en
Wstecz
Przepisy

Sciusceddu Pasquali - sycylijska zupa…

Z podanych składników wyrobić gładką masę, osolić do smaku. W garnku zagotować bulion, wilgotnymi dłońmi formować małe okrągłe pulpeciki, wrzucić do bulionu, gotować na małym ogniu kilka…

Zobacz

Buńuelos de Viernes Santo - hiszpańskie ciasteczka…

Zagotować razem mleko, cukier, anyż i rozciętą wzdłuż laskę wanilii, wanilię wyjąć, nożem zdjąć wewnętrzne ziarenka, dodać do mleka. Do miski przesiać mąkę, wlać gorące…

Zobacz

Ceské buchty - czeskie buchty

Do ciepłego mleka dodać szczyptę cukru i pokruszone drożdże, odstawić, aż urośnie zaczyn. Mąkę przesiać do miski, dodać startą skórkę cytrynową, zgniecionego ziemniaka, żółtka, roztopione masło i zaczyn,…

Zobacz

Insalata di spinaci e funghi - włoska sałatka…

Szpinak dokładnie umyć i wysuszyć. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, dodać szpinak, orzeszki piniowe,…

Zobacz

Fagiolini alla polacca - włoska fasolka „po…

Zieloną fasolkę ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, przelać na sicie zimną wodą, pokroić na mniejsze kawałki, fasolkę z puszki odcedzić, przełożyć fasolki do miski. Dodać posiekaną…

Zobacz

Frittata con le zucchine - włoski omlet z…

Na patelni rozgrzać oliwę i połowę masła, dodać pokrojoną w plasterki cukinię, dusić ok. 10 min. W misce rozbełtać jajka, dodać cukinię, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na patelni…

Zobacz

Uova sode alla napoletana - jajka na twardo po…

Ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć łyżeczką żółtka i przełożyć do miski i rozgnieść. Wymieszać z 1 łyżką obranych ze skórki, wypestkowanych…

Zobacz

Oeufs pochés aux épinards - jajka w koszulkach…

Odciąć ogonki ze szpinaku, wypłukać listki w kilku wodach, włożyć do osolonego wrzątku, gotować kilka minut, odcedzić, przelewając na sicie zimną wodą. Odcisnąć ugotowany szpinak,…

Zobacz

Oeufs a la tripe - jajka po lyońsku a la…

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić w półplasterki, zeszklić na patelni w maśle, oprószyć mąką, zalać winem, wymieszać, gotować na małym…

Zobacz

Gigot de mouton a la landaise - francuski udziec…

Z udźca  wyluzować kość, gęsto naszpikować mięso pokrojonymi w słupki ząbkami czosnku, natrzeć solą, pieprzem, posiekanym estragonem i tymiankiem, obwiązać ciasno białą…

Zobacz

Gigot bouilli a l'anglaise - udziec barani gotowany…

Mięso obrać z błon i nadmiaru tłuszczu, natrzeć solą i pieprzem, zawinąć w lnianą ściereczkę i zszyć jej brzegi białą bawełnianą nicią, włożyć do garnka z lekko…

Zobacz

Flan con tomate - hiszpański flan pomidorowy

W misce ubić jajka z mlekiem i pastą pomidorową, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cayenne, przełożyć masę do wysmarowanych masłem ceramicznych miseczek. Umieścić je w piekarniku…

Zobacz

Tortilla Capuchina - hiszpańska tortilla po…

Pokrojone w plasterki ziemniaki i drobno posiekaną cebulę włożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą (2 łyżki), dusić na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Dodać bułkę tartą, główki szparagów,…

Zobacz

Rosyjska pascha - przepis podstawowy

Rodzynki moczyć we wrzątku kilkanaście minut, odcedzić.Twaróg zmiksować w malakserze lub przetrzeć przez sito, wbić doń jajka, dodać szczyptę soli, rodzynki, masło, otartą skórkę z cytryny, cukier…

Zobacz

Crema catalana - krem kataloński

W misce rozetrzeć żółtka i 150 g cukru. W rondelku zagotować mleko z cynamonem i skórką cytrynową, skórkę i cynamon wyjąć, mleko stopniowo wlewać do miski z żółtkami i cukrem, cały czas mieszając. Mąkę…

Zobacz

Pinca - dalmatyńskie ciasto wielkanocne

W misce rozetrzeć żółtka z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z drożdżami, wlać stopione masło, dodać  żółtka, cukier waniliowy, starte skórki z cytrusów, alkohol i nieco soli, wlewać…

Zobacz

Pecena janjetina - chorwacki udziec jagnięcy

Mięso natrzeć solą, w brytfannie rozgrzać oliwę, obsmażyć udziec z obu stron, dodać rozmaryn, pokrojoną w ćwiartki cebulę, nieobrane z łupek ząbki czosnku, podlać nieco wrzątkiem, przykryć…

Zobacz

Janjeći but a la pasticada - dalmatyńska pieczeń…

Z mięsa usunąć kość, rozciąć je, by powstał jeden duży płat. Przykryć przezroczystą folią i lekko rozbić, natrzeć solą, pieprzem i zgniecionym czosnkiem wewnątrz, a solą…

Zobacz

Lancashire hotpot - gorący garnek z Lancashire…

W grubym żaroodpornym naczyniu ułożyć połowę kotletów, na to połowę pokrojonej w półplasterki cebuli, plastrów marchwii i ziemniaków, czynność powtórzyć, całość soląc oraz pieprząc,…

Zobacz

Nadevana svijnska ribica z suhimi figami - słoweńskie…

Figi zalać winem, moczyć przez noc, odsączyć, wino zachować. Polędwiczki oprószyć solą i pieprzem, na patelni rozgrzać masło, szybko obsmażyć…

Zobacz

Suha juha z rebrci - słoweńska zupa z wędzonych…

Żeberka zalać 2,5 l wody, dodać obrane selera, marchew i pietruszkę, tymianek, gałke muszkatołową i szafran, gotowac ok. 1 godz. Wyjąć z wywaru jarzyny i mięso, jarzyny pokroić w…

Zobacz

Sunka starih Emoncev - szynka starożytnych mieszkańców…

Szynkę zalać wodą i gotować na malutkim ogniu ok. 40 min. razem z figami i liśćmi laurowymi. Z ostudzonej zdjąć skórę (jeśli ją…

Zobacz

Schnittlauchsauce - austriacki sos…

Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć, odciśniętą przetrzeć przez sito razem ugotowanymi na twardo jajkami. Dodać ocet, cukier, sól, pieprz i ocet, wlać olej i dodać szczypiorek,…

Zobacz

Warmer Oberskren - austriacki ciepły sos chrzanowy…

W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Dodać mleko i śmietankę stopniowo wlewając i cały czas mieszając, mieszając zagotować, dodać chrzan, gałkę…

Zobacz

Apfelkren - austriacki chrzan z jabłkiem

Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka zetrzeć, natychmiast wymieszać z sokiem z cytryny, dodać chrzan, cukier i sól do smaku, wymieszać, podawać do zimnych mięs.

Zobacz

Naminés desrelés kmynu padaze - litewska domowa…

W misce wymieszać mięso z bardzo drobno posiekaną cebulą, zgniecionym z solą czosnkiem i pieprzem. Przy pomocy przystawki do maszynki do mięsa nadziewać farszem jelita,…

Zobacz

Troskinta kiauliena su krienais - litewska duszona…

Mięso pokroić w paski, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce na 1 godz. Zagotować 2 szklanki wody, dodać mięso i gotować…

Zobacz

Giouvarlakia - cypryjska zupa cytrynowa z wieprzowymi…

W misce dokładnie wymieszać mięso z cebulą, białkami i  przepłukanym ryżem, posolić do smaku, wilgotnymi dłońmi formować okrągłe klopsiki wielkości śliwek. W garnku…

Zobacz

Arni Kapamas me Kasi - cypryjska jagnięcina z…

Obrane ziemniaki przekroić wzdłuż na ćwiartki, lekko posolić, na patelni rozgrzać olej słonecznikowy, zrumienić ziemniaki na dużym ogniu ze wszystkich stron, wyjąć łyżką…

Zobacz

Mayiritsa - grecka zupa wielkanocna

Wypłukane podroby zalać 2,5 l wody, zagotować, zszumować płyn, posolić, zagotować raz jeszcze, odcedzić, zachowując płyn. Podroby pokroić w malutką kosteczkę, drobno posiekać cebulkę i koperek, płyn…

Zobacz

Skordalia - grecki sos czosnkowy

Czosnek obrać, zalać octem i odstawić na kilka godzin, zgnieść i przełożyć do miski razem z octem. Z kromek odciąć skórki, namoczyć w wodzie, dokładnie odcisnąć, przełożyć do miski, dodać nieco soli, dokładnie…

Zobacz
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS