en

PAPRIKÁS CSIRKE - PAPRYKARZ Z KURCZAKA

Składniki

10-12 kurzych skrzydełek
100 g wędzonej słoniny
1 cebula
2-3 łyżki słodkiej papryki w proszku
1 zielona papryka
1 duży pomidor
sól
100 ml kwaśnej śmietany
1 ostra papryczka

Sposób przygotowania

Na rozgrzanej patelni wytopić pokrojoną w kostkę słoninę. Skwarki zdjąć z patelni, a na pozostałym tłuszczu zeszklić drobno posiekaną w kostkę cebulę.
Dodać słodką paprykę w proszku, szybko wymieszać, aby się nie przypaliła podlać odrobiną wody. Dołożyć kurze skrzydełka, przesmażyć, w razie potrzeby znów podlać wodą. Posiekaną w kostkę paprykę i startego na tarce pomidora dodać do mięsa. Dusić ok. 20 min. Posolić i w razie potrzeby dolać wody. Gdy mięso jest miękkie doprawić kwaśną śmietaną. Zagotować.
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany, z kawałkami ostrej papryczki oraz ze skwarkami. 

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS