en

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE NADZIEWANE ŚLIWKAMI

Składniki

1 polędwiczka wieprzowa
10-15 śliwek suszonych
100 ml śliwowicy łąckiej
pieprz
sól
3-4 łyżki klarowanego masła
100 ml słodkiej śmietanki
2 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania

Suszone śliwki namoczyć w śliwowicy. Polędwiczkę obrać z błonek i pokroić na 3-4 kawałki. Cienkim nożem do filetowania zrobić w każdym kawałku otwór na wylot. Śliwki odcedzić ze śliwowicy, zachowując ją, pokroić w paski, nadziać śliwkami każdy kawałek polędwiczki, mięso posolić i popieprzyć.  Kawałki mięsa obsmażyć ze wszystkich stron na klarowanym maśle na mocnym ogniu, dodać pozostałe śliwki, podlać śliwowicą spod moczenia śliwek, podpalić i flambirować do wypalenia się alkoholu. Wlać słodką śmietankę, dodać kwaśną śmietanę, zagotować, trzymać na małym ogniu do zgęstnienia sosu, podprawić solą i pieprzem, podawać i podawać.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS