en

Ciasto z makiem po krakowsku

Składniki

płat mrożonego ciasta francuskiego
150 g maku
3 jaja (dwa do maku, jedno do posmarowania ciasta)
bakalie:
50 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g suszonych fig, moreli, śliwek kalifornijskich
ew. mały kieliszek aromatycznego ciemnego rumu (Morgan, Bacardi)
60 g cukru pudru
100 g miodu
1 płaska łyżka bułki tartej
szczypta soli
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
30 ml likiery migdałowego
 

Sposób przygotowania

Bakalie pokroić w kosteczkę i moczyć w likierze zmieszanym z 50 ml wody. Mak ugotować w mleku z wodą, odcedzić, odcisnąć i trzykrotnie zmielić. Żółtka odzielić od białek, utrzeć z cukrem i aromatem arakowym na białą masę. Białka, po dodaniu soli, ubić na sztywną pianę. Do utartych zółtek dodać zmielony mak, miód, bułkę tartą, bakalie i pianę z białek. Rozrożone ciasto francuskie rozwałkować, ułożyć na nim masę makową i założyć brzegi, formować jak na strudel. Piec go w piekarniku elektrycznym w temperaturze 190 stopni bez nawiewu przez 50 - 55 minut.

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS