en
Wstecz
Przepisy

Strudel z jabłkami

Mąkę przesiać, wsypać na stolnicę, wlać rozbełtane jajko, oliwę i ocet, posolić, dolewając letniej wody zagnieść dość miękkie, wolniejsze niż na pierogi ciasto. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od deski i powstaną w nim…

Zobacz

Potica orzechowa

Drożdże wkruszyć do dużego kubka, dodać dwie łyżki ciepłego mleka, łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu. Dobrze rozetrzeć masło z cukrem i żółtkami. Do ciepłego mleka dodać sól,…

Zobacz

Pierożki z kruchego ciasta

Na desce połączyć składniki ciasta, siekając je wpierw nożem (masło musi być miękkie), potem zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią plastikową i odstawić na 30 min. do lodówki.Na patelni stopić masło, zeszklić…

Zobacz

Karp w czarnym sosie

Karpia sprawić, zlać krew do miseczki, wnętrze wypłukać octem, dodać ocet do krwi, rybę umyć, podzielić na dzwonka i nasolić. Obrane jarzyny pokroić w kostkę i wrzucić do rondla na rozgrzane masło, obsmażyć. Dodać…

Zobacz

Karp gotowany w piwie

Sprawionego i umytego karpia podzielić na dzwonka, posolić, włożyć do płaskiego, szerokiego rondla wysmarowanego masłem. Dodać pokrojone jarzyny, rozpuszczony w odrobinie wody miód, posolić popieprzyć, zalać piwem…

Zobacz

Ciasto z makiem po krakowsku

Bakalie pokroić w kosteczkę i moczyć w likierze zmieszanym z 50 ml wody. Mak ugotować w mleku z wodą, odcedzić, odcisnąć i trzykrotnie zmielić. Żółtka odzielić od białek, utrzeć z cukrem i aromatem arakowym…

Zobacz

Piernik z orzechami

Gotować cukier z miodem przez 3 minuty, przestudzić by był letni, dodać masło, jajka - cały czas mieszając. Proszek do pieczenia wymieszać ze śmietaną; gdy wyrosnie wlać do pozostałych składników. Wymieszać z przesianą…

Zobacz

Kompot wigilijny z suszu

Gotować owoce i korzenie z wodą na małym ogniu, aż owoce zmiękną i oddadzą część smaku wywarowi.  Doprawić do smaku cukrem, ew. sokiem z cytryny 

Zobacz

Kutia

Pszenicę ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i przelać wrzątkiem, by usunąć powstały w trakcie gotowania krochmal. Mak zalać wrzątkiem wymieszanym pół na pół z mlekiem, chwilę gotować na małym ogniu. Gdy…

Zobacz

Szczupak duszony z jarzynami

Poszatkować jarzyny (pietruszkę, marchew, seler, kalarepę, dwie duże cebule, które najpierw należy podlać wodą i udusić na maśle). Włożyć całego,oczyszczonego i posolonego szczupaka, dodać masło i korzenie.…

Zobacz

Jesiotr w śmietanie po polsku

Rybę opłukać, osuszyć, sparzyć wrzącym octem i odstawić na 30 min. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, gotować z bulionem pod przykryciem przez 15 min. i przecedzić. Wywar zachować. Rybę osączyć z octu, usunąć…

Zobacz

Karp po polsku

Do dużego, płaskiego rondla wlać piwo z octem, dodać drobno pokrojone jarzyny, ziele angielskie, pieprz, liście bobkowe, goździki, skórkę z cytryny, pokruszoną skórkę z chleba, posolić i gotować razem ok. 10 min od chwili,…

Zobacz

Zupa z suszonych grzybów

Wypłukać grzyby, zalać wodą i moczyć w niej przez godzinę. Następnie gotować przez 30 min. Warzywa obrać i wypłukać. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Jedną marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę dodać…

Zobacz

Domowe kiszenie barszczu

Buraki umyć, obrać, pokroić w plastry, ułożyć w szklanym lub kamionkowym słoju, dodać obrane z łupki ząbki czosnku, zalać letnią wodą źródlaną (z kranu przeważnie jest ohydna, a mineralna ma swój przyrodzony smak)…

Zobacz

Barszcz wigilijny

W jednym garnku gotować obrane jarzyny i przyprawy (w ok. 2 l wody), w drugim, mniejszym grzyby  (wody znacznie mniej). Ugotowane wywary cedzimy i łączymy, jarzyny wyrzucamy (zafarbowały z powodu obecności buraka,…

Zobacz

Pierogi z kapustą i grzybami

Grzyby starannie wymyć, namoczyć na noc a nastepnie ugotować w tej samej wodzie. Odcedzić i przepuścić przez maszynkę (wywar zachować do zupy lub sosu). Wbić do grzybów jajko i solidnie wymieszać. Kapustę…

Zobacz

Paszteciki z grzybami

Udusić drobno pokrojone pieczarki, cebulę oraz osączone suszone grzyby. Z masła i mąki przygotować zasmażkę, rozprowadzić ją śmietaną, dodać grzyby z cebulą, natkę oraz pieprz i sól. Stale mieszając trzymać na małym…

Zobacz

Pierogi z suszonymi śliwkami

Namoczyć umyte śliwki, a nastepnego dnia ugotować je i odcedzić. Wywar można użyć do kompotu z suszu. Usunąć ze śliwek pestki, dodać cukier i rozetrzeć w misce. Zagnieść ciasto. Lepić małe pierożki, z nadzieniem…

Zobacz

Karp po żydowsku

Rybę sprawić, odciąć głowę i ogon, włożyć do garnka razem z pozostałymi głowami i ogonami, dodać marchewkę, 2 cebule pokrojone w talarki, sól, zalać 1 l wody i gotować na małym ogniu 1,5 h odcedzić. Pozostałe cebule kroimy…

Zobacz

Śledź z ziemniakami w mundurkach

Zagotować wszysykie składniki zaprawy, a nastepnie wystudzić. Cebulę pokroić w talarki, układać warstwami na przemian ze śledziami, zaczynając i kończac cebulą. Chłodną zaprawą zalać śledzie, szczelnie…

Zobacz

Sandacz z wody z jajkiem

W garnku ugotować z jarzyn i przypraw wywar, przecedzić, ostudzić. Sandacza sprawić, umyć, wytrzeć nasolić. Całą rybę włożyć do rynienki do gotowania ryb, zalać ostudzonym wywarem, na małym ogniu zagotować i trzymać…

Zobacz

Grzyby suszone panierowane

Grzyby zalać mlekiem i moczyć przez noc. Dolać nieco wody i gotować do miękkości. Ugotowane odsączyć, oprószyć solą i pieprzem, panierować w mące, jajku i drobnej bułce tartej, smażyć z obu stron na maśle na…

Zobacz
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS