en

ZUPA SAMLAR KAKO

Składniki

100 g ryżu jaśminowego

zielona pasta curry:
1 liść limetki kafir
kawałek imbiru
kawałek galangalu
kawałek kurkumy
4 ząbki czosnku
1 mała czerwona cebula lub szalotka
liście trawki cytrynowej 

2-3 łyżki oleju
1 pierś z kury
3-4 łyżki sosu rybnego
1 łyżka pasty prahok
2 łyżki cukru palmowego
1 bakłażan
1 cukinia
1 papaja
pęczek szczawiu
200 ml mleczka kokosowego
3-4 papryczki chilli
150 g zielonej fasolki
150 g zielonego groszku
garść świeżych liści curry
3 limonki

Sposób przygotowania

Na suchej patelni zrumienić ryż. W moździerzu utrzeć go na ryżową mąkę. Do pustego moździerza włożyć posiekany galangal, cebulę, czosnek, imbir, trawkę cytrynową, liść limonki, kurkumę, utrzeć na gładką pastę podlewając odrobiną wody. W woku rozgrzać olej, dodać 3/4 pasty curry, wymieszać. Kurzą pierś pokroić w kostkę i dodać na patelnię, podlać sosem rybnym, dodać pastę prahok, cukier palmowy, wymieszać i dusić ok. 4 min. Bakłażana, cukinię, papaję umyć, oczyścić,  pokroić w kostkę, szczaw posiekać wszystko dodać na patelnię, podlać mleczkiem kokosowym. Dodać całe papryczki chilli oraz 2-3 łyżki utartej ryżowej mąki. Wlać ok. 1 l. wody i zagotować. Dodać posiekaną w słupki zieloną fasolkę, zielony groszek, liście curry, pozostałą pastę curry, 1 łyżkę mąki ryżowej. Gotować do miękkości jarzyn, doprawić sokiem z limetek.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS