en

Süss-saure kartoffeln - ziemniaki słodko – kwaśne

Składniki

700 gr ziemniaków odmiany sałatkowej
6 szalotek
2 łyżki masła
8 łyżek octu z białego wina
1l bulionu jarzynowego
4 łyżeczki ostrej musztardy
4 pomidory
pęczek bazylii
sól
pieprz
cukier

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Na maśle zeszklić poszatkowaną szalotkę, wlać następnie dodać ocet z białego wina, bulion, musztardę i cukier. Gotować ok. 5 minut – zredukować sos. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać sosem i odstawić na chwilę.
Pomidory obrać ze skórki, pozbawić pestek, a następnie pokroić miąższ w kosteczkę i dodać do ziemniaków. Podawać posypane świeżą bazylią.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS