en

Śledzie z suszonymi grzybami Piotra Bikonta

Składniki

 

500 g solonych filetów śledziowych
50 g suszonych prawdziwków
1 czerwona słodka papryka
1 cebula
1 ogórek kiszony
oliwa
pieprz

Sposób przygotowania

 

Śledzia opłukać, obsuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.
Grzyby namoczyć i ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Osączyć, płyn pozostawić, grzyby pokroić w paski.
Paprykę upiec, obrać ze skórki, oczyścić z pestek, pokroić w paski. Ogórek pokroić w plasterki. Cebulkę pokroić w półplasterki.
W misce układać poszczególne produkty warstwami, poczynając od śledzia, i przesypywać każdą warstwę świeżo zmielonym pieprzem. Wywar z grzybów wymieszać z oliwą i tym sosem polać sałatkę. Odstawić na 12 godzin.
Podawać z pieczywem.

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS