en

Pilaw

Składniki

700 g baraniny
150 g ryżu długoziarnistego
4 łyżki masła klarowanego
2 liście laurowe
szczypta tłuczonych ziaren kolendry
szczypta ziaren kminu
1 cebula
garść rodzynek
1 marchewka
1 główka czosnku
1 pomidor
1 papryka
pęczek świeżych ziół (kolendry, koperku)

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać masło klarowane i baraninę obsmażyć w całości z każdej strony. Mięso posolić i popieprzyć, dodać liście laurowe, odlać wodą,  dusić ok. 20 min. Mięso wyjąć z patelni, pokroić w małe kawałki i ponownie dodać do wywaru. Dodać rodzynki oraz startą na drobnej tarce marchew. Namoczony wcześniej ryż odcedzić, przełożyć do dużego rondla, zalać zawartością patelni. Z główki czosnku odkroić czubek i pozostałą część dodać do rondla. Pilaw dusić aż mięso będzie miękkie, a ryż wchłonie cały wywar. Podawać ze świeżymi ziołami, kawałkami pomidorów i papryki.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS