en

Plukkfisk

Składniki

500 g filetu z dorsza
2 łyżki masła
1 cebula
3 ugotowane w mundurkach ziemniaki
1 por
150 g wędzonego bekonu
pęczek szczypiorku

Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki maki
500 ml mleka
sól

szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

W płaskim rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę, powstałą jasną zasmażkę mieszać aż będzie zupełnie gładka. Naczynie zdjąć z ognia i wlać do zasmażki mleko, mieszać i ponownie wstawić na ogień aby sos beszamelowy się zagotował. Sos doprawić solą i świeżo startą gałką muszkatołową.
Na drugiej patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę, dodać ją do beszamelu. Ziemniaki obrać, posiekać w dużą kostkę, i wraz z kawałkami filetu z dorsza dodać do sosu. Dodać posiekane w cieniutkie plasterki pora. Plukkfisk podawać posypany przesmażonym boczkiem oraz posiekanym drobno szczypiorkiem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS