en

SAŁATKA Anielskie Ogrody

Składniki

1 młoda kalarepka
2 małe cukinie
1 czerwona cebula
garść liści młodego szpinaku
garść liści sałaty japońskiej
garść liści młodego jarmużu
garść liści sałaty rzymskiej
garść liści sałaty lodowej
kwiaty nasturcji
kwiaty cukinii
garść czerwonej porzeczki

Sos winegret:
5-6 łyżek octu z czarnego bzu
sól
3-4 łyżeczki musztardy w stylu Dijon
1-2 łyżeczki miodu akacjowego
50 ml oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

Do miski wlać ocet, posolić. Bardzo dokładnie wymieszać aby sól się w nim rozpuściła.
Dodać musztardę, miód.  Powoli dodawać olej cały czas mieszając aby składniki dokładnie się wymieszały.
Do sosu dodać poszarpane w kawałki liście szpinaku, sałaty japońskiej, jarmużu, sałaty rzymskiej i lodowej, na końcu dodać posiekaną w półplasterki kalarepę oraz cukinie. Dokładnie wymieszać z sosem.
Przełożyć porcję na talerz, sałatę podawać przybraną kwiatami cukinii, nasturcji oraz owocami czerwonej porzeczki.

Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS