en

PYRY Z GZIKIEM

Składniki

1 kg ziemniaków (pyr)
szałwia, tymianek, cząber, koper i koperek do gotowania ziemniaków
1 łyżeczka masła
sól
500 g twarogu (gzika)
pęczek rzodkiewki
2-3 łyżki oleju rydzowego
4 łyżki słodkiej śmietanki
kwiaty rukoli
pęczek szczypioru

Sposób przygotowania

Umyte ziemniaki w mundurkach ugotować wraz z ziołami w osolonej wodzie z masłem. Szczypiorek i rzodkiewkę posiekać, dodać do sera, wlać śmietankę i olej rydzowy, posolić, dokładnie wymieszać.
Gorące pyry podawać z gzikiem, posypać kwiatami rukoli.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS