyć go na patelnię (jeśli tłuszczu…
Zobacz -
Duszone bakłażany
Bakłażany pokroić w kostkę, posolić i odstawić na 40 min. na sito, albo też wrzucić…
Zobacz -
Zupa tanow ormiański chłodnik
Ryż wsypać do 1l osolonego wrzątku i gotować. Gdy będzie prawie miękki maksymalnie…
Zobacz -
Plukkfisk
W płaskim rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę, powstałą jasną zasmażkę mieszać aż…
Zobacz -
Ragout z renifera
Do garnka wlać olej, dodać posiekaną w kostkę cebulę, marchew i rzepę. Ziarna jałowca…
Zobacz -
Troć z jabłkiem i sosem curry
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim pokrojony w półplasterki por. Dodać…
Zobacz -
Gnocchi z czarnymi truflami
W osolonym wrzątku ugotować gnocchi. Odcedzić. Na patelnię wlać śmietankę, dodać…
Zobacz -
Brodetto z kury
Kawałki kurczaka posolić i zamarynować w winiaku. Pozostawić na ok. 30 min. Na patelni…
Zobacz -
Risotto z zielonymi szparagami
Do bulionu warzywnego dodać liście laurowe oraz rozmaryn. Gdy oddadzą smak przecedzić…
Zobacz -
Gulasz z makaronem fuži
W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać…
Zobacz -
Awokado i pomidory nadziewane krewetkami
Do garnka wlać wodę, postawić na nim miskę, tak aby ogrzewana była parą. Do miski…
Zobacz -
Klopsiki w sosie z cykorii i porów
Do miski włożyć mięso, dodać posiekaną drobno cebulę, wbić jajko, dodać namoczoną…
Zobacz -
Cykoria w sosie serowym
Na patelni rozgrzać masło, dodać przekrojone wzdłuż cykorie, usmażyć z obu stron…
Zobacz -
Mule z zielonym curry
W garnku rozgrzać olej, dodać drobno posiekaną cebulę oraz pastę curry. Składniki…
Zobacz -
Mule po hiszpańsku
W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekane w kostkę chorizo. Przesmażyć. Dodać drobno…
Zobacz -
ZUPA TOM YAM KUNG
W gotującej się wodzie rozpuścić pastę tom yam kung. Dodać lekko rozbitą nożem trawkę…
Zobacz -
WIEPRZOWINA Z IMBIREM PO KAMBODŻAŃSKU
Na woku rozgrzać olej, dodać drobno posiekany czosnek i cukier aby się lekko skarmelizował.…
Zobacz -
ZUPA SAMLAR KAKO
Na suchej patelni zrumienić ryż. W moździerzu utrzeć go na ryżową mąkę. Do pustego…
Zobacz -
SAŁATKA Z ZIELONEGO MANGO
W misce wymieszać sok z limonek, sos rybny i wodę, dodać cukier, mieszać aż…
Zobacz -
WIEPRZOWINA W KARMELU Z JAJKAMI NA TWARDO
W moździerzu rozgnieść na gładką masę czosnek, łodyżki kolendry oraz pieprz, w razie…
Zobacz -
SAŁATA Z KAPUSTY
Do miski wlać ocet, dodać cukier, sól. Dokładnie wymieszać aby składniki się…
Zobacz -
TOKANICA
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę. Dodać słodką…
Zobacz -
GRIBNA JUSZKA Zupa grzybowa
Suszone grzyby namoczyć, ugotować na nich wywar, który będzie bazą na zupę. Po…
Zobacz -
BANOSZ Kasza kukurydziana vel mamałyga z sosem…
Śmietanę wlać do garnka, gdy się rozpuści wsypywać powoli kaszę kukurydzianą…
Zobacz -
Sałatka z pomidorów ze śmietaną
Pomidory posiekać w ćwiartki, rzodkiewki w plasterki, dymkę, natki i paprykę drobno…
Zobacz -
Ogórki w chili
W misce wymieszać dokładnie ocet, cukier i sól. Dolać olej, wymieszać. Czosnek,…
Zobacz -
PAPRIKÁS CSIRKE - PAPRYKARZ Z KURCZAKA
Na rozgrzanej patelni wytopić pokrojoną w kostkę słoninę. Skwarki zdjąć z patelni,…
Zobacz -
OSTTIROLER GERSTENSUPPE - KRUPNIK Z PĘCAKU
W garnku zrumienić posiekany speck, dodać drobno posiekaną cebulę i namoczoną wcześniej…
Zobacz -
KALBSLEBER A LA TYROLIENNE - CIELĘCA WĄTRÓBKA…
W rondlu rozgrzać masło, dodać drobno posiekaną cebulę, gdy cebula się zeszkli dołożyć…
Zobacz

Aktualności
Wigilijne menu Roberta Makłowicza
Choć nasz Kościół całkiem niedawno i zupełnie niespodziewanie ogłosił, że w Wigilię nie musimy przestrzegać postu, to dla nikogo, kto interesuje się historią… Zobacz 14.12.2019Nowy sezon "Makłowicza w drodze"
Po wakacjach wraca program "Maklowicz w drodze" do kanału Food Network. W niedzielne poranki będzie można obejrzeć kolejne audycje z Robertem… Zobacz 01.10.2019Europa na widelcu 2018
Tegoroczna, 10. edycja wrocławskiego festiwalu kulinarnego Europa na widelcu odbędzie się w dniach od 30 maja do 1 czerwca 2018 r. Tradycyjnie już twarzą… Zobacz 22.05.2018