en

Sorpa a la soljanka z koniną i baraniną

Składniki

200 g baraniny
200 g koniny bez kości
1 cebula
1 marchewka
1 mały seler
1 pęczek koperku
kilka plasterków końskiej kiełbasy ( kazy)
1 cebula
1-2 łyżki masła
2 kiszone ogórki
2 łyżki pasty pomidorowej
pęczek koperku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Marchew, seler, cebulę, umyć i obrać, zalać wodą ( 2 litry), posolić i ugotować bulion. Do gotującego się bulionu warzywnego dodać mięso baranie i koninę. Gotować ok. 30 min, a następnie przecedzić, odkładając jarzyny (nie będą już potrzebne). Mięso pokroić w drobną kostkę i ponownie włożyć do wywaru, gotować aż będzie miękkie. Na patelni rozgrzać masło i udusić na nim drobno posiekaną cebulę, dodać obrane i posiekane kiszone ogórki, pastę pomidorową, wymieszać, dusić ok. 10 min. Zawartość patelni przełożyć do garnka z wywarem wraz z pokrojoną w cieniutkie słupki  kiełbasą końską, zagotować, dodać posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS