en

Antrykot wołowy

Składniki

1 antrykot wołowy
250 ml sosu demi - glace (sosu hiszpańskiego)
1 kieliszek czerwonego wina
1 gałązka rozmarynu
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżka masła

Sposób przygotowania

Do rondelka wlać wino, dodać rozmaryn oraz zgniecione ząbki czosnku.
Gotować tak długo aż sos się zredukuje. Wyjąć rozmaryn i czosnek, wlać demi -glace. Wymieszać dokładnie, dodać masło i zagotować. 
Antrykot z każdej stron natrzeć odrobiną oleju, położyć na rozgrzanej patelni grillowej.  Posolić z jednej strony. Mięso przełożyć na drugą stronę. Smażyć tak aby stek był różowy w środku. Antrykot podawać na sosie, posolić grubą solą morską.

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS