en

Risotto z zielonymi szparagami

Składniki

pęczek zielonych szparagów
200 g ryżu typu arborio
400 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
2 liście laurowe
1 gałązka rozmarynu
2-3 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1 cebula
100 ml wina białego wytrawnego
150 owczy ser do starcia
oliwa

Sposób przygotowania

Do bulionu warzywnego dodać liście laurowe oraz rozmaryn. Gdy oddadzą smak przecedzić i pozostawić do podlewania ryżu.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać posiekaną drobno cebulę. Dodać ryż i podlać winem. Gdy ryż wchłonie wino, wlać bulion. Dodać śmietankę i pokrojone w słupki zielone szparagi. Mieszać i gotować tak długo aż ryż wchłonie płyny. Dodać starty owczy ser. Podawać z oliwą i posiekanym główkami szparagów.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS