en

Pierogi z grochem i orzechami Piotra Bikonta

Składniki

 

ciasto:
350 g mąki
1 jajko
125 ml ciepłej wody

farsz:
750 g łuskanego grochu
1 cebula
1 łyżka masła
100 g łuskanych orzechów włoskich
sól i pieprz

Sposób przygotowania

 

Mąkę wsypać do miski. Na środku zrobić wgłębienie, w które wbić jajko i nasypać szczyptę soli. Mieszać odwrotną stroną widelca, stopniowo dolewając wodę. Potem wyłożyć całą masę na stolnicę i wyrobić ciasto - powinno być dosyć miękkie i elastyczne. Odłożyć i przykryć szmatką, żeby nie wysychało.
Namoczony uprzednio groch ugotować, przestudzić i zmielić. Cebulę posiekać, przeszklić na maśle i dodać do grochu. Orzechy posiekać (niezbyt drobno) i starannie wymieszać z farszem. Doprawić solą i pieprzem.
Z ciasta uformować kulę i pokroić na ok. dwucentymetrowe plastry. Każdy plaster obtoczyć w mące i rozwałkować, w miarę potrzeby podsypując mąką (żeby się nie kleiło do wałka). Ciasto powinno być cienkie. Wyciąć z ciasta kółka, nakładać farsz i formować pierogi. Gotować w dużym garnku z osoloną wodą, aż wypłyną.
Podawać polane masłem zabrązowionym na patelni.

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS