en

WIEPRZOWINA W KARMELU Z JAJKAMI NA TWARDO

Składniki

800 g wieprzowiny (łopatka, surowy boczek)
4-5 ząbków czosnku
2 łyżeczki ziaren białego pieprzu
1 pęczek kolendry
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
sól
1 płaska łyżka cukru
200 ml wody
4-6 ugotowanych na twardo jajek

Sposób przygotowania

W moździerzu rozgnieść na gładką masę czosnek, łodyżki kolendry oraz pieprz, w razie potrzeby podlewając odrobiną wody. Na patelni rozgrzać olej, dodać zawartość moździerza, smażyć chwilę nie dopuszczając do zrumienienia, wlać sos sojowy, posolić, wsypać cukier i trzymać na ogniu aż powstanie ciągnący się karmel. Wlać wodę, gdy się całość zagotuje dodać mięso,  gotować ok. 30 min. aż mięso zmięknie, a sos się zredukuje. Dodać obrane ze skorupek jajka, zagrzać je w sosie i podawać z ryżem, przybrane natką kolendry.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS