en

ZUPA TOM YAM KUNG

Składniki

6-8 krewetek
6-8 kalmarów
1 łyżka pasty do tom yam kung
1,5 l wody
2 łodygi trawki cytrynowej
kawałek galangalu
1 duża cebula
1 szalotka
1 pomidor
2-3 papryczki chilli
2-3 liście limonki kafir
sól
cukier
świeża liście kolendry i mięty

Sposób przygotowania

W gotującej się wodzie rozpuścić pastę tom yam kung. Dodać lekko rozbitą nożem trawkę cytrynową oraz galangal. Cebulę, szalotkę, pomidora pokroić w łódki i wraz z liśćmi limonki kafir i papryczkami chilli dodać do zupy. Gdy cebula będzie miękka do zupy włożyć krewetki i kalmary. Gotować ok. 3-5 min. Doprawić solą i cukrem do smaku. Podawać ze świeżymi liśćmi kolendry i mięty.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS