Domowe kiszenie barszczu
Składniki
1,5 kg buraków ćwikłowych
3-4 ząbki czosnku
romka razowego chleba na prawdziwym zakwasie
Sposób przygotowania
Buraki umyć, obrać, pokroić w plastry, ułożyć w szklanym lub kamionkowym słoju, dodać obrane z łupki ząbki czosnku, zalać letnią wodą źródlaną (z kranu przeważnie jest ohydna, a mineralna ma swój przyrodzony smak) tak, by ledwie przykryła buraki. Ułożyć na wierzchu kromkę razowca, obwiązać słój gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Po 4-5 dniach słój otworzyć, zdjąć pianę, jaka utworzyła się na wierzchu, zakwas przelać do wyparzonych butelek, zakręcić i odstawić w chłodne miejsce. Tak przygotowany może stać i kilka miesięcy.
Zobacz także
PodróżeInne przepisy w tej kategorii:
-
Strudel z jabłkami
Mąkę przesiać, wsypać na stolnicę, wlać rozbełtane jajko, oliwę i ocet, posolić, dolewając letniej wody zagnieść dość miękkie, wolniejsze niż na pierogi ciasto. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od deski…
Zobacz -
Potica orzechowa
Drożdże wkruszyć do dużego kubka, dodać dwie łyżki ciepłego mleka, łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu. Dobrze rozetrzeć masło z cukrem i żółtkami. Do ciepłego…
Zobacz -
Pierożki z kruchego ciasta
Na desce połączyć składniki ciasta, siekając je wpierw nożem (masło musi być miękkie), potem zagnieść, uformować w kulę, owinąć folią plastikową i odstawić na 30 min. do lodówki.Na patelni stopić masło,…
Zobacz -
Karp w czarnym sosie
Karpia sprawić, zlać krew do miseczki, wnętrze wypłukać octem, dodać ocet do krwi, rybę umyć, podzielić na dzwonka i nasolić. Obrane jarzyny pokroić w kostkę i wrzucić do rondla na rozgrzane masło, obsmażyć.…
Zobacz -
Karp gotowany w piwie
Sprawionego i umytego karpia podzielić na dzwonka, posolić, włożyć do płaskiego, szerokiego rondla wysmarowanego masłem. Dodać pokrojone jarzyny, rozpuszczony w odrobinie wody miód, posolić popieprzyć,…
Zobacz -
Ciasto z makiem po krakowsku
Bakalie pokroić w kosteczkę i moczyć w likierze zmieszanym z 50 ml wody. Mak ugotować w mleku z wodą, odcedzić, odcisnąć i trzykrotnie zmielić. Żółtka odzielić od białek, utrzeć z cukrem i aromatem…
Zobacz -
Piernik z orzechami
Gotować cukier z miodem przez 3 minuty, przestudzić by był letni, dodać masło, jajka - cały czas mieszając. Proszek do pieczenia wymieszać ze śmietaną; gdy wyrosnie wlać do pozostałych składników. Wymieszać…
Zobacz -
Kompot wigilijny z suszu
Gotować owoce i korzenie z wodą na małym ogniu, aż owoce zmiękną i oddadzą część smaku wywarowi. Doprawić do smaku cukrem, ew. sokiem z cytryny
Zobacz -
Kutia
Pszenicę ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i przelać wrzątkiem, by usunąć powstały w trakcie gotowania krochmal. Mak zalać wrzątkiem wymieszanym pół na pół z mlekiem, chwilę gotować…
Zobacz -
Szczupak duszony z jarzynami
Poszatkować jarzyny (pietruszkę, marchew, seler, kalarepę, dwie duże cebule, które najpierw należy podlać wodą i udusić na maśle). Włożyć całego,oczyszczonego i posolonego szczupaka, dodać masło i korzenie.…
Zobacz -
Jesiotr w śmietanie po polsku
Rybę opłukać, osuszyć, sparzyć wrzącym octem i odstawić na 30 min. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, gotować z bulionem pod przykryciem przez 15 min. i przecedzić. Wywar zachować. Rybę osączyć z octu, usunąć…
Zobacz -
Karp po polsku
Do dużego, płaskiego rondla wlać piwo z octem, dodać drobno pokrojone jarzyny, ziele angielskie, pieprz, liście bobkowe, goździki, skórkę z cytryny, pokruszoną skórkę z chleba, posolić i gotować razem…
Zobacz -
Zupa z suszonych grzybów
Wypłukać grzyby, zalać wodą i moczyć w niej przez godzinę. Następnie gotować przez 30 min. Warzywa obrać i wypłukać. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Jedną marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę…
Zobacz -
Barszcz wigilijny
W jednym garnku gotować obrane jarzyny i przyprawy (w ok. 2 l wody), w drugim, mniejszym grzyby (wody znacznie mniej). Ugotowane wywary cedzimy i łączymy, jarzyny wyrzucamy (zafarbowały z powodu…
Zobacz -
Pierogi z kapustą i grzybami
Grzyby starannie wymyć, namoczyć na noc a nastepnie ugotować w tej samej wodzie. Odcedzić i przepuścić przez maszynkę (wywar zachować do zupy lub sosu). Wbić do grzybów jajko i solidnie wymieszać. Kapustę…
Zobacz -
Paszteciki z grzybami
Udusić drobno pokrojone pieczarki, cebulę oraz osączone suszone grzyby. Z masła i mąki przygotować zasmażkę, rozprowadzić ją śmietaną, dodać grzyby z cebulą, natkę oraz pieprz i sól. Stale mieszając trzymać…
Zobacz -
Pierogi z suszonymi śliwkami
Namoczyć umyte śliwki, a nastepnego dnia ugotować je i odcedzić. Wywar można użyć do kompotu z suszu. Usunąć ze śliwek pestki, dodać cukier i rozetrzeć w misce. Zagnieść ciasto. Lepić małe pierożki, z…
Zobacz -
Karp po żydowsku
Rybę sprawić, odciąć głowę i ogon, włożyć do garnka razem z pozostałymi głowami i ogonami, dodać marchewkę, 2 cebule pokrojone w talarki, sól, zalać 1 l wody i gotować na małym ogniu 1,5 h odcedzić. Pozostałe…
Zobacz -
Śledź z ziemniakami w mundurkach
Zagotować wszysykie składniki zaprawy, a nastepnie wystudzić. Cebulę pokroić w talarki, układać warstwami na przemian ze śledziami, zaczynając i kończac cebulą. Chłodną zaprawą zalać śledzie, szczelnie…
Zobacz -
Sandacz z wody z jajkiem
W garnku ugotować z jarzyn i przypraw wywar, przecedzić, ostudzić. Sandacza sprawić, umyć, wytrzeć nasolić. Całą rybę włożyć do rynienki do gotowania ryb, zalać ostudzonym wywarem, na małym ogniu zagotować…
Zobacz -
Grzyby suszone panierowane
Grzyby zalać mlekiem i moczyć przez noc. Dolać nieco wody i gotować do miękkości. Ugotowane odsączyć, oprószyć solą i pieprzem, panierować w mące, jajku i drobnej bułce tartej, smażyć z obu stron na maśle…
Zobacz
Aktualności
Wigilijne menu Roberta Makłowicza
Choć nasz Kościół całkiem niedawno i zupełnie niespodziewanie ogłosił, że w Wigilię nie musimy przestrzegać postu, to dla nikogo, kto interesuje się historią… Zobacz 04.12.2018Europa na widelcu 2018
Tegoroczna, 10. edycja wrocławskiego festiwalu kulinarnego Europa na widelcu odbędzie się w dniach od 30 maja do 1 czerwca 2018 r. Tradycyjnie już twarzą… Zobacz 22.05.2018Świąteczne Życzenia Roberta Makłowicza
Choć północny bożek zimna odziany w nauszniki, norweski sweter i bajowe gacie nie opuścił nas jeszcze ostatecznie, to przecież zbliża się szybko… Zobacz 31.03.2018