en

Gołąbki w liściach szpinaku Piotra Bikonta

Składniki

 

ok. 30 dużych liści szpinaku
sok z 1 pomarańczy i 1 cytryny
skórka pomarańczowa i cytrynowa
4 łyżki oliwy lub oleju

farsz:
1 por (tylko biała część)
100 g ryżu długoziarnistego
300 g surowego łososia (ew. innej morskiej ryby)
100 g sera feta
1 cebula
natka pietruszki
koperek
sól i pieprz

Sposób przygotowania

 

Posiekać drobniutko cebulę i podsmażyć (ale tylko do zeszklenia) na 2 łyżkach oleju. Dodać wypłukany ryż, smażyć 2-3 minuty, też do zeszklenia, nie dłużej.
Teraz małymi partiami dolewać 150-175 ml wody (różne gatunki ryżu inaczej wchłaniają). Po ok. 20 minutach ryż jest gotowy (nie powinien być za miękki, bo jeszcze się będzie dusił).
Posiekać drobniutko wszystkie pozostałe składniki farszu i zmieszać z ryżem.
Szpinak zalać wrzątkiem, po minucie odcedzić i przelać zimną wodą - wszystko bardzo ostrożnie, bo szpinak jest delikatny, a liście muszą pozostać całe.
Brać liście kolejno do ręki, nakładać mniej więcej łyżeczkę farszu i zawijać tak samo, jak gołąbki z kapusty, tyle że trochę luźniej, bo ryż jeszcze napęcznieje.
Na dnie żaroodpornego naczynia uóżyć skórki z pomarańczy i cytryny, a nich gołąbki. Polać sokiem i dwoma łyżkami oliwy, przykryć i wstawić do piekarnika (180 stopni) na 25-30 minut.

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS