en

Kapuśniaczki Piotra Bikonta

Składniki

 

farsz:
1 kg świeżej białej kapusty
2 cebule
3 jajka
2 łyżki masła
sól
pieprz

ciasto:
250 g mąki
15 g drożdży
125 ml mleka
2 jajka
łyżka masła
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
kminek

Sposób przygotowania

 

Kapustę umyć, poszatkować i udusić w małej ilości osolonej wody (10 min). Odparować i przepuścić przez maszynkę. Dodać posiekaną i podsmażoną na maśle cebulę i ugotowane na twardo, grubo pokrojone jajka. Dodać soli i pieprzu do smaku, wymieszać.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 2 łyżki mąki, kilka łyżek mleka i wymieszać tak, aby rozczyn miał konsystencję śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy wyrośnie, dodać rozkłócone jajko, resztę mąki i sól. Wyrabiać – z początku łyżką, później ręką – aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Teraz dodać roztopione masło i wyrabiać dalej, aż masa będzie gładka. Uformować kulę, oprószyć mąką i odstawić w przykrytej ściereczką misce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 1 cm. Pociąć na prostokąty o wymiarach mniej więcej 10x7 cm. Na każdy z nich nałożyć farsz, złożyć wzdłuż na połowę i zakleić brzegi.
Ułożyć na wysmarowanej masłem (lub olejem) blasze i odstawić do dalszego wyrośnięcia.
Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kminkiem i piec (200 st.) ok. 45 minut.

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS