en

Domowe kiszenie barszczu

Składniki

1,5 kg buraków ćwikłowych
3-4 ząbki czosnku
romka razowego chleba na prawdziwym zakwasie

Sposób przygotowania

Buraki umyć, obrać, pokroić w plastry, ułożyć w szklanym lub kamionkowym słoju, dodać obrane z łupki ząbki czosnku, zalać letnią wodą źródlaną (z kranu przeważnie jest ohydna, a mineralna ma swój przyrodzony smak) tak, by ledwie przykryła buraki. Ułożyć na wierzchu kromkę razowca, obwiązać słój gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Po 4-5 dniach słój otworzyć, zdjąć pianę, jaka utworzyła się na wierzchu, zakwas przelać do wyparzonych butelek, zakręcić i odstawić w chłodne miejsce. Tak przygotowany może stać i kilka miesięcy.

Zobacz także

Podróże
Sklep
Copyright © 2013 Robert Makłowicz All Rights Reserved.
Projekt graficzny, ilustracje: Andrzej Zaręba
Projekt UX i wdrożenie: ME & MY FRIENDS