en

Ragout z renifera

Składniki

700 g mięsa z renifera
4 łyżki oleju
2 cebule
2 marchewki
1 rzepa
4-5 ząbków czosnku
5-6 ziaren jałowca
1 kieliszek czystego alkoholu
10 pieczarek
2-3 ziemniaki
300 ml słodkiej śmietanki
100 g masła
2-3 gałązki świeżego tymianku
sól

Sposób przygotowania

Do garnka wlać olej, dodać posiekaną w kostkę cebulę, marchew i rzepę. Ziarna jałowca zgnieść lekko nożem i wraz z posiekanym drobno czosnkiem dodać do jarzyn. Dusić całość ok. 10 min. Podlać alkoholem i podpalić (flambirować). Podlać wodą. Mięso pokroić w cienkie paseczki, dodać do garnka, posolić. Dodać posiekane w paski pieczarki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości mięsa. Wlać słodką śmietankę. Zagotować ponownie. Dodać masło, świeży tymianek, posolić. Podawać na gorąco.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS